MALMØ, SVERIGE 20090414: Boligkompleks i Malmö, Sverige. Nytt boligområde, ved sjøen i Malmø, i nærheten av Turning Torso. Turning Torso er en skyskraper i Malmö, Sverige og Nordens høyeste hus med 190 meter. Det er den nest høyeste bygningen i Skandinavia etter Øresundbroens høyeste pilarer som er 204 meter. Det er også det nest høyeste bolighuset i Europa etter Triumfpalasset i Moskva som er 264 meter høyt. Turning Torso er tegnet av arkitekten Santiago Calatrava. Byggestart var sommeren 2001 og den ble innviet 27. august 2005. Foto: Berit Roald / SCANPIX .
Del saken
 • 32
 •  
 •  

Ifølge en artikkel i Business Insider Nordic kommer Stockholm til å oppleve en liknende bolignedtur som Oslo. Eiendomsprisene i byen har gått ned med 10 til 15 prosent siden denne sommeren og flere aktører mener nå at byen ser en permanent nedgang i priser. Stockholms årelange eiendomsboom er over.

annonse

Annonse

I løpet av denne bonanza-perioden har svenske huseiere tatt opp rekordstore lån for å finansiere boligkjøp – en situasjon som Nordea mener ikke er bærekraftig når renten sannsynligvis skal oppover i 2018. 70 prosent av svenske boligeiere har variabel rente som ifølge meglerfirmaet Svensk Fastighetsförmedling kan ha katastrofale følger. Selskapet spår at ”med bare en mindre rentestigning vil tusenvis av svenske husholdninger få problemer med å nedbetale sine lån.” På samme tid står svenskene muligens ovenfor nye låneforskrifter som vil sette strengere krav til låntagere. Hvis loven godkjennes av riksdagen, vil den tre i kraft i mars 2018, og gjøre situasjonen enda mer usikker for tusenvis av svenske husholdninger.

Ifølge artikkelforfatteren: ”er det lett å se hva som vil skje hvis hundretusenvis av husholdninger skulle ende opp i en ond sirkel av gjeld: Mindre penger for restauranter, utlandsturer og kjøkkenoppussing, og til slutt en nedadgående spiral for hele økonomien.” Vedkommende referer til Nordeas nye advarsler om at et makroøkonomisk vippepunkt kan være nærliggende i svensk økonomi: “Kombinasjonen av stigende boligpriser og et oppsving i nybygging kan være en giftig cocktail hvis prisene begynner å falle,” sier Helge Pedersen, sjefsøkonom hos Nordea i København.

annonse

Annonse

 

annonse

Annonse

Les mer:

Business Insider Nordic. Swedish homeowners are sitting on a ticking bomb – that could blow up the economy, 13. november 2017.

 

 

annonse

Annonse

 


Del saken
 • 32
 •  
 •  
 •  
  32
  Shares
 • 32
 •  
 •  
annonse

Les også: