Del saken
 • 224
 •  
 •  
 •  
 •  

Handel med slaver foregår åpenlyst i Libyas hovedstad, ifølge en grundig reportasje laget av CNN nylig.

– Åtte hundre, sier auksjonarius, …900..1000…1100…solgt! For 1200 libyske dinars, omtrent $800.

Det er ikke en bruktbil, eller en landeiendom eller et møbel, eller andre varer, men to mennesker som nettopp har blitt solgt.

En av de to uidentifiserte mennene som ble solgt på mobilfilmen CNN fikk tak i, er fra Nigeria. Han ser ut til å være i 20-årene og har på seg lys skjorte og bukser.
Han har blitt lagt ut for salg som én av flere i en gruppe av «store sterke gutter for gårdsarbeid», ifølge auksjonarius. Sistnevnte ses ikke på filmen, bare hånden hans, som hviler bestemt på mannens skulder.

Etter at CNN fikk se denne filmen jobbet de hardt for å verifisere opplysningene, og reiste til Libya for å undersøke videre. Med skjult kamera fanget de opp salg av et dusin slaver i løpet av bare seks til syv minutter.

Etter auksjonen møtte de to menn som hadde blitt solgt. De var så traumatiserte etter hva de nettopp hadde gjennomgått at de ikke kunne prate, og så redde at de var mistenksomme mot alle de møtte.

Hvert år reiser tusenvis av migranter inn over grensen til Libya, på jakt etter nye og bedre muligheter i Europa. De har betalt mye for reisen, men etter at den libyske kystvakten har gått hardere til verks for å stoppe trafikken er det færre båter som reiser fra havn, slik at smuglerne sitter igjen med en mengde «passasjerer». Smuglerne blir migrantenes herrer og eiere, migrantene blir deres slaver.

Auksjonene foregår i det som ser ut som en vanlig by i Libya, fylt med mennesker som lever normale liv, barn som leker i gatene, folk som går på jobb, snakker med venner og lager middag til sine familier. Men inne i slaveauksjonene er det som å bli satt tilbake i tid. Det eneste som mangler er lenkene rundt bein og armer.

Bevisene på slavehandel som ble filmet av CNN er nå overlatt til Libyske myndigheter, som har lovet å sette i gang en etterforskning.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 224
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]