Giske ber velgerne glemme skatteøkning på 15 milliarder

Ap-nestleder Trond Giske vil skjerpe skattene, men utelukker nå en økning på 15 milliarder kroner i løpet av fireårsperioden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ap vil øke skattene med 8,3 milliarder kroner i forhold til regjeringens forslag til statsbudsjett. Men skatteløftet på inntil 15 milliarder skrinlegges.

VG har fått innsyn i skatteopplegget i Aps alternative budsjett. Der foreslår partiet å øke skattene med i alt 4,6 milliarder kroner, sammenlignet med dagens skattenivå.

Sammenlignet med regjeringens opplegg for neste år, blir forskjellen 8,3 milliarder. Regjeringen foreslår nemlig 3,7 milliarder i skattekutt i neste års statsbudsjett.

I valgkampen varslet Arbeiderpartiet skatteøkninger på inntil 15 milliarder kroner de neste fire årene, sammenlignet med 2017-nivået. Nå kommer det nye signaler.

– Tallet på 15 milliarder kroner i skatteøkning kan det norske folk bare glemme. Vi kommer ikke dit, sier nestleder og finanspolitisk talsperson Trond Giske til VG.

– Vi tar ut mesteparten av våre planlagte skatteendringer allerede i 2018: Vi øker formuesskatten tilbake til 2013-nivå, etter at regjeringen har kuttet den flere ganger. Det utgjør 3,3 milliarder kroner. Når vi tilbakefører formuesskatten til 2013-nivå, så er mye av våre endringer gjort, tilføyer han.

Vanlige folk skjermes mot økninger i inntektsskatt og upopulære avgifter på drivstoff og alkohol, men brus og godteri blir dyrere med Ap. Partiet foreslår også en miljøavgiftspakke på 1,8 milliarder kroner, men parkerer som kjent forslaget om å innføre den såkalte Tesla-avgiften.

(©NTB)


Publisert: nov 17, 2017 @ 7:07 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Peter Johan Olavsen

  Så er dette ukens vingling fra dette partiet, hva kommer de neste ukene tro?

 • Infowarrior

  AP driver og tester ut hva som påvirker meningsmålinger, i håp om å justere seg til riktig kurs til neste stortingsvalg.
  Selv så tror jeg at folk gjennomskuer dette vinglepartiet som endrer standpunkt ca 7 ganger i uka.

  • Balalaika

   Hadde Aukrust levd så hadde han antakelig tegnet en innretning kalt noe slikt som en ‘politisk retningsstabilisator med doble stabilisatorstag’ på en karikatur av JGS eller Giske…

  • tomnico

   Giske nevner ikke hvor mye avgiftene vil øke eller h or mange nye sim vil komme med AP. Alle er vel kjent med avgiftskåte AP.

 • StemmerBlankt

  «Hopp i havet» er et uttrykk jeg gjerne tar i bruk ovenfor Giske og Ap generelt.

  Vi har et så høyt kostnadsnivå at vi utkonkurreres i eget land av den frie flyten av billigere arbeidskraft fra Eu som Ap/Lo også vil ha, men Ap/Lo arbeider for å gjøre kostnadsnivået enda høyere.

  Når Støre med sin inntekt og formue velger bort norsk arbeidskraft og velger en billigere utlending for å spare, så burde det ringt en bjelle i hele arbeiderbevegelsen…

  Ganske opplagt at vanlige folk og vanlige arbeidere vil tape på politikken til Ap/Lo som vil øke kostnadsnivået ytterligere.

  Det hjelper ikke med høyere bruttolønnsnivå når man byttes ut med en utlending og henvises til langt lavere inntekt fra Nav etterpå.

  Økes levekostnadene på skatter og avgifter, vil Lo kreve høyere bruttolønn.
  Når bruttolønnsnivået har økt, får staten økte kostnader på lønn, pensjoner og trygder.
  Da øker man skatte- og avgiftstrykket ytterligere for å dekke inn merkostnaden.
  Så kommer det nytt lønnskrav…

  Slik har Ap/Lo holdt på siden 70-tallet, og vi har mistet 2/3 av industriarbeidsplassene siden da.
  Flere næringer er overtatt av arbeidstakere fra utlandet.
  Nå står transportnæringen for tur.

  Vil ikke Ap/Lo gi seg før absolutt alle nordmenn har inntekt fra Nav og landet kneler økonomisk?
  Offentlig ansatte ligger like tynt an som trygdede…

 • Torgunn

  Ap har ingen retning og mening i det hele tatt. Ap har tillitvalgte som kun er ute etter makt for maktens egen del. De vet ikke hva de skal gjøre med den, annet enn å bruke sine posisjoner som springbrett til fetere verv utenfor Norges grenser.
  Er det LO som må ta affære og fremme et bedre lederskap og en mer redelig politkk?
  Ap ble faktisk dannet av LO.

 • Sofavelgeren

  Det er vel naivt å tro at valgløftene forplikter. Vi er ikke kommet lenger enn to måneder inn i perioden, og sentrum-høyre-«regimet» virker ikke så veldig stabilt. Det kan godt hende Støre må ta over, og da må han vel basere seg på programmet han er valgt inn på???

 • Whasinton Irving

  Ja han ville nok det men listen over ting som de vil ha oss til å glemme begynner å bli temmelig lang så det er gjerne like godt å glemme hele partiet……. Hva var det nå det het igjen……?

 • Ten4

  Glemme? Hvorfor skal vi glemme? Er det fordi at det var feil å opplyse på forhånd hvilke lumske og bakstreverske planer dere har i avgiftspartiet AP?
  Det er mange ting vi skal huske fra valgkampen, og dette er definitivt en av dem.

  Vi skal også huske to andre ting:

  1. Etter valget i 2013 sa Stoltenberg at de skulle være «konstruktive» i opposisjon. Det var ganske langt fra sannheten.

  2, Etter valget 2017, sa Støre at de IKKE skulle være konstruktive i opposisjon. Dette stemmer helt med virkeligheten i vingle-AP, og er like konsistent som i pkt. 1.

 • Martin

  Og hvor mange skjeggebarn finansierer den økningen?

 • Astraios

  AP gikk på en smell og tapte valget.

  FØR valget lovet de oss 15 milliarder (minst) i økte skatter

  ETTER valget ber de oss «glemme» 15 milliarder og strør om seg med fagre løfter.

  Men verken vi velgere eller AP kommer til å glemme at AP er og blir økte skatter og lite annet.

 • Ida Olsen

  De har sikkert funnet noen avgiftsposter man kan øke. Da er det ikke skatteøkning… Var det ikke Jens som lovte å ikke øke skatten, og så innførte en trygdeavgift på 5 prosent?

  Se bare på eiendomsskatten som er både anarkistisk og kriminell. Noen bare stikker handa i lomma di og tar ut 700 kroner i måneden uten å ha spurt om det er greit. Neste måned tar de 2100. De tredoblet eiendomsskatten over natta og skaper stor uttrygghet for folk. Det er ingen forutsigbarhet. Neste år kan du risikere å måtte selge huset, eller at det går på tvangsauksjon. Kommunen har pant i hjemmet ditt for å kunne kreve inn eiendomsskatten.

  I Bodø i fjor ble 66 hjem solgt på tvangsauksjon pga manglende innbetalte kommunale avgifter, og hvor mange som skyldes eiendomsskatt, vites ikke. Ei dame i Bodø fikk plutselig 21.000 i eiendomsskatt og måtte ta det ene barnet ut av barnehagen for å klare dette. En liten renteøkning eller fire, femdobling av strømmen de neste 15 år, og sirkuset er igang…

  Og som mange smertelig begynner å erfare handler det ikke lenger om å betale etter evne, her tar de det de lyster, og vi har ingen beskyttelse mot slikt anarki.

 • ritavoss

  Det ulmer vel en smule under føttene på AP-gjenget. «Tid for ømhet» er kommet.. Men folk er ikke like lettlurte som før, forhåpentligvis..

 • oliver

  Siden Giske ber oss glemme de 15 milliarder de lovte i skatteøkning kunne man tolke det dithen at valgløftet nærmest ikke var så alvorlig ment. Dette er et godt eksempel på at AP ikke har klart å mobilisere noen som helst konsistent politikk, men heller en vingling og snubling helt uten mål og mening. Denne smiskende sjarmoffensiven kan de spare seg, de fleste burde nå vite at AP i ettertid heller sjelden overholder det de lover.

 • FrittNorge

  NTB, NRK, Document, Resett…alle fokuserer på de samme sakene. Skulle ønske Resett gikk litt dypere og beveget seg inn på saker som aldri får fokus.

 • Jørn-Inge Throndsen

  Hva står dette partiet for? Nå dette fra Giske? Han som saboterte valgkampen slik at han kan komme i posisjon:-)?