Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
annonse

Den moralske forargelsen over menn som tafser på kvinner stor, og nyhetsredaktør i TV2, Karianne Solbrække, er blant dem som fordømmer. I en stor artikkel og i et videointervju på TV2.no, vil hun ha seg frabedt at «små ynkelige menn» misbruker makten sin. Men er det bare menn som skal korsfestes når de viser dårlig seksuell vurderingsevne?

I 2006 var det mye snakk om en ung, anonymisert krimreporter fra TV2, med et pent ansikt og langt blondt hår, gift med en journalist i Dagbladet, og som hadde et romantisk forhold til den straffedømte gjengkriminelle Arfan Bhatti, senere en profilert islamist og terrorist. Denne kvinnen var ingen ringere enn Karianne Solbrække.

Dette kunne ha blitt en viktig prinsipiell diskusjon om journalisters omgang med kriminelle kilder, i dette tilfellet en muslimsk mann som skjøt med automatvåpen mot den jødiske synagogen i Oslo. Likevel ble Solbrække stille og rolig tatt av skjermen før hun senere ble redaksjonssjef i God morgen Norge. I september 2016 ble hun forfremmet til å bli nyhets- og aktualitetsredaktør.

annonse

I 2006 var det noen som prøvde å trekke i gang en prinsipiell diskusjon, blant annet på journalistforumet Normedia. Tråden Bhatti, TV2 og identifisering gir et interessant innblikk i hvordan journalister tenkte om Solbrække og hvordan de beskytter sine egne og legger lokk på en viktig debatt. I denne tråden er det også mange lenker til aktuelle artikler.

Hans Rustad stiller også gode spørsmål i sin artikkel Medier & moral: TV 2-Solbrække må feie for egen dør. Han stiller spørsmål også spørsmål med om mediene beskytter sine egne.

«Det er akkurat samme dobbeltmoral som er ute og går når Solbrække vil ta «ynkelige, små menn», men ikke vil fortelle om sine egne etiske overtramp. Å være kjæreste med en jihadist mens man er krimreporter, er en så spesiell historie at ingen andre ville sluppet unna med det» skriver Rustad.

annonse

Solbrække har aldri forklart offentligheten om sin rolle i forbindelse med Arfan Bhatti. I stedet for å korsfeste sine medarbeidere som «destruktive, egoistiske og patetiske», burde hun ikke heller ha fortalt om sine egne feilgrep for å unngå seksuell tafsing i fremtiden?

Selvsagt skal vi unngå uønsket seksuelle tilnærmelser, og det som kommer frem via Aleksander Schaus twittermeldinger er bra.

Hvor bra hadde det ikke vært om Solbrække hadde stått frem og sagt: «Som ung krimreporter gjorde jeg noen fatale feilvurderinger i forbindelse med behandlingen av Arfan Bhatti. Vi i TV2 ønsker ikke å henge ut våre medarbeidere til tørk, og vi er opptatt av at det må være tilgivelse, på samme måte som TV2 har tilgitt meg for mine feilgrep.»

Men neida, her er Solbrække knallhard, og det finnes ikke nåde hos nyhetsredaktøren som skriver: «Vi må røske opp det siste ugresset med rota, hvis det finnes.»

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse