Lisa Hoffmann/Sea-Watch via AP

EUs samarbeid med libyske myndigheter påfører migrantene store lidelser og er umenneskelig, sier FNs menneskerettssjef Zeid Ra’ad Al Hussein.

annonse

EU har alliert seg med den libyske kystvakten i et forsøk på å hindre potensielle asylsøkere i å ta seg sjøveien til Europa. Men dette er en politikk som fører til at migranter og flyktninger blir ført tilbake til grusomme fengsler i Libya, ifølge FN.

– Lidelsene til migrantene som holdes fanget i Libya, er en krenkelse av menneskeheten, sier Zeid i en uttalelse som retter krass kritikk mot EUs flyktning- og innvandringspolitikk.

Menneskerettsorganisasjoner og hjelpearbeidere har lenge advart om at migranter som blir plukket opp i Middelhavet, sendes tilbake til vold, mishandling og utnytting i Libya.

Uttalelsen fra FNs menneskerettighetssjef kommer dagen etter at europeiske og afrikanske ledere møttes i Bern i Sveits for å drøfte krisen. Med på møtet var også representanter fra FN og Røde Kors.

EUs mål er å etablere et asylsystem i afrikanske land og å sørge for at så mange migranter og flyktninger som mulig reiser tilbake til hjemlandene frivillig før de når Europa.

Så langt har imidlertid de aller fleste blitt sittende i fangeleirer i Libya, som voktes av de samme væpnede militsene som har tjent store penger på menneskesmugling.

Ifølge FNs anslag sitter det nå minst 17.000 mennesker i disse leirene.

Siden årsskiftet har minst 3.000 mennesker druknet under overfarten mellom Nord-Afrika og Europa, ifølge FN-anslag. 114.000 flyktninger og migranter har samtidig ankommet kysten av Italia, men ankomstene er blitt kraftig redusert etter at Italia med EUs samtykke innledet samarbeidet med den libyske kystvakten i sommer.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.