Illustrasjonsbilde. Barn ved koranskole i Mogadishu, Somalia. Foto: REUTERS/Ismail Taxta
annonse
annonse

I forrige uke kunne NRK rapportere om at norskfødte barn blir utsatt for grov mishandling og omsorgssvikt ved koranskoler i Somalia.

Noor beskriver hvordan hun som 18-åring ble spurt om hun ville være med til Somalia på ferie, men at ferien viste seg å være bløff. Hun ble sendt på kulturrehabilitering. Foreldrene fikk til slutt nok av Noors vestlige, norske levesett. Noor likte å feste og hun drakk gjerne alkohol. Hun brukte aldri hijab. Hun levde slik mange norske ungdommer lever. For denne forbrytelsen fikk hun sone en straff på en institusjon som kan få et norsk fengsel til å fremstå som en barnehage, koranskolen Al Badriya.

Resett har etter samarbeid med Shurika Hansen fått høre mer fra den virkeligheten noen norskfødte ungdommer har fått oppleve i Somalia. Dette er historier som for mange vanlige nordmenn fremstår som grov barnemishandling og omsorgssvikt. Slik ser man ikke nødvendigvis på det i det somaliske miljøet.

annonse

«Ahmed» (dette er ikke hans virkelige navn) reiste til Somalia for å finne ut av hva slags liv han kunne ha fått der, og for å forstå mer om hvor godt livet i Norge er. Det var i alle fall det hans far fortalte ham at var formålet med reisen. Slik skulle det altså ikke bli. «Ahmeds» far etterlot gutten ved Al Badriya-skolen i Somalia. Forholdene han beskriver er forhold de fleste i Norge ville ha ansett for å være under all kritikk – selv i et fengsel.

– «Ahmed» fortalte at ungdommene ble nektet mat og drikke ved den minste motstand. De måtte snakke somalisk, nektet de ble de slått med kølle. Ved større overtredelser fikk de en sprøyte som inneholdt et medikament som lammet dem, som gjorde dem hjelpeløse, ut av stand til å yte motstand, forteller Shurika Hansen.

«Ahmed» skal videre ha fortalt Hansen, gjennom en venn, om at det ved skolen var en fast vakt med ladd pistol, parat til å sikte på den som ikke oppførte seg. En gutt skal ha blitt skutt i foten da han motsatte seg oppdragelse. Vakten skal dessuten ha hevdet at vold mot barn er viktig dersom man vil oppdra barna sine på en islamsk måte.

annonse

– Ungdommene ble nektet legehjelp. En gutt med diabetes døde da han ikke fikk tilsyn fra lege, forteller Shurika Hansen.

Å sende barna på kulturrehabilitering (dhaqan celis på somalisk) er ingen dyr affære for foreldrene. De mottar barnetrygd mens de selv oppholder seg i trygge Norge, og betaler ikke mer enn 300-400 dollar i måneden for barnas «rehabilitering» ved de islamske skolene.

– Jentene kunne bli fastlenket og sprutet på med kaldt vann, de kunne bli innestengt alene i et mørkt og kaldt rom. De står uten frihet til å bevege seg, de står uten friheten til å fatte egne beslutninger. De blir fratatt sine grunnleggende menneskerettigheter, slår Shurika Hansen fast.

– Det er ikke som om problematikken her har vært helt ukjent for oss. Men minst like viktig som hva som tas opp er vel hvem som tar det opp. Hege Storhaug har snakket om dette lenge. Her føler jeg at hudfargen min har vært en fordel for meg, sier Hansen.

NRK har tidligere omtalt Yasmin Osman og hennes historie fra skolen i Hargeisa. I artikkelen fremgår det at jentene ved koranskolene blir utsatt for seksuelle overgrep. Osman sa blant annet dette til rikskringkasteren:

– Jeg så en jente som avviste islam. Hun ble holdt i et rom i om lag en måned, med armene lenket sammen til bena. Når vi var lenket, tisset vi på oss. Vi fikk ikke gått på do.

Shurika Hansen er klar at foreldrene ikke sender barna til disse skolene fordi de ønsker dem vondt.

– Mange norsk-somaliere, inkludert meg selv, vil påstå at somaliske mødre er noen av de mest omsorgsfulle mødrene i verden. De er ofte opptatt av å få det beste ut av sine barn og er skikkelige krigere når det gjelder egne arvinger. Så her er det ikke snakk om en gjeng ondskapsfulle mennesker som har som mål å ødelegge sine barn, slår hun fast.

annonse

Hansen mener det somaliske miljøet trenger veiledning fra første stund.

– Vold har vært en del av oppdragelsen til mange, det å videreføre dette er i mange tilfeller normen. Mange trenger veiledning fra det øyeblikket  de kommer inn i landet her. Dette unnskylder ingen, det er bare en av flere forklaringer på hvorfor disse sender barna sine til det vi andre anser som tortur og grov omsorgssvikt.

Hun er imidlertid klar på at foreldrene må holdes ansvarlige for hva som skjer med barna deres på disse skolene.

– Disse foreldrene må ansvarliggjøres for deres handlinger. Regjeringen med Sylvi Listhaug i spissen har lovet å vurdere flere tiltak, inkludert det å ta fra barna passet for å avverge utsending ved sterk mistanke om kulturrehabilitering. Her må lærere legge fra seg berøringsangsten og melde inn det de ser som er mistenkelig. Det somaliske miljøet må mobiliseres og rett og slett skjerpe seg. De er ofte flinke til å gå i flokk og veilede hverandre. Dette bør være diskutert daglig til problemet er ute av verden.

 Hansen mener at å sende barna sine på disse skolene kvalifiserer til omsorgssvikt.

– Dersom foreldre likevel sender ut barna er de ikke gode nok omsorgspersoner og overtredelsen bør likestilles med grov omsorgssvikt og straffes deretter. I slike tilfeller er det nødvendig å umiddelbart overta omsorgen for barna, avslutter Hansen.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon