AP Photo/Bernat Armangue

Sørøstasiatiske ledere vil ikke kritisere Myanmars fordrivelse av den muslimske rohingya-minoriteten. FNs toppsjef frykter radikalisering og ustabilitet. 

annonse

– Jeg kan ikke skjule min dype bekymring for den dramatiske forflyttingen av hundretusener av flyktninger fra Myanmar til Bangladesh, sa FNs generalsekretær António Guterres under toppmøtet i Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen (ASEAN) i Manila.

– Det er en bekymringsfull opptrapping i en fastlåst tragedie og en potensiell kilde til ustabilitet i regionen, samt radikalisering, framholdt Guterres.

Myanmars leder Aung San Suu Kyi har også deltatt å på toppmøtet, som ble avsluttet tirsdag. Hun satt like ved Guterres, men hun så for det meste på en skjerm på veggen som viste FN-sjefen mens han talte.

Sterkt press

Suu Kyi, som har unnlatt å kritisere militærets framferd i de rohingya-befolkede områdene vest i landet, er kommet under stadig sterkere internasjonalt press.

Guterres har bedt henne finne en løsning som gjør at rohingyaene som nå lever under elendige forhold i Bangladesh, kan vende tilbake til Myanmar.

Hun har under toppmøtet også hatt samtaler med USAs utenriksminister Rex Tillerson, som onsdag reiser til Myanmar.

USA stille

USA har til nå vært forsiktig med å kommentere situasjonen og har unnlatt å komme med direkte kritikk av den tidligere fredsprisvinneren. Suu Kyi selv insisterer på at regjeringen hennes følger opp anbefalingene som den tidligere FN-sjefen Kofi Annan kom med i en rapport i august.

Rapporten ble offentliggjort like før militæret i Myanmar iverksatte en ny operasjon i delstaten Rakhine. Siden er flere hundre landsbyer brent, og flyktninger har meldt om drap, voldtekter og andre overgrep.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.