Beklagelser fra Norge og NATO til krenket Erdogan

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg måtte fredag beklage en hendelse under en NATO-øvelse i Stavanger. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Tyrkia reagerer skarpt på at landets president og statens grunnlegger ble fremstilt som fiender da NATO øvde i Norge. Både Norge og NATO beklager hendelsen.

Tyrkia kalte hjem 40 soldater fra NATO-øvelsen som nylig ble avsluttet, fordi landets grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk og dagens president, Recep Tayyip Erdogan, ble framstilt som fiender, framholdt Erdogan tidligere fredag.

– Øvelsesmeldingen på det lukkede øvingsnettverket, som det ble reagert på fra tyrkisk side, var skrevet av en enkeltperson og reflekterer på ingen måte norsk syn, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i en uttalelse som er gitt NTB.

– Tyrkia er en viktig alliert i NATO, som vi ønsker å opprettholde et godt forhold til, tilføyer han.

Reaksjoner

Ifølge Erdogan sto både hans eget og Atatürks navn på en «tavle» som «fiender» under NATO-øvelsen. Atatürk grunnla det moderne Tyrkia i 1923. Erdogan sier han personlig ga beskjed om at de tyrkiske soldatene umiddelbart skulle trekkes tilbake, «selv om navnene skulle bli fjernet fra tavla».

Bakke-Jensen sier nordmannen, som var innleid til å arbeide i spillstaben under øvelse Trident Javelin, ble tatt ut av øvelsen. NATO-sjef Jens Stoltenberg uttalte tidligere fredag at det er opp til norske myndigheter å avgjøre eventuelle disiplinære reaksjoner.

– Vi vil gjøre en grundig undersøkelse av hva som har skjedd i denne konkrete saken, og deretter ta nødvendige tiltak basert på konklusjonene av undersøkelsen, sier Bakke-Jensen.

Fornærmelse

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kom fredag med en uforbeholden beklagelse på vegne av alliansen.

– Jeg beklager fornærmelsen. Hendelsene var et resultat av en enkeltpersons handlinger og gjenspeiler ikke NATOs holdninger. Enkeltpersonen dette gjelder, ble umiddelbart fjernet fra øvelsen av Joint Warfare Centre, og en granskning er på gang, framholder Stoltenberg.

Han opplyser at det var snakk om en sivil kontraktør hyret inn av Norge, og ikke en NATO-ansatt. Stoltenberg understreker videre at Tyrkia er en verdsatt NATO-alliert, som gir viktige bidrag til å trygge alliansens medlemsland.

Henviser til NATO

Statsminister Erna Solberg (H) henviste tidligere fredag til NATO for kommentarer om hendelsen.

– Dette er en NATO-øvelse som helt og holdent er i NATO-regi. Det er NATO som må kommentere den, sa Solberg.

Også Forsvarsdepartementet henviste i utgangspunktet til NATO, før forsvarsministeren selv altså kom med en beklagelse på vegne av Norge sent fredag ettermiddag.

Tyrkia ble med i NATO i 1952 og er et viktig medlem av alliansen. Men spenningen har økt de siste månedene på grunn av landets knallharde aksjoner i kjølvannet av det mislykkede kuppet i fjor sommer og landets stadig tettere forhold til Russland.

Trøblete

Uten å gå detaljert inn i hendelsen i Stavanger da han møtte lokale partifolk fredag, fremholdt Erdogan at en framstilling av Atatürk og hans eget navn ble brukt «og at disse var målene».

Han viste til at han ble informert om hendelsen av den tyrkiske generalen Hulusi Akar og EU-minister Omer Celik, som var på vei til en NATO-konferanse i Halifax i Canada.

– De sa «dette har skjedd, og vi kommer til å trekke tilbake 40 soldater». Og jeg sa «absolutt, ikke nøl, trekk dem ut med det samme», sa Erdogan.

– En slik allianse kan vi ikke ha, la presidenten til, ifølge nyhetsbyrået AFP.

(©NTB)


Publisert: nov 18, 2017 @ 7:13 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Stokke123

  Det var en øvelse. Tross NATO-medlemskap – jeg må si jeg er meget skeptisk til Erdogan. Ataturk kan man vel ikke være særlig skeptisk til – han som jobbet for et sekulært og demokratisk Tyrkia. Lurer på om Tyrkia i dag ville blitt invitert til et NATO-medlemskap?

  • Truls

   Jeg følte meg også krenket når jeg under øvelse måtte ha rød FI-teip rundt feltluen!

 • KriKra

  Atter en gang bøyer altså Stoltenberg og det offisielle Norge seg for røveren Erdogan. Som ved kuppet da hele det politiske twitternorge sendte sine støtteerklæringer til Istanbul.

  • Truls

   Stoltenberg begynner å bli vant til å bøye seg, han puster snart med ræva!

 • Tor Dahl

  Vi får håpe at Tyrkia trekker seg ut av NATO i protest….

  Kanskje det ikke skal så mye til for å bli kvitt dem?

 • OleHaraldsen

  Spørsmålet som journalistene ikke spurte var: «hvem tilføyde dem til listen?»

  Vet man ikke mer høres det enten fake ut eller iscenesatt av noen for Russland eller Erdogan.

 • erikb43

  Krenkes ikke vi av islamistene? Hva med noen dypfølte unnskyldninger fra muslimske land!

 • oliver

  Det store spørsmålet her er ikke hva Erdogan gjør eller ikke gjør, men hvorfor og med hvilken hensikt denne «øvelsesmeldingen» ble plottet inn i det lukkede øvingsnettverket. Å skylde på en «sivil kontraktør hyret inn av Norge» i en Nato-øvelse virker ikke så lite latterlig og er faktisk det mest oppsiktvekkende med hele saken. Står det virkelig så dårlig til i Nato at man må leie inn sivile for å få planlagt og gjennomført en øvelse? Hva med en virkelig krig?

  • tomnico

   Erna hadde også blitt fornærmet dersom det var Tyrkia som hadde gjort dette mot Norge. En må stille spørsmål om hva Forsvaret bestilte hos denne «moro- klumpen» av en kontraktør og ble varen kontrollert før den ble tatt i bruk slik anskaffelesreglementet krever?

 • invernes

  Man må spørre seg om det er så lurt å ha denne Stoltenberg i den jobben ? han hadde passet bedre som barnehage tante sammen med konen Brenda Hareide.

 • kjellM

  Stoltenberg har trening i å ligge paddeplat for islamister. Skikkelig statsmann.