OSLO 20160620. Politiet i arbeid. Politiets belte med bla. Pistol, pepperspray, ekstra magasin, batong og hansker. Modellklarert til redaksjonell bruk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse

I løpet av 19 måneder er det blitt avfyrt 20 utilsiktede skudd i politiet, viser tall fra etaten selv.

Den allmenne bevæpningen opphørte 3. februar i fjor. Siden da har det vært 20 hendelser hvor tjenestemenn har skutt uten å ha kontroll, viser tall ABC Nyhete r har innhentet fra Politidirektoratet (POD).

To episoder har ført til personskader.

annonse

Tallene fra POD er basert på hva landets tolv politidistrikter selv har rapportert inn, og skal være à jour per 1. september i år.

– Fellestrekket er at det har skjedd brudd på politiets sikkerhetsregler og at polititjenestepersonen på grunn av egen uaktsomhet ikke har forstått at det har vært skudd i kammeret når avtrekk er foretatt, skriver spesialenhetens sjef Jan Egil Presthus i en kommentar til ABC Nyheter.

Spesialenheten for politisaker blir i de aller fleste tilfeller involvert. Den strengeste straffen noen i politiet hittil er ilagt for brudd på straffeloven ved å volde fare for andres liv og helse, er et forelegg på 12.000 kroner.

Den alvorligste hendelsen fant sted 11. januar 2017, da en tjenestemann skjøt seg selv i leggen under skytetrening på Vatne i Sandnes kommune. Den andre personskaden skjedde i mai 2016 da en tjenestemann ble truffet av en rikosjett i leggen fra et skudd som traff betonggulvet.

De fleste farlige skyteepisodene har skjedd inne på en politistasjon, skytebane eller inne i en bil, mens tre har skjedd i det som omtales som offentlig rom.

(©NTB)

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]