Oslo 20171116. Ekebergrestauranten i Oslo farges med lilla lys hele døgnet 16. november i forbindelse med markering av kreft i bukspyttkjertelen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Flere innbyggere i hovedstaden la torsdag merke til at to av byens landemerker var opplyst i lilla. Årsaken er en markering av kreftformen pankreas.

Kreftformen blir gjerne betegnet som den «glemte» kremformen. Det dreier seg om kreft i bukspyttkjertelen, som hvert år rammer rundt 800 nordmenn, skriver Aftenposten.

Tidligere er det kjent at brystkreft markeres med rosa, og prostatakreft med lyseblå. Nå har altså en tredje kreftform fått fargen lilla, noe som ble markert torsdag med at Ekebergrestauranten og det 90 meter høye utkikkstårnet på Tjuvholmen lyses opp i denne fargen.

Det er første gang at den internasjonale dagen bukspyttkjertelkreft markeres i Norge. Kreftformen tar faktisk flere liv en brystkreft, og bare 6 prosent av dem som får denne diagnosen, lever fem år etter at kreften er påvist.

Noen bygninger flere steder i landet vil også fredag være opplyst i lilla, men da er det verdens prematurdag (for tidlig fødte barn) som markeres, for sjuende år på rad. I Norge fødes det rundt 5.000 barn før tiden hvert år.

Blant bygningene og landemerkene som fredag vil lyse lilla finner vi Keplerstjernen på Gardermoen, Bybrua i Stavanger, Telenor Arena i Bærum, Rockheim i Trondheim og Ulriken i Bergen.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]