Lisa Hoffmann/Sea-Watch via AP
annonse

EUs samarbeid med libyske myndigheter påfører migrantene store lidelser og er umenneskelig, sier FNs menneskerettssjef Zeid Ra’ad Al Hussein.

EU har alliert seg med den libyske kystvakten i et forsøk på å hindre potensielle asylsøkere i å ta seg sjøveien til Europa. Men dette er en politikk som fører til at migranter og flyktninger blir ført tilbake til grusomme fengsler i Libya, ifølge FN.

– Lidelsene til migrantene som holdes fanget i Libya, er en krenkelse av menneskeheten, sier Zeid i en uttalelse som retter krass kritikk mot EUs flyktning- og innvandringspolitikk.

annonse

Menneskerettsorganisasjoner og hjelpearbeidere har lenge advart om at migranter som blir plukket opp i Middelhavet, sendes tilbake til vold, mishandling og utnytting i Libya.

Uttalelsen fra FNs menneskerettighetssjef kommer dagen etter at europeiske og afrikanske ledere møttes i Bern i Sveits for å drøfte krisen. Med på møtet var også representanter fra FN og Røde Kors.

EUs mål er å etablere et asylsystem i afrikanske land og å sørge for at så mange migranter og flyktninger som mulig reiser tilbake til hjemlandene frivillig før de når Europa.

Så langt har imidlertid de aller fleste blitt sittende i fangeleirer i Libya, som voktes av de samme væpnede militsene som har tjent store penger på menneskesmugling.

Ifølge FNs anslag sitter det nå minst 17.000 mennesker i disse leirene.

Siden årsskiftet har minst 3.000 mennesker druknet under overfarten mellom Nord-Afrika og Europa, ifølge FN-anslag. 114.000 flyktninger og migranter har samtidig ankommet kysten av Italia, men ankomstene er blitt kraftig redusert etter at Italia med EUs samtykke innledet samarbeidet med den libyske kystvakten i sommer.

(©NTB)

Annonser
  •  
  •  
  •  
   

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]