Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Både omstridte enkeltforslag og ideologisk strid mellom liberale og nasjonalkonservative krefter vil prege oppkjøringen til FpUs landsmøte. 

Et nytt utkast til prinsipp- og handlingsprogram er nå sendt ut i forkant av landsmøtet i Fremskrittspartiets ungdomsparti til våren. Det konservative tidsskriftet Minerva har gått gjennom forslagene som er kommet inn.

Ett av forslagene lyder «FpU mener at samfunnet tjener på at befolkningen er språklig og kulturelt like.» Forslaget knyttes til striden mellom en tradisjonelt toneangivende liberalistisk orientert fløy og en mer nasjonalkonservativ fløy, ifølge Minerva, som peker på at forslaget vil være nye toner fra FpU – om det får tilslutning.

Splittet

– Vi har en spenning mellom folk som er uttalte liberalister eller libertarianere, og de som står for en litt mer nasjonalkonservativ tankegang. Dette forslaget er et eksempel på det, sier FpUs første nestformann, Kristian Eilertsen.

Han forventer også debatt om et dissensforslag om dødsstraff.

Programmet vil også gi domstolene mulighet til å idømme kjemisk kastrering av pedofile og mennesker som begår seksuelle overgrep, men et dissensforslag tar til orde for å stryke punktet.

Advares mot skritt til høyre

I rikspolitikken har moderpartiet Frp i flere år samarbeidet med Høyre i regjering, med støtte fra Venstre og KrF. Et form for borgerlig samarbeid eksisterer også blant ungdomspartiene.

Dette beror imidlertid på at FpU ikke tar ytterligere skritt til høyre, advarer Unge Venstre-leder Sondre Hansmark, som spesielt reagerer på dissensforslaget om dødsstraff.

– Det er viktig at ungdomspartiene på borgerlig side har gode dialoger. Da må ikke FpU spille seg ut på sidelinjen med slike lite gjennomtenkte forslag, sier han.

Han håper imidlertid at FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud, som ifølge Minerva tilhører den liberale fløyen i ungdomspartiet, får orden i rekkene.

– Jeg synes dagens leder er et forbilledlig eksempel på en pragmatisk retning i Frp som ikke kommer med tåpelige forslag som innføring av dødsstraff, sier Hansmark.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]