Finnsnes 20111219. Familien Garther kom til Norge som kvoteflyktninger i september. Da hadde de vært på flukt i drøyt 20 år. Nå har de tre begynt et nytt liv på Finnsnes i Lenvik kommune. For lille Isaac (f.v), Jaqueline (b. h) og Francis er overgangen fra heten i Libya til kulden og mørket i Nord-Norge stor, men de klarer seg bra. Francis har begynt på norskkurs og har allerede fått seg flere norske favorittord. Foto: Tore Meek / Scanpix
annonse

Et forslag fra partiet Moderaterna i den svenske kommunen Vellinge, går ut på å sette krav til nyankomne flyktninger og migranter om å integrere seg i kommunen, og i det svenske samfunnet.
Forslaget går ut på at alle nyankomne skal lære seg svensk, søke jobb og gå et 60-timers kurs i svenske verdier, melder Expressen.

– En viktig del av integreringen er å tilpasse seg det svenske samfunnet og de normer og verdier som gjelder her, skriver Moderaterna i sitt forslag.

Kurset skal tydeliggjøre at alle har et eget ansvar for å komme seg inn i samfunnet og få seg en jobb. For å få en jobb må man være «ansettbar», og det blir man ved å lære seg hvordan samfunnet fungerer. Det skal ikke være mulig å bare «sitte seg igjennom» kurset:

annonse

– Vi vil innføre en test, jeg vet ikke om det finnes en annen kommune som har det, sier Carina Wutzler, kommunalråd (M).

Testen skal gjelde lover, regler og verdier.

– Demokratiske verdier er grunnprinsipper, sier Wutzler, det er viktig å vite hvordan kommunen er bygget opp, at man forstår skolesystemet og hvordan skattesystemet fungerer. Man kan for eksempel spørre om hva likestilling betyr, og så kan det være flere ulike alternativer å krysse av for.

Kurset er ment å være obligatorisk for alle nyankomne asylsøkere, også for kvinnene. Og det vil bli sanksjoner mot de som skulker.

– Alle skal på kurset. Dersom man ikke møter opp vil det heller ikke bli snakk om å få bidrag i kommunens regi, sier Wutzler.

Forslaget skal opp til diskusjon i kommunestyret 21. november.

Moderaterna i Vellinge har tidligere kommet med et forslag om tiggerforbud, som ble stoppet av Fylkesstyret.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]