Høyesterett skal ta stilling til om prostituerte kan få erstatning for tapt arbeidsfortjeneste

Høyesteretts hus, tidligere Justisbygningen i Oslo. Høyesterett skal 23. november ta stilling til om prostituerte kan få erstattet tapt fortjeneste fra arbeid. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Neste uke skal Høyesterett ta stilling til om tapt arbeidsfortjeneste ikke skal erstattes for personer som selger seksuelle tjenester.

Fire menn ble i februar dømt for grovt ran og medvirkning til grovt ran av fem prostituerte i Oslo, skriver Rett 24. Borgarting lagmannsrett bestemte da at mennene måtte betale 15.000 kroner i tapt arbeidsfortjeneste til kvinnene, ettersom de i en periode etter ranet ikke kunne utøve sin virksomhet.

To av mennene anket det sivile kravet til Høyesterett, som skal behandle saken 23. november.

Fram til lovforbudet mot kjøp av seksuelle tjenester trådte i kraft 1. januar 2009, var det en sikker rett at slik tapt inntekt hadde vern, skriver nettsiden. Høyesterett skal nå ta stilling til om forbudet har endret det, slik en dom i lagmannsretten fra 2010 kom fram til. Da ble det blant annet vist til en dom fra 1946.

– Denne side vil anføre at den rettsanvendelse som lagmannsretten i (2010-dommen) legger til grunn, er uriktig, sier advokat Karoline Henriksen i sitt sluttinnlegg. Hun har saken for de prostituerte kvinnene.

– Det taler mot erstatningsrettslig vern (…) at kravet springer ut av en samfunnsskadelig og uønsket virksomhet. (…) Det taler også imot vern at prostitusjon er uløselig knyttet til svart økonomi og kriminelle strukturer i samfunnet, skriver advokat Øystein Storrvik, som har saken i Høyesterett for de domfelte, i sitt sluttinnlegg.

(©NTB)


Publisert: nov 16, 2017 @ 11:03 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • StemmerBlankt

  Håpløst at politikerne fratar en gruppe mennesker rettigheter fordi de opphøyer deg selv og ser ned på andre.
  Prostituerte burde betalt skatt og hatt rettigheter i folketrygden som alle andre.
  Selvsagt bør de få erstatning på lik linje som alle andre fra en skadevolder, om skadevolder har gitt dem økonomisk tap pga sine handlinger.

  Skammelig å behandle prostituerte og rusavhengige så umenneskelig som norske politikere har vedtatt at de kan gjøre og gjør.

  • Spaceman_Spiff

   Det skulle isåfall forutsette at de har arbeidstillatelse, noe som igjen vil ekskludere 80% av de prostituerte, antar jeg.

   Og så hvor går grensa for hvem som skal betale skatt og hvem som ikke skal betale? Kvinner har i alle år bruket f.eks sex som et byttemiddel for å få fordeler. Ikke nødvendigvis i kroner og øre, men f.eks karrieremessig. (Og i lys av at dette er et urgammelt spill er det litt fascinerende hvordan man nå i det siste skal slakte noen menn som har latt seg friste til å spille det samme spillet.)

   • StemmerBlankt

    Etabler bordeller, slik at de prostituerte får så gode arbeidsforhold og så mye trygghet som mulig.
    Arbeiderne her må forholde seg til de samme regler ellers i samfunnet som alle andre.

    • Furusk

     S..B du har et forbannet godt poeng der.
     De fortjener en trygg arbeidsplass som alle andre i samfunnet.
     Da slipper vi lovløse tilstander i den uregulerte sextjenesten med halliker kriminalitet og vold.

  • Roger Ytebon

   Slike lover kommer fra personer med sykelig skam over egne lyster. Som så blir godtatt av andre som ikke kan utstå at noen opnår gleder.

 • Anne Haugen

  De prostituerte bør få erstatning for tort og svie. Skulle bare mangle.
  Men er ikke enig i at dette har noe med folketrygden å gjøre.

 • LasseRon

  Dømt til å bryte loven mao (betale for seksuelle tjenester).
  Nå har jeg hørt det og…

 • Truls

  Erstatning for en tjeneste kundene ikke har lov å gi dem? Bare i potitt-landet Norge!

 • Kaffermann

  Hvis horene har betalt skatt for sin virksomhet så kan dem da vel få erstatning for tapt arbeidsfortjeneste.

 • Per Sigvald Johansen

  Forbud mot å kjøpe en lovlig tjeneste er jo et ovegrep mot folket!

 • Furusk

  De har selvfølgelig krav på erstatning, og ikke bare det. De burde også få et betydelig smusstillegg og risikotillegg oppå det. Vårherre har skapt et vakum i sexlivet for mannen og det må da fylles på en måte. Horeri er motbydelig men eneste løsning når jentene kniper knærne sammen.

 • Ole

  Selv synes jeg at gjerningspersoner må punge ut for det de har forvoldt. Det er staten selv som ikke ønsker å inndrive skatt av denne næringen. Hvis noen ønsker å drive med prostitusjon, mener jeg at de har full rett til å gjøre det. Hva andre måtte mene om det er underordnet.

 • Astraios

  Det glade vanvidd.

  Menn straffes når de kjøper en tjeneste kvinner har lov til å selge. Loven ble presset igjennom for å kriminalisere menn – ikke for å hjelpe de prostituerte.

 • Ida Olsen

  De selger en tjeneste, hevder de selv, og man kan jo spørre seg om hvor grensene
  for masasje og intimmasasje går og om noen har rett til å forby dette. Menneskehandel er noe helt annet

  Problemet er at denne tjenesten er lovlig, men man har gått til det absurde komplett
  ulogiske skritt å gjøre det forbudt å kjøpe denne tjenesten. Slik kan Staten operere som hallikk og skattlegge de prostituerte og bøtelegge kundene med 25.000 kroner. Slik tjener man i begge ender og mannen blir monsteret.

  Sex er å sammenligne med et drug folk blir avhengi av og som mange er villig
  til å strekke seg svært langt for å få. Det finnes til og med de som dreper for det. Da bør man kanskje forby salg også, eller gjøre «sexarbeid» fullt lovlig, og slik kan man faktisk beskytte de prostituerte ved å gi dem trygge arbeidsforhold.

  Prøv å forestill deg at det var lovlig å selge narkotika, men ikke å kjøpe. Det er ikke utenkelig at det blir slik her på nissebjerget