Politikere ber kolleger fortelle om trakassering

Anniken Huitfeldt (Ap) (bildet) og Tina Bru (H) mener det er naivt å tro at seksuell trakassering ikke skjer i politikken. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Anniken Huitfeldt (Ap) og Tina Bru (H) mener det er naivt å tro at seksuell trakassering ikke skjer i politikken. De ber kvinnelige politikere si fra.

– Den siste tiden har vi hørt mange historie fra filmbransjen, mediebransjen, kulturlivet og næringslivet. Men i politikken er det ingen som har tatt kontakt, sier Huitfeldt til VG.

– Men det er naivt å anta at det ikke skjer, sier Høyres Tina Bru.

Historier om seksuell trakassering og overgrep har økt i omfang i Norge den siste uken i kjølvannet av emneknaggen #metoo, som ble tatt i bruk av den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano på Twitter i oktober.

I Norge har blant andre radio- og TV-profilen Aleksander Schau kommet med flere konkrete eksempler på overgrep og misbruk i norsk mediebransje og kulturliv. Bru og Huitfeldt tror politikken har lært av tidligere erfaringer, og de forteller om holdningsarbeid i ungdomspartiene og på lokalt nivå.

– Jeg tror det er viktig at vi i likestillingsarbeidet fremover fokuserer på holdninger. Hvis du lever i en villfarelse om at det å være ekkel er greit, hvor går grensen? Hvis en slibrig kommentar ikke korrigeres, er faren at det skapes en grobunn for verre ting senere, sier Bru.

– Det er viktig at vi snakker om disse tingene, og nå når vi har fått denne si ifra-kulturen håper vi de som sitter inne med opplevelser tar kontakt. Si ifra til en tillitsvalgt du stoler på, oppfordrer de i fellesskap.

Skuespillere

I film- og teaterbransjen har det kommet et stort opprop. I fredagens Aftenposten deles 40 historier, både fra etablerte og ferske kvinnelige skuespillere. De skriver at de har utspilt seg på både filmsett, på teatre, i castingsituasjoner, lydinnspillinger og i det sosiale miljøet rundt norsk underholdningsbransje.

Det kommer etter at en lukket gruppe på Facebook samlet nesten 400 norske kvinnelige skuespillere i løpet av to døgn. Der kunne de utveksle sine historier, noe som har resultert at flere historier deles.

– Vårt mål med dette oppropet er ikke å henge ut eller navngi enkeltindivider. Hvem som har gjort hva, er ikke poenget. Det viktige er å komme ukulturen til livs. For å komme dit, må vi begynne å snakke om det som skjer, skriver de.

Ikke alle som har undertegnet oppropet, har selv blitt utsatt for overgrep.

UiO-rapport

For ett år siden varslet en rapport at flere ansatte skal ha sluttet ved Det juridiske fakultet i Oslo etter sextrakassering. Rapporten er ennå ikke publisert.

Fakultetet ved Universitetet i Oslo bestilte selv rapporten som ble levert i november i fjor, men som ikke har blitt publisert fordi den ifølge fakultetet og forskningsetisk utvalg bryter med anonymitetsreglene, skriver Klassekampen.

I rapporten står det at både kvinner og menn fortalte om hendelser der særlig yngre kvinner i midlertidige stillinger hadde opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet, spesielt fra eldre mannlige professorer. Ifølge rapporten skal flere kvinner ha valgt å slutte som følge av dette.

– Det er kjempealvorlig og uholdbart hvis dette stemmer. Det er mange midlertidig ansatte i vitenskapelige stillinger, og de jobber ofte flere år i en sårbar situasjon hvor de er avhengige av det faglige miljøet rundt seg, sier Kaja Sandelmann, som er tillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag ved fakultetet.

(©NTB)


Publisert: nov 17, 2017 @ 11:01 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Peter Johan Olavsen

  Men når helt vanlige norske unge jenter blir voldtatt av innvandrere som jo er et produkt av dere politikeres dårlige dømmekraft så er det sjelden eller aldri noe opprop eller lange utredninger innen media. Ser ikke så mange kulturpersonligheter eller politikere som er og demonstrerer mot dette heller.

  • Finn

   Nei du!
   Det hopper de galant over, alle hyklerne!

  • Jan Petter Glendrange

   Godt poeng.

 • Nordboer

  Ingen er så dumme at de vil trakassere Anniken i hvert fall. Da måtte man i så fall være » jævla full » for å sitere Herr T. Berntsen………

 • Tor Anders Engen

  Kanskje politikere skal gjøre mer viktigere jobber, men det ser ut som populismen blant både venstre- og høyresiden er mer viktigere. Enn å fjerne kulturer og «tro» som har voldtekt og sex-slaveri som kjerne i sin oppfatning som noe «lovlig». Hvorfor ikke fjerne disse utenlandske kriminelle fra vesten?

  Det må være noe kognitiv dissonans blant politikere, byråkrater og også media. At dem hyler og syter på en sak, men synes det er helt ok når det er ulovlige økonomiske migranter utfører saker mye verre, da er det veldig synd på dem. Fordi den dødfødte multikulturen må holdes i live. Fordi dem vil blidgjøre globalister som støtter krig, konflikter og finansierer terrorisme.

 • Finn

  Må nesten flire litt, for det finslipte hykleriet avdekkes nå daglig!
  Demokratenes senator Al Franken, som har fordømt Weinstein daglig, og ikke minst Donald for sin gamle grisekommentar, ble i går selv anmeldt!
  Så får vi se om hykleriet vedvarer på venstresiden, og om fordømmelsen blir som for de andre!

 • Torgunn

  Nå er det menn som plager kvinner med sex som er i fokus. Hva med all annen form for trakasering, både mellom kvinner og menn innbyrdes, og mellom kvinner og menn på andre områder en direkte sex?
  Mobbing og generelt maktmisbruk er dessverre ganske utbredt i samfunnet som helhet.
  Siste tabu er trolig lærere som mobber elever, og medelever som tar etter lærere.

  • Jan Petter Glendrange

   Siste tabu er NRK som mobber politikere under dekke av å være ‘humor’. Og så lurer man på hvorfor mobbing har blitt et alvorlig samfunnsproblem. Hvor humoren ligger i å kalle en politiker for nazist og partiet hans for et nasjonalsosialistisk arbeiderparti er uforståelig for meg.

 • Hans Hansen

  Anniken burde heller fokusere på egne synder. Hver gang ei vanlig norsk jente blir voldtatt og mishandlet av asylanter/ innvandrere, folk som Anniken vil ha enda fler av inn i Norge, hva da med «Metoo» og solidaritet med ofrene? Hallo? -jeg hører deg ikke, Anniken!!

 • Profet1

  Hele hensikten med #metoo og disse lignende kampanjene er et forsøk på å normalisere kommende tilstander med voldtekter og overgrep som følge av innvandring.
  Men ingen prater lengre om at Trumps forferdelige kvinnesyn, hva kan det skyldes?

 • Astraios

  Vel – nå kommer det for en dag hvor ille det står til i venstresidens media og hos venstresidens kulturelite.

  De kastet stein mot Trump og spesielt Frp – men nå knuser de sitt eget høymoralske glasshus så det singler og de prektige glassbitene fyker.

 • invernes

  Anniken Huitfeldt (Ap) taler med splittet tunge, hun vet utmerket hvem som står bak elendigheten.
  Hvordan ble Sverige ledende land i voldtekter ?