Armed Zimbabwean soldiers sit on top of a military tank in Harare, Zimbabwe Wednesday, Nov. 15, 2017. At least three explosions were heard in Zimbabwe's capital early Wednesday and military vehicles were seen in the streets after the army commander threatened to "step in" to calm political tensions over 93-year-old President Robert Mugabe's possible successor. The ruling party accused the commander of "treasonable conduct." (AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi)

Oppdatering fra NTB:

Militæret i Zimbabwe har pågrepet president Robert Mugabe (93) og har nå kontroll i landet, bekrefter Mugabes parti  ZANU-PF på Twitter.

Regjeringspartiet skriver at pågripelsen har skjedd under en «blodløs overgang», ifølge BBC.

Militæret avviser at det er snakk om et kupp, men har bekreftet at Mugabe og hans familie er i deres varetekt og at de er i god behold.

Soldater var onsdag morgen utplassert ved nasjonalforsamlingen i Harare, og soldater har også entret TV-huset i hovedstaden.

Mugabe har styrt Zimbabwe siden frigjøringen fra kolonimakten Storbritannia i 1980. Militæret har fram til nå vært hans fremste støttespiller.

—-

Minst tre eksplosjoner er hørt i Zimbabwes hovedstad Harare få timer etter at en kolonne med stridsvogner ble observert i utkanten av byen, melder AP.

Eksplosjonene kunne høres fra Universitetet i Zimbabwe etter midnatt onsdag, ifølge nyhetsbyråets journalister på stedet.

Kun få timer tidligere startet rykter om et mulig militærkupp å svirre etter at det ble observert en kolonne med stridsvogner og andre militære kjøretøy i utkanten av Harare. Kolonnen var på vei mot en militærforlegning og kom langs en vei der det rett nok er mye militær trafikk, men utløste likevel frykt for et kupp.

Situasjonen i landet er spent etter at forsvarssjefen truet med å gripe inn mot landets 93 år gamle president Robert Mugabe. Bakteppet er at Mugabe i forrige uke avsatte visepresident Emmerson Mnangagwa og kastet ham ut av regjeringspartiet ZANU-PF.

Heksekunst

Mugabe anklaget 75 år gamle Mnangagwa for å planlegge en maktovertakelse, blant annet ved hjelp av heksekunst. Mnangagwa regnes som Zimbabwes rikeste mann og nyter stor støtte fra de militære, noe Mugabe rett nok også har gjort opp gjennom årene.

– Vi må minne dem som står bak de pågående forræderske narrestrekene, om at militæret ikke kommer til å nøle med å gripe inn i saker som angår beskyttelsen av vår revolusjon, sa forsvarssjef Constantino Chiwenga mandag.

Soldater har tatt over TV-kanal

Natt til onsdag skal også flere soldater ha tatt seg inn i lokalene til Zimbabwes statlige kringkaster ZBC, melder Reuters. Noen av de ansatte skal ha blitt mishandlet, opplyser to ansatte og en menneskerettighetsaktivist til nyhetsbyrået.

Soldatene skal ha sagt at de kun var kommet for å sørge for beskyttelse, og at de ansatte ikke trengte å uroe seg.

Stenger ambassade

Den amerikanske ambassaden i Harare opplyser at de holder stengt for publikum onsdag og vil ha redusert bemanning.

På grunn av den politisk ustabile situasjonen, oppfordrer ambassaden alle amerikanske statsborgere som oppholder seg i Zimbabwe, til å holde seg på et trygt sted til de får nærmere beskjed.

(©NTB)