Oslo 20171109. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) snakker med pressen etter hastemøtet. Møtet ble til etter NRKs reportasje om ungdom fra Norge som har vært på koranskole i Somalia og blitt mishandlet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Under asylkrisen sikret blant andre Ap regjeringen adgang til å instruere Utlendingsnemnda (UNE). Nå vil samme Ap nekte regjeringen den makten, erfarer VG.

VG får bekreftet fra sentralt hold i Ap at partiet ønsker å gjeninnføre UNEs uavhengighet. Heller ikke Sp vil å støtte regjeringens forslag om å videreføre instruksjonsretten.

– Vi støtter ikke videreføring av myndighetenes mulighet til å instruere UNE, skriver parlamentarisk leder Marit Arnstad (Sp) i en tekstmelding til avisen.

Det betyr i så fall at et flertall i Stortinget avviser regjeringens forslag om å gjøre instruksjonsadgangen og flere andre ekstraordinære og midlertidige tiltak permanente.

En lang rekke omstridte tiltak ble innført for å begrense de rekordhøye asylankomstene i 2015, deriblant instruksjonsretten.

SV og MDG sto utenfor hele asylforliket, men også regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre tok avstand fra flere forslag. Det gjorde at regjeringen måtte vende seg til Ap og Sp for flertall, blant annet når det gjaldt å gi Justisdepartementet instruksjonsadgang overfor Utlendingsnemnda.

Ved å innføre samme instruksjonsadgang overfor UNE som fra før finnes overfor Utlendingsdirektoratet, kunne regjeringen forsikre seg om at Russland ble betraktet som et trygt land å returnere asylsøkere til.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]