Rapporter: Styrket bevis for folkemord på rohingyaene

Foto: AFP PHOTO / Christophe ARCHAMBAULT

Sikkerhetsstyrker i Myanmar har skåret halsen over på muslimske rohingyaer, brent ofre levende og gjengvoldtatt kvinner og jenter, ifølge separate rapporter.

Den ene rapporten kommer fra Human Rights Watch (HRW) og den andre fra Holocaustmuseet i USA i samarbeid og Fortify Rights. Rapportene beskriver økende bevis for at rohingyaene utsettes for folkemord.

Menneskerettsorganisasjonen HRW fokuserte på bruken av seksuell vold i sin rapport om militærets kampanje mot folkegruppen. I rapporten har organisasjonen intervjuet 29 voldtektsofre. HRW konkluderte med at handlingene som er begått, er forbrytelser mot menneskeheten.

– Det burmesiske militærets barbariske voldshandlinger har medført brutal skade og traumer for utallige kvinner og jenter, sier forsker og rapportforfatter Skye Wheeler i HRW.

Etnisk rensing

Rapporten til Fortify Rights og Holocaustmuseet dokumenterer at statlige sikkerhetsstyrker i Myanmar og sivile gjerningsmenn har begått forbrytelser mot menneskeheten og drevet etnisk rensing. Rapporten er basert på mer enn 200 intervjuer med overlevende, vitner og internasjonale hjelpearbeidere.

Siden 25. august har nesten 700.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh etter en offensiv fra regjeringsstyrker i delstaten Rakhine, og folk fortsetter stadig å flykte over grensen. Fra før bodde det om lag 400.000 rohingyaer i flyktningleirer i Bangladesh.

Avviser anklager

FN har tidligere beskrevet offensiven som «et skoleeksempel på etnisk rensing» og FNs spesialutsending for seksuell vold i konflikter, Pramila Patten, anklaget i helgen regjeringsstyrkene for massevoldtekt av rohingya-kvinner.

Myanmars militære ledelse hevder å ha gransket anklagene og nekter for at landets styrker har brutt folkeretten.

(©NTB)


Publisert: nov 16, 2017 @ 6:59 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • GHjo

  Aksjon,blir fulgt av reaksjon.Slik er naturens lov.Hadde disse Rohingaene latt folk i sine omgivelser være i fred og oppførtseg sivilisert, hadde deogså -fått- fred.
  Men sin vane tro,skulle de selvfølgelig følge Muhammeds befaling og bedrive Jihad, følge hans eksempel, med røveri,plyndring og overfall.
  Det får konsekvenser, når menneskene som blir plyndret,ulikt i vårt land, forsvarer seg og gir igjen med samme mynt.
  Da skal selvfølgelig muslimene, sin vane tro sutre og fremstille seg for «verdenssamfunnet» som «offer».
  «Gale hunder får revet skinn» sier et ordtak.

  • Nasjonalstaten

   Du glemte å nevne voldtekt og drap på buddhistiske jenter. Velkjent muslimsk oppførsel. Når media forteller sannheten, blir det motreaksjoner.

 • wiwaro

  Disse vestlige instansene underslår bakgrunnen for konflikten, som er at tyrkiske soldater og Saudi-aktivister av royingaske migranter, dro tilbake og organiserte en islamistisk milits, som angrep regjeringas politistasjoner. Da ble burmesiske mlitære trigget til sitt utdrivingsprosjekt, som ikke sto tilbake i voldsbruk. Uansett ser vi en tydelig tendens til at vestlige medier og «forskningsmiljøer» igjen setter offerstempel for muslimer ved alt som skjer.
  Sannheten er at muslimer egger til strid overalt de gis innpass. Var ikke Bangladesh opprettet etter krigen for å gi muslimer på den indiske halvøya et fristed med eget landområde?

  • Nasjonalstaten

   Folkemord er det ikke. Utgangsdøra er åpen, når gjestene er uønsket kan de bare gå. Fatter ikke at ikke Rohingyaene rømmer med en gang. Løpet er kjørt.

 • Max Karl

  Dette minner litt om Tyskland på 30 tallet. I dag er det rohingyafolket som får unngjelde, I morgen er de kristne som lider samme skjebne. Og jeg er totalt uenig med dem som sier at om noen har gjort noe. Så skal hele folket dere unngjelde. Men det var slikt tyskerne fikk kontroll. Kollektiv avstraffelse er effektivt, men strider mot gjeldene praksis på verdensbasis,

  • Nasjonalstaten

   Muslimer er ikke ofre, de lager ofre, og later som de selv er ofre. Men det er de altså ikke. To tette og en badehette, og ut med dem

   • Max Karl

    Så du støtter kollektiv avstraffelse ?

 • Ryddegutt

  Tenk om MSM og politikere hadde brydd seg like mye om den etniske rensingen som kristne har blitt utsatt for i Midtøsten de seneste årene. Og i motsetning til rohingyaene har ingen av de berørte kristne i Midtøsten drevet med terror…

  • ferguson

   MSM og politikere hater jo kristne.

 • Nasjonalstaten

  Ja, men dessverre rømte dem ikke ut av landet. Alle historier har mange sider. Synd vi aldri vil få hele historien.