Foto: (AP Photo/Darko Bandic)
annonse

Migranters skjebne i leire i Libya er tema under et nytt møte i kontaktgruppen CMCG, som tidligere har innført tiltak for å stanse migrantenes ferd til Europa. 

Representanter fra i alt 13 europeiske og afrikanske land, samt EU-kommisjonen var mandag invitert til Bern av sveitsiske myndigheter for å drøfte migrantkrisen i Nord-Afrika. For første gang er også representanter for FN og Røde Kors til stede.

Kontaktgruppen Central Mediterranean Contact Group (CMCG) ble etablert i Roma i mars på initiativ fra Italias innenriksminister Marco Minniti.

Risikerer sult
annonse

Under de to foregående møtene har hovedfokus vært på hvordan potensielle asylsøkere skal kunne hindres i å ta seg til Europa sjøveien. Men Italias samarbeid med den libyske kystvakten og det som angivelige er væpnede libyske grupper, er blitt kraftig kritisert av menneskerettighetsgrupper.

Ifølge FN-anslag befinner det seg nå om lag 17.000 potensielle asylsøkere i leire hvor folk lever under det som blir beskrevet som umenneskelige forhold. De risikerer ifølge hjelpeorganisasjoner utpressing, slaveri og sult ettersom leirene kontrolleres av kriminelle grupper.

Bedre forholdene

Under mandagens møte skulle deltakerne diskutere hvordan forholdene i interneringsleirene i Libya skal kunne bedres og hvordan man skal kunne etablere et asylsystem i andre afrikanske land. Målet er blant annet å øke støttet til frivillige returer.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har dessuten startet et EU-støttet program der de mest sårbare flyktningene og migrantene blir evakuert til nabolandet Niger. Det er ventet av 500 personer vil være evakuert når året er omme.

Siden januar i år har 114.0000 migranter og flyktninger, de fleste fra afrikanske land, ankommet Italia sjøveien. Ankomstene har falt markant siden juli etter at Italia inngikk en avtale med den libyske kystvakten og etter alt å dømme med lokale libyske militsgrupper.

(©NTB)

Annonser
  •  
  •  
  •  
   

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]