Oslo 20171101. Abid Raja (f.v.) og Trine Skei Grande (f.h.) på Rajas kontor, de to Venstre-politikerne har invitert Amal Aden (nr.to f.v.), Iram Haq (i midten), Shabana Rehman (nr. to f.h.) og for en prat. Anledningen er en lekkasje fra partiets alternative budsjett, der det foreslått avsatt 5 millioner kroner årlig til en ny organisasjon kalt Kvinneforum mot æreskultur, som skal fungere som et nettverk for "skamløse jenter". Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Komiker, skribent og samfunnsdebattant Shabana Rehman Gaarder skal lede en ny stiftelse mot æreskultur og sosial kontroll i minoritetsmiljøer. 

– Vi er klare for oppgaven. Tiden er overmoden for å samle alle gode krefter i arbeidet mot skamvold og negativ sosial kontroll. Med på laget ønsker vi minoritetsorganisasjoner, skamløsbevegelsen og andre som jobber for samme formål, sier Rehman Gaarder til NTB.

Medstiftere er forfatter Amal Aden og skuespiller og filmskaper Iram Haq.

– Jeg er ufattelig glad og stolt. Stiftelsen skal blant annet fokusere på menneskers rett til å bestemme over sitt eget liv, hvem de velger som kjæreste og hvordan de velger å leve sitt sexliv, sier Haq.

5 millioner

Stiftelsen bærer navnet «Født fri» og ble etablert denne uka. Allerede før stiftelsesmøtet gikk Venstre-leder Trine Skei Grande langt i å love statsstøtte over statsbudsjettet neste år.

– Dette handler om å heie på de rette folka, sa Grande til NTB etter et møte med de tre kvinnene på Stortinget for en drøy uke siden.

Grande varslet at Venstre i de pågående budsjettforhandlingene vil kreve 5 millioner kroner til et nytt nettverk mot sosial kontroll i minoritetsmiljøer og for kvinners rettigheter.

Møtet med Rehman Gaarder, Haq og Aden fant sted på kontoret til Venstre-profil Abid Raja, som er meget fornøyd med at en stiftelse alt er på plass.

– Dette går i rett retning. Meget bra for vår samtid og for generasjonene som kommer etter oss, sier Raja til NTB.

– Historisk

Den norsksomaliske forfatteren og aktivisten Amal Aden er glad for at ulike ressurspersoner og miljøer nå kan samles under én og samme paraply.

– Dette gir håp til den yngre generasjonen som vil løsrive seg fra negativ sosial kontroll og undertrykkelse. Å få støtte for dette betyr enormt mye, det har vært en ensom kamp lenge, sier hun.

«Stiftelsen skal arbeide for felles likestillingsmål på tvers av kjønn, tro og etnisitet», heter det i formålsparagrafen.

Foruten å delta i samfunnsdebatten skal stiftelsen bidra til kompetanseheving og støtte opp om frivillig arbeid og kulturelle aktiviteter.

I gang

Shabana Rehman Gaarder sier arbeidet med å etablere et nettverk av såkalte skamløse kvinner og menn var godt i gang før Venstres initiativ kom.

– Men med politisk støtte og midler kan vi arbeide enda mer effektivt uten å bli utbrent. Frivillig arbeid og aktivisme har kostet mange av oss mye krefter, nå har vi fått nytt håp, sier Rehman Gaarder.

Hun erkjenner at slik arbeidet nå er tenkt, vil stiftelsen være avhengig av offentlige midler. Blir det ikke budsjettstøtte, må stiftelsen derfor søke midler på annet vis, framholder hun.

(©NTB)