Solberg såret sosionomer i spørretimen

Statsminister Erna Solberg (H) kritiseres for å være nedlatende overfor landets sosionomer og ved sitt ordvalg i spørretimen underkjenne verdien av sosialt arbeid. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fellesorganisasjonens leder Mimi Kvisvik reagerer kraftig på det hun opplever som nedlatende harselas overfor sosionomer fra statsminister Erna Solberg (H).

LO-forbundet krever nå en beklagelse fra statsministeren, som i onsdagens spørretime brukte ordet «sosionomisere». Solberg har åpenbart ikke forstått hva sosialt arbeid er, mener forbundsleder Mimmi Kvisvik.

– Å «sosionomisere» bør være en hedersbetegnelse for godt, samfunnsnyttig arbeid, ikke en nedlatende harselas fra Stortingets talerstol, sier hun.

«Pleier å si»

Det var som svar på et spørsmål fra Venstres Trine Skei Grande at ordene falt. Temaet var ungdomskriminaliteten i bydel Gamle Oslo og særlig på Tøyen.

Solberg svarte at «man må se på hvordan tilbudet til sårbare grupper i et område er», før hun fortsatte:

«Samtidig vil jeg aldri si at fordi man er fattig, eller har utfordringer, er kriminalitet akseptabelt – eller «sosionomisere» det vekk, som jeg pleier å si.»

Solbergs uttalelse har ifølge FO vekket harme blant mange av landets sosionomer. Torsdag formiddag hadde flere enn 700 signert oppropet «Sosionomer krever svar fra Erna Solberg».

Nedlatende

Respektløst og nedlatende, mener FO-lederen.

– I beste fall handler dette om fordommer eller kunnskapsløshet. I verste fall handler det om begge deler, sier Kvisvik. Hun er selv sosionom, i likhet med om lag 11.000 av Fellesorganisasjonens medlemmer.

Kvisvik krever en unnskyldning fra statsministeren på vegne av Norges 17.000 sosionomer.

– Disse gjør en viktig jobb for mange i Norge – og for Norge som samfunn, sier hun.

NTB har foreløpig ikke lyktes i å få en kommentar fra statsministeren.

(©NTB)


Publisert: nov 16, 2017 @ 7:32 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Profet1

  Solberg har ikke sagt noe som trenger unnskyldning. De fleste sosionomene er batikkhekser som trives rundt skjeggebarna, og i likhet med klimaforskere er de fullt innforstått med at om de «løser oppgaven sin» eliminerer de også behovet for deres egen stilling. Så i likhet med klimaforskerne, kommer dette aldri til å skje.

 • StemmerBlankt

  Det er på det rene at sosionomer er mot grensesetting, og for at ungene skal kunne gjøre hva de vil uten konsekvenser.
  Dette har jeg opplevd selv i ulike sammenhenger.
  Se bare på hvor vingeklippede lærerne har blitt, de får ikke lov til å gi elever disiplin.
  De nyter derfor ingen respekt fra elevene, og utsettes for stadig mer (!) vold.
  Altfor mange barn under barnevernets omsorg går det også veldig galt med, da sosionomene sosionomiserer for mye.
  Helt opplagt at det er innenfor å harselere med sosionomene.
  De mener nok i utgangspunktet godt, men pga sin virkelighetsfjerne ideologibaserte utdannelse ser de ikke lyset selv om lyskasterne peker rett i ansiktet på dem.

 • Charles STØENG

  Utrykket er vel helt perfekt, og bare dets eksistens burde jo gi både sosionomer og andre et grunnlag for ettertanke i stedet for å stå frem som såret i en evig offerrolle.

 • Jan Petter Glendrange

  For en skandale.

 • Olaus Trøgheim

  Å nei, ble de krenket?

  I min bedrift har mange vært nødt til å gå pga økonomisering. Stakkars økonomene våre. De er nok veldig leie seg.

  • Too

   Alle blir krenket idag, man kan knapt ytre seg om noe før noen blir krenket. 17000 sosionomer, trøste å bære…

 • Sandra

  OMG! Er det noen grupper igjen som ikke er såre for et eller annet?

 • Olaus Trøgheim

  Er det dette som kalles «sosionomgnål»? Mener det har vært nevnt i mediene flere ganger de siste ukene.

 • Torgunn

  Vi har mange lover i Norge knyttet til sosialt arbeid og sosinomers arbeidsinnsats.
  Det gjelder blant annet lov om sosiale tjenester, lov om folketrygd, lov om barnevern samt forvaltningsloven og offentlighetsloven, som noen eksempler.
  Sosiomer er en velutdannet yrkesgruppe som ikke tjener mye, kombinert med stort arbeidspress og dårlige kontorforhold. Sosiale tjenester er ikke prioritert i kommune-Norge.
  Likevel er utdanningen populær med omfattende fagkrets.
  Sosionomer er av de yrker som bærer velferdsstaten på ryggen, ofte kombinert med stort engasjement for folk i en vanskelig livssituasjon.
  Det er mer bekyrningsfullt med de mange NGO-organisasjoner med virksomhet som ikke er hjemlet i et lovverk; men med med store sugerør i offentlige kasser og statige overføringer. Her er det gode lønner å hente, ofte i millionklassen.
  NGO får lov å drive med med offentlig støtte og diverse innsamlinger, selv om deres virksomhet drives på tvers av Norges interessser. Kan det være NGO Solberg viser til i sin kommetar?
  Det ville faktisk være på sin plass.
  NGO vil si frivillige organisasjoner som ikke er administrativt knyttet offentlige myndigheter, men som får sine penger fra stat og kommune.

 • Infowarrior

  Jeg tror ingenting på at noen sosionomer føler seg såret, det er SV-mobben som pisker opp stemningen.

 • Rahr Røre

  Vi trenger flere sosionomer til den nye oljen, skrek Arbeiderpartiet

 • Leif

  Bravo, Solberg, du har hengt bjella på katten. Hvem er det som dominerer alle stillinger i det offentlige, der det tas beslutninger som angår menneskers liv? Jo, samfunnsvitere, sosionomer, sosiologer, psykologer, kjønnsforskere og andre fra HF og SV-fakultetene. Kvinner de aller fleste, og stemmer SV gjør de også. Dette er et stort problem i det norske samfunnet, men ingen tør å ta det opp.
  Vi lever i et feminisert samfunn.

  • RunCHURCH

   Kvinnfolk av begge kjønn!

 • Torgunn

  Godt sosialt arbeid blant migranter vil være å returnere de til sine respektive hjemland, og sørge for at de får bedre levekår der generelt. Det er velferden vi må eksportere, istedet for å ta inn migranter.

 • Furusk

  Og så var det stakkaren som det var synd på for han hadde bare en mor. Og uttalelser i den leia er å sosiomisere. Det er en del av slike uttalelser nå.
  Eks stakkars fattige innvandrere er kriminelle pga sin kultur.

 • Orsen330

  Jeg har alltid lurt på hva vi skal med sosionomer.
  Gjør de noe nyttig de da?

 • Ten4

  Å dakar sosionomen.

  ««Samtidig vil jeg aldri si at fordi man er fattig, eller har utfordringer, er kriminalitet akseptabelt – eller «sosionomisere» det vekk, som jeg pleier å si.»»

  Her treffer Erna innertier.
  Og 700 sosionomer ble sure og har skrevet ned navnet sitt.
  Ante forresten ikke at det finnes minst 17 000 av den sorten i landet. Hva gjør de «om dagan»?
  Hver gang de opptrer på «fjernsynet», så er det for å bortforklare og avspore debatter. Spark hele gjengen.

 • Victor Lima

  Kunnskapsnivået i kommentarfeltene til resett.no gjør det av og til vel enkelt for meningsmotstandere å avfeie nettstedet som en oppsamlingsplass for alt.right i Norge. Det er bare å se hva som popper opp hver gang klima er på dagsorden – eller som i dag: Sosionomer. Jada, langt over 90% av sosionomene som yrkesgruppe stemmer rødt, sv eller (dersom de holder seg for nesen) ap. Mange har en forestilling om sosionomer som husflidspunkere i fotformsko og lilla skjerf hvis eneste beskjeftigelse er å løpe etter allehånde underpriviligerte med penger og konstant være apologeter for deres kriminelle adferd. I den virkelige verden blir sosionomer drept på arbeidsplassen, https://www.aftenposten.no/meninger/i/ddae1/Sosionom—A-bli-drept-pa-jobb–er-det-en-risiko-vi-ma-leve-med, mens trusler og vold er nærmest hverdagslig. Når man ser keiser raymond hevde at ”han er så utsatt og derfor må han kjøres i limousin med sjåfør til og fra jobben” er det mildt sagt latterlig, all den tid det er rimelig sjelden våre kommunale politikere utsettes for noe som engang er i nærheten av det en rekke sosionomer regelmessig opplever. Politikere mottar innimellom trusler per mail, telefon og på FB, men det er barnemat i forhold til hverdagen på NAV-kontorene i en del bydeler. Så får man heller akseptere at sosionomenes politiske ståsted generelt er langt ut på den ekstreme venstresiden – det er ikke mange i kommentarfeltene på resett.no som verken kunne eller ville overtatt den jobben de gjør.

 • erikb43

  Hva skal vi egentlig med sosionomer?

 • Reidar S

  Fytti katta! Når de er så hårsåre undrer jeg på hvorledes de overlever med sitt klientell