Macron advarer mot identifisering i #metoo-kampanjen

Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Kamran Jebreili / AP / NTB scanpix

Frankrike bærer på skam når det gjelder seksuell trakassering, sier president Emmanuel Macron. Men enkeltpersoner bør ikke henges ut offentlig, mener han.

Da den franske presidenten møtte pressen sammen med Sveriges statsminister Stefan Löfven i Göteborg fredag, fikk Löfven spørsmål om et #metoo-opprop fra 1.300 svenske kvinnelige politikere.

Problemet er ikke unikt fra Sverige, påpekte Macron.

– Vi bærer på nøyaktig den samme skammen, sa han.

Macron fortalte at han gjennomførte en spørreundersøkelse blant franske velgere da han startet valgkampen for ett år siden. Der spurte han velgerne om hvilke saker de var mest opptatt av. Undersøkelsen viste at seksuell trakassering var blant de aller viktigste sakene.

– Vi har en seksualisert vold i samfunnet vårt som holdes skjult. Det er utålelig. Jeg mener vi må forandre hele samfunnets måte å tenke på. Vi må utfordre denne trangen som noen menn har til å dominere andre, sa Macron.

Ber kvinner gå til politiet

Men selv om det trengs åpen debatt, må ikke påtalemyndigheten byttes ut med denne åpne debatten, advarte den franske presidenten.

– Vi trenger den offentlige debatten for å lære opp folk og for å forebygge denne typen atferd. Men den offentlige debatten må ikke brukes til å felle dom i enkeltsaker. Noen ganger er det sant, andre ganger er det feil. Så gå til politiet i stedet, sa Macron.

Også Löfven oppfordret kvinner til å gå til politiet med sakene.

Det svenske politikeroppropet er publisert i Svenska Dagbladet. Blant kvinnene som har undertegnet, er parlamentarikere, ministre, EU-parlamentarikere og topper i ungdomspartiene. Det handler om alt fra sjikanerende berøringer, uønsket kyssing til anklager om voldtekt.

– Det vekker avsky å høre alle disse historiene om hva kvinner er utsatt for. Det er fullstendig motbydelig, og det er åpenbart at det skjer i alle deler av samfunnet vårt, sa Löfven.

– Vi visste at vi hadde dette problemet, men jeg tror ikke noen kunne forestille seg rekkevidden av det, sa han.

«Skremmende»

Macron var på besøk i Göteborg for å delta på EUs toppmøte om sosialpolitikk. Der deltok også statsminister Erna Solberg (H), som var spesielt invitert som eneste regjeringssjef fra et land utenfor EU.

Da Solberg møtte norsk presse i Göteborg, fikk hun spørsmål om et #metoo-opprop fra kvinnelige norske skuespillere.

– Jeg syns det er skremmende å se hvor stort omfanget er, og hvor tøft arbeidsmiljø det har vært på enkelte arbeidsplasser, sa Solberg.

– Det har vært en holdning som jeg tror vi må ta et oppgjør med om at det ikke er så farlig, at gutter er gutter, eller at sånt skjer. Det er mange unnskyldninger. Men vi kan ikke unnskylde at folk får uønsket seksuell oppmerksomhet på en sånn måte at de føler at det brukes makt mot dem, sa hun.

Solberg påpekte at dette har vært en utfordring i politiske partier, der både voksne og ganske unge mennesker er med.

(©NTB)


Publisert: nov 17, 2017 @ 8:19 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • Tor Dahl

  Hylekoret mot Trumps kvinnefientlige uttalelser i hemmelig opptak – blekner mot det som nå kommer fram fra nyhetsredaksjoner, politiske toppmiljøer og venstreliberale kunstnermiljøer.

  Snakk om å bli tatt «med buksene nede»!

 • Astraios

  Den samme presse som brukte sexanklager mot Trump og gjentatte ganger mot Frp er nå avslørt som verstinger i bransjen.

  Media, inkludert NRK, TV2 og resten av pressa domineres av venstresiden – som tydeligvis må rydde i eget skitne reir. Kanskje litt mer ydmyke i fremtiden?

  Men når det ropes om at alle som blir anklaget «skal miste jobben» – kun på anklager og ingen bevis så minner det hele om korstog og hekseprosesser

  Det er domstolen som skal dømme – ikke mobben på sosiale media.

 • Spaceman_Spiff

  Hele #MeToo kampanjen er en tragedie. Jada, visst finnes det noen som har klappet en dame på rumpa uten samtykke, men sånn er da det mellommenneskelige spillet også. Man berører og eskalerer gradvis enten til man får et nei, eller til de havner i høyet sammen.

  Når noen kvinner nå står frem som traumatiserte fordi noen tok på puppene deres for 12 år siden, så illustrerer dette bare hykleriet, for jeg tør vedde på at mange av dem bød seg frem i et forsøk på å ligge seg til en jobb eller karriere. Okay, noen menn har takket ja til muligheten, men jeg gleder meg til det kommer en med litt eyggrad som sier: «ja, jeg tok henne på puppene for 12 år siden. Jeg tok mange andre steder på henne også, men hun ville til køys i håp om å få ligge seg til en jobb, og nå klager hun fordi jeg ikke ville gi henne det hun ønsket seg.»

  Jeg tviler ikke på at mange kvinner får i overkant mye seksuell oppmerksomhet. Noe må de fint bare leve med, akkurat som menn må tåle at et klart nei er et nei. (Ikke alltid er de så klare og tydelige og ikke alltid mener de egentlig nei, men vil bli ledet) Kvinner på sin side må akseptere at de ikke kan slå av og på den seksuelle oppmerksomheten som en mikrobølgeovn, og de må akseptere at om de legger opp til oppmerksomhet fra noen kommer det gjerne fra mange. Også de som de IKKE ønsker oppmerksomhet fra. Sånn er nemlig livet…