Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
annonse
annonse

Shurika Hansen var mandag utestengt fra Facebook, angivelig på grunn av en kommentar der hun kritiserer NRK for å ukritisk fremme hijab og for å feie utfordringer knyttet til forventninger om kvinners ærbarhet, sosial kontroll og tvang under teppet.

Denne Facebookposten er altså årsaken til at Shurika Hansen ble utestengt fra Facebook. Den ble postet sammen med et bilde med tre kvinner og tre epler. En i vestlige klær, en i hijab og en i nikab. Den vestlige kvinnen sammenlignes med et eple som nærmest er råttent, som for å illustrere at hun er ‘uren’ eller ‘eksponert’, mens kvinnen i nikab sammenlignes med et plettfritt eple som ser friskt og urørt ut.

annonse

– Flere andre har kopiert teksten min og ingen av dem er blitt utestengt. Jeg tror grunnen til at jeg er utestengt er masserapportering. De tåler vel ikke at noen stiller spørsmål ved hijaben, mistenker jeg, disse muslimene som mener hijaben er det beste som finnes, sier Shurika Hansen til Resett.

Hansen tror mange er blitt provoserte over hennes kritikk av islam. Hun tror særlig mange har reagert på at hun har stilt spørsmål til Muhammeds etikk.

– Det er nok mange som har latt seg provosere av at jeg for eksempel har stilt spørsmål ved hva muslimer tenker om at Muhammed hadde sex med barn. Det tåler de ikke.

annonse

Hvilke spesifikke momenter i Hansens post Facebook finner problematisk, er uklart. Hansen forteller at Facebook kommer med påstander om at det er på grunn av nakenhet og at hun skal ha trakassert enkeltpersoner, påstander hun avviser.

– Det er ingen nakenhet i det bildet. Det er heller ikke sånn at jeg har trakassert enkeltpersoner. Det har jeg aldri gjort. Dette handler om at noen forsøker å få andre til å oppfatte kritikk av islam som hets eller trakassering av enkelte muslimer. Jeg har fått to av mine Facebookposter slettet den siste uken, begge handlet om islam.

Nå er imidlertid karantenen over. Etter det Resett erfarer skal Shurika Hansen nå være tilbake på Facebook.

Resett har vært i kontakt med Richard Krogstad. Han har nylig ingeniørutdannelse i datateknikk, og har i over 30 år jobbet med data. Han har mye kunnskap om hvordan sosiale media opererer.

– Kan man bli utestengt automatisk på grunn av rapportering eller må en representant for Facebook faktisk gå inn og vurdere saken og stenge vedkommende ute manuelt?

– Kontoene blir ifølge Facebooks info stengt manuelt. Blir du rapportert, sendes henvendelsen automatisk til en representant for Facebook, som vurderer og foretar selve utestengelsen, sier Krogstad til Resett.

annonse

I en erklæring på Facebooks egne sider heter det blant annet:

«Vi kan fjerne hvilket som helst innhold eller hvilken som helst informasjon du publiserer på

Facebook, hvis vi mener at det eller den bryter med denne erklæringen eller våre retningslinjer.»

 

Dette er ikke en isolert hendelse. Krogstad forteller videre at det i Tyskland nylig er vedtatt at store sosiale plattformer, som for eksempel Facebook, kan få bot opptil 50 millioner euro om de ikke fjerner påståtte hatytringer innen en kort frist.

– Mange YouTube-personligheter opplever at deres videoer blir “demonetized”. Det vil si skjult fra søk, fjernet fra rangeringslister, likes blir fjernet – og sist men ikke minst mister de muligheten for reklameinntekter. Dette simpelthen fordi de ytrer meninger YouTube ikke liker, avslutter Krogstad.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon