MALMØ, SVERIGE 20090414: Boligkompleks i Malmö, Sverige. Nytt boligområde, ved sjøen i Malmø, i nærheten av Turning Torso. Turning Torso er en skyskraper i Malmö, Sverige og Nordens høyeste hus med 190 meter. Det er den nest høyeste bygningen i Skandinavia etter Øresundbroens høyeste pilarer som er 204 meter. Det er også det nest høyeste bolighuset i Europa etter Triumfpalasset i Moskva som er 264 meter høyt. Turning Torso er tegnet av arkitekten Santiago Calatrava. Byggestart var sommeren 2001 og den ble innviet 27. august 2005. Foto: Berit Roald / SCANPIX .
Del saken
 • 32
 •  
 •  
 •  
 •  

Ifølge en artikkel i Business Insider Nordic kommer Stockholm til å oppleve en liknende bolignedtur som Oslo. Eiendomsprisene i byen har gått ned med 10 til 15 prosent siden denne sommeren og flere aktører mener nå at byen ser en permanent nedgang i priser. Stockholms årelange eiendomsboom er over.

I løpet av denne bonanza-perioden har svenske huseiere tatt opp rekordstore lån for å finansiere boligkjøp – en situasjon som Nordea mener ikke er bærekraftig når renten sannsynligvis skal oppover i 2018. 70 prosent av svenske boligeiere har variabel rente som ifølge meglerfirmaet Svensk Fastighetsförmedling kan ha katastrofale følger. Selskapet spår at ”med bare en mindre rentestigning vil tusenvis av svenske husholdninger få problemer med å nedbetale sine lån.” På samme tid står svenskene muligens ovenfor nye låneforskrifter som vil sette strengere krav til låntagere. Hvis loven godkjennes av riksdagen, vil den tre i kraft i mars 2018, og gjøre situasjonen enda mer usikker for tusenvis av svenske husholdninger.

Ifølge artikkelforfatteren: ”er det lett å se hva som vil skje hvis hundretusenvis av husholdninger skulle ende opp i en ond sirkel av gjeld: Mindre penger for restauranter, utlandsturer og kjøkkenoppussing, og til slutt en nedadgående spiral for hele økonomien.” Vedkommende referer til Nordeas nye advarsler om at et makroøkonomisk vippepunkt kan være nærliggende i svensk økonomi: “Kombinasjonen av stigende boligpriser og et oppsving i nybygging kan være en giftig cocktail hvis prisene begynner å falle,” sier Helge Pedersen, sjefsøkonom hos Nordea i København.

 

Les mer:

Business Insider Nordic. Swedish homeowners are sitting on a ticking bomb – that could blow up the economy, 13. november 2017.

 

 

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 32
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]