French President Emmanuel Macron talks to the journalists during a press conference in Dubai, United Arab Emirates, Thursday, Nov. 9, 2017. (AP Photo/Kamran Jebreili)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Frankrike bærer på skam når det gjelder seksuell trakassering, sier president Emmanuel Macron. Men enkeltpersoner bør ikke henges ut offentlig, mener han.

Da den franske presidenten møtte pressen sammen med Sveriges statsminister Stefan Löfven i Göteborg fredag, fikk Löfven spørsmål om et #metoo-opprop fra 1.300 svenske kvinnelige politikere.

Problemet er ikke unikt fra Sverige, påpekte Macron.

– Vi bærer på nøyaktig den samme skammen, sa han.

Macron fortalte at han gjennomførte en spørreundersøkelse blant franske velgere da han startet valgkampen for ett år siden. Der spurte han velgerne om hvilke saker de var mest opptatt av. Undersøkelsen viste at seksuell trakassering var blant de aller viktigste sakene.

– Vi har en seksualisert vold i samfunnet vårt som holdes skjult. Det er utålelig. Jeg mener vi må forandre hele samfunnets måte å tenke på. Vi må utfordre denne trangen som noen menn har til å dominere andre, sa Macron.

Ber kvinner gå til politiet

Men selv om det trengs åpen debatt, må ikke påtalemyndigheten byttes ut med denne åpne debatten, advarte den franske presidenten.

– Vi trenger den offentlige debatten for å lære opp folk og for å forebygge denne typen atferd. Men den offentlige debatten må ikke brukes til å felle dom i enkeltsaker. Noen ganger er det sant, andre ganger er det feil. Så gå til politiet i stedet, sa Macron.

Også Löfven oppfordret kvinner til å gå til politiet med sakene.

Det svenske politikeroppropet er publisert i Svenska Dagbladet. Blant kvinnene som har undertegnet, er parlamentarikere, ministre, EU-parlamentarikere og topper i ungdomspartiene. Det handler om alt fra sjikanerende berøringer, uønsket kyssing til anklager om voldtekt.

– Det vekker avsky å høre alle disse historiene om hva kvinner er utsatt for. Det er fullstendig motbydelig, og det er åpenbart at det skjer i alle deler av samfunnet vårt, sa Löfven.

– Vi visste at vi hadde dette problemet, men jeg tror ikke noen kunne forestille seg rekkevidden av det, sa han.

«Skremmende»

Macron var på besøk i Göteborg for å delta på EUs toppmøte om sosialpolitikk. Der deltok også statsminister Erna Solberg (H), som var spesielt invitert som eneste regjeringssjef fra et land utenfor EU.

Da Solberg møtte norsk presse i Göteborg, fikk hun spørsmål om et #metoo-opprop fra kvinnelige norske skuespillere.

– Jeg syns det er skremmende å se hvor stort omfanget er, og hvor tøft arbeidsmiljø det har vært på enkelte arbeidsplasser, sa Solberg.

– Det har vært en holdning som jeg tror vi må ta et oppgjør med om at det ikke er så farlig, at gutter er gutter, eller at sånt skjer. Det er mange unnskyldninger. Men vi kan ikke unnskylde at folk får uønsket seksuell oppmerksomhet på en sånn måte at de føler at det brukes makt mot dem, sa hun.

Solberg påpekte at dette har vært en utfordring i politiske partier, der både voksne og ganske unge mennesker er med.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]