Saudi Foreign Minister Adel Ahmed Al-Jubeir speaks during a press availability with Secretary of State Rex Tillerson, Sunday, Oct. 22, 2017, in Riyadh, Saudi Arabia. (AP Photo/Alex Brandon, Pool)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Saudi-Arabia er i ferd med å utarbeide planer for en regional fredsavtale med Israel, som landet håper kan få støtte fra de arabiske landene i regionen med hjelp fra den amerikanske presidenten Donald Trump. Hovedprinsippene i avtalen fremkommer av en hemmelig korrespondanse mellom den saudiske utenriksministeren Adel Al Jubeir og kronprinsen Mohammed Bin Salman som et libanesisk nettsted, Al-Akhbar, har fått tak i, og gjengitt ordrett.

Hovedprinsippene i avtaleutkastet inneholder flere elementer som bryter mot den hittil førte israelske politikken, og som det kan være vanskelig for Israel å godta, men Saudi-Arabia håper at israelerne til gjengjeld vil se fordelen av å inngå en regional fredsavtale som avslutter mange års fiendskap mellom den jødiske staten og landets arabiske naboland.

Ifølge en libanesisk nettside omfatter den regionale fredsavtalen å bosette palestinske flyktninger utenfor Israel, ingen anneksjon av Jerusalem og Saudi / israelsk samarbeid mot Iran, skriver World Israel News.

De fem prinsippene i avtaleforslaget er:

Jerusalem skal være under internasjonal suverenitet, slik FN-forslaget fra 1947 la opp til.

Om det palestinske flyktningproblemet heter det i brevet fra den saudiske utenriksministeren til kronprinsen at: «Saudi-Arabia bekrefter sitt ønske om å bosette palestinske flyktninger i deres hjemland. Kongeriket kan bidra til denne innsatsen ved å støtte innovative løsninger, slik som å avbryte den arabiske ligaens beslutning fra 1950-tallet, som sier at ingen arabisk nasjon skal bosette palestinske flyktninger innenfor sine grenser, og fordele palestinske flyktninger mellom arabiske land.»

USA og Saudi-Arabia skal sammen bli enige om hovedprinsippene for fredsløsningen, og Donald Trump skal oppfordre utenriksministrene i regionen til et toppmøte for å få dem med på avtalen. Når hovedprinsippene i avtalen er godtatt vil det bli innledet forhandlinger med Israel.

I korrespondansen heter det at Saudi-Arabias mest effektive og viktige rolle er å rekruttere andre til å støtte denne avtalen, som vil innlede en ny æra av fred og velstand mellom Israel og arabiske og muslimske verdener. I begynnelsen vil normalisering av forholdet til Israel ikke ha stor offentlig støtte i hele den arabiske verden. Men Saudi-Arabia mener at kombinasjonen av israelsk teknologi og Gulf-statens økonomiske kraft- og energimarkeder kan bringe Midtøsten til sitt fulle potensiale og sikre fred, velstand og stabilitet.

Den israelsk-palestinske konflikten er den lengste varige konflikten i regionen. Gjennom årene har den tjent som begrunnelse for ekstremistiske handlinger, og har også distrahert de store aktørene i regionen fra å fokusere på den sentrale trusselen mot stabiliteten – Iran. I henhold til avtalen må både Israel og Saudi-Arabia forplikte seg til et effektivt samarbeid for å stoppe Iran, skriver World Israel News.

Brevet åpner med en erklæring om at Saudi-Arabia er den mektigste og viktigste enheten i den arabiske verden, og at enhver løsning på den israelsk-palestinske konflikten må støttes av kongeriket for å få legitimitet i den arabiske verden. Det fortsetter med å slå fast at en tilnærming til Israel er problematisk i den arabiske verdens øyne, og at forutsetningen for at Saudi-Arabia bør ta denne risikoen er at USA viser seg å være seriøs i sine intensjoner om å forhindre Iran i å destabilisere regionen.

Videre heter det i brevet at Israel er det eneste landet i Midtøsten som har atomvåpen, og at eventuelle forhold mellom de to landene må være basert på gjensidighet og maktbalanse. For å rette opp denne situasjonen, foreslår den saudiske utenriksministeren at enten kongeriket får lov til å skaffe seg atomvåpen, eller alternativt at Israel demonterer sitt arsenal.

Ifølge den libanesiske rapporten er dokumentet signert med den offisielle forseglingen til den saudiske utenriksministeren.

Spekulasjoner om en regional avtale har florert siden USAs president Donald Trumps besøk i Saudi-Arabia i mai, og ble styrket av arabiske rapporter, som senere er vvist av saudiske embetsmenn, om et hemmelig besøk til Israel av kronprinsen i september, hvor ifølge rapportene, han skal ha møtt statsminister Benjamin Netanyahu, skriver World Israel News.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]