TRONDHEIM 20170316. Par som snakker med lege og får forklaring om assistert befruktning på Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs Hospital Universitetssykehuset i Trondheim Modellklarert til redaksjonell bruk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Allmennleger har følt seg mobbet og uthengt på nettstedet Legelisten.no. Nå er de lettet over Datatilsynets avgjørelse om at de kan reservere seg mot oppføring.

Datatilsynet påla onsdag det kontroversielle nettstedet Legelisten.noå gi helsepersonell mulighet til å reservere seg mot oppføringer. Nettstedet, som ble opprettet i 2012, gir pasienter mulighet til å anonymt omtale og sette karakterer på både leger, tannleger, gynekologer, kiropraktorer og annet helsepersonell. Målet er ifølge nettsiden å gjøre det enklere for folk å finne en god fastlege.

– Vi er svært fornøyd med denne avgjørelsen. Fastlegene har opplevd det som svært belastende å ha en anonym ratingside som de ikke kan forsvare seg mot. Mange har opplevd det nærmest som mobbing, sier leder av Allmennlegeforeningen Tom Ole Øren til NTB.

Han regner med at nettsiden nå vil motta et ras av henvendelser fra leger som vil reservere seg mot oppføring.

– Samtidig ser vi behovet for at folk kan trenge å få litt mer informasjon om legene når de skal bytte fastlege. Vi vil nå samarbeide med Helsedirektoratet om å utvikle deres offisielle infoside for å kunne gi noe mer informasjon. Det kan for eksempel være informasjon om kjønn, alder, utdanningssted og om legen har noen tilleggsutdanning og lignende, sier Øren.

Åpner for misbruk

Datatilsynet skriver i sitt vedtak at balansen mellom ytringsfrihet og personvernshensyn ikke er godt nok balansert. Tilsynet mener også ratinglisten kan misbrukes.

– Helsepersonell må ofte foreta upopulære avgjørelser, som å ikke skrive ut smertestillende medisiner eller antibiotika, ikke gi sykmelding eller ikke gi henvisning til unødvendige tester, (…) de kan oppleve å bli straffet for dette ved at noen legger igjen negative vurderinger på Legelisten.no, påpeker tilsynet, og legger til at de av den grunn mener helsepersonell som yrkesgruppe ikke egner seg for å bli vurdert på ratingsider.

Datatilsynet mener de som bruker Legelisten.no heller ikke kan være trygge på om vedkommende som skriver vurderingen, faktisk har vært pasient hos legen. Ros kan være skrevet av nærstående, mens negative vurderinger kan være skrevet av noen som ønsker å sverte helsepersonellet, påpeker tilsynet, som derfor mener informasjonen på siden har begrenset verdi.

Tilsynet mener siden også kan påvirke personlige forhold.

– Én lege fortalte at hun ønsket å slutte som fastlege, fordi at hun syntes det var belastende å tenke på at hvem som helst i hennes omgangskrets kan se alle vurderingene. Andre leger har pekt på at vurderingene først og fremst går ut over barna deres, og at barn kan oppleve mobbing dersom foreldrene har fått negative vurderinger, skriver tilsynet.

Må slette epostadresser

Datatilsynet pålegger også nettstedet å slette epostadressene til brukere som har vurdert helsepersonell i spesialisthelsetjenesten av personvernhensyn.

– Når man legger igjen en vurdering på Legelisten.no, må man oppgi epostadresse. For mange inneholder epostadressen navn. Derfor er epostadresser ofte å regne som personopplysninger. Har du vært hos en bestemt lege, kan de ofte si noe om din egen helsesituasjon. Er du eksempelvis hos en kreftlege, antyder det ofte at du har kreft. Hvis du legger inn en vurdering av denne legen på nettsiden, sitter legelisten.no potensielt på et register som kan si noe om brukernes helseproblemer, står det i vedtaket.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]