Kungliga slottet i Stockholm. By giggel, CC BY 3.0, Wikimedia Commons
annonse

I et innlegg i Expressen etterlyser kommentator Lars Lindström mer «modernitet» fra kongehuset når det gjelder kunstuttrykk, og ber om at statuene foran slottsbygningen fjernes og erstattes med noen som passer bedre i tiden.

– Slottet hilser turister og gjester velkommen med seksuelle overgrep, mener Lindström.

Byen forandres og moderniseres, påpeker han, og da må slottet vise vei. Slottsfasaden er prydet av flere bronsestatuer laget av kunstneren Jacques Foucquet. De har stått der siden 1897.

annonse

Voldtektsstatuene i bronse taler sitt ubehagelige maktspråk, mener Lindström, og påpeker at kunstverkene «skildrer mektige menn fra mytologien, som utsetter kvinner for kidnapping, voldtekt og tvangsgifting». Han beskriver videre at «kvinnene vender ansiktet bort, forsøker å beskytte seg og skyve bort overgriperen».

– Kongen må vise at han er «for Sverige, i tiden», sier Lindström. Slottet må ikke gi vold mot kvinner en hedersplass i disse tider, samtidig som vitnemål om seksuell trakassering av kvinner «flyter fritt», i alle yrkesgrupper og miljøer.

Lindström støtter seg på en artikkel i Dagens Nyheter skrevet av Margaretha Rossholm Lagerlöf, professor emeritus i kunst ved Stockholms universitet, der hun beskriver statuene som at de «sprer voldets og ulikhetenes budskap», og kaller det for maktretorikk og seksualisert vold.

Annonser
  •  
  •  
  •  
   

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]