AP Photo/Bernat Armangue
annonse

Sørøstasiatiske ledere vil ikke kritisere Myanmars fordrivelse av den muslimske rohingya-minoriteten. FNs toppsjef frykter radikalisering og ustabilitet. 

– Jeg kan ikke skjule min dype bekymring for den dramatiske forflyttingen av hundretusener av flyktninger fra Myanmar til Bangladesh, sa FNs generalsekretær António Guterres under toppmøtet i Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen (ASEAN) i Manila.

– Det er en bekymringsfull opptrapping i en fastlåst tragedie og en potensiell kilde til ustabilitet i regionen, samt radikalisering, framholdt Guterres.

annonse

Myanmars leder Aung San Suu Kyi har også deltatt å på toppmøtet, som ble avsluttet tirsdag. Hun satt like ved Guterres, men hun så for det meste på en skjerm på veggen som viste FN-sjefen mens han talte.

Sterkt press

Suu Kyi, som har unnlatt å kritisere militærets framferd i de rohingya-befolkede områdene vest i landet, er kommet under stadig sterkere internasjonalt press.

Guterres har bedt henne finne en løsning som gjør at rohingyaene som nå lever under elendige forhold i Bangladesh, kan vende tilbake til Myanmar.

Hun har under toppmøtet også hatt samtaler med USAs utenriksminister Rex Tillerson, som onsdag reiser til Myanmar.

USA stille

USA har til nå vært forsiktig med å kommentere situasjonen og har unnlatt å komme med direkte kritikk av den tidligere fredsprisvinneren. Suu Kyi selv insisterer på at regjeringen hennes følger opp anbefalingene som den tidligere FN-sjefen Kofi Annan kom med i en rapport i august.

Rapporten ble offentliggjort like før militæret i Myanmar iverksatte en ny operasjon i delstaten Rakhine. Siden er flere hundre landsbyer brent, og flyktninger har meldt om drap, voldtekter og andre overgrep.

(©NTB)

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]