AP Photo/Manu Fernandez, File

En belgisk domstol skal fredag behandle Spanias begjæring om å få utlevert Carles Puigdemont, som ledet forsøket på å løsrive Catalonia fra Spania.

Puigdemont kommer selv til å være til stede i rettssalen under møtet, som innledes klokka 14. Saken omfatter også fire katalanske eksministre.

– Vi kommer til å be den belgiske dommeren om å respektere EU-rettigheter, sier forsvarsadvokaten Michelle Hirsch.

Hun mener at organiseringen av folkeavstemningen i Catalonia, der velgerne ble bedt om å si ja eller nei til løsrivelse, ikke er en sak for strafferetten.

– Det er tydelig at det er en politisk mening som angripes, og at den fredelige og demokratiske gjennomføringen av en rekke hendelser er koblet til den meningen, sier hun.

Dommeren er ventet å komme med en første avgjørelse i saken om ti dager. Men uansett beslutning kommer den etter alt å dømme til å bli anket av den ene eller andre part. Dermed kan det gå tre måneder før den endelige avgjørelsen er klar.

Puigdemont og en rekke tidligere medlemmer av den regionale katalanske regjeringen er anklaget for oppvigleri og opprør. Han og de fire andre politikerne har søkt tilflukt i Brussel for å unngå det de mener vil bli en urettferdig rettssak i Spania.

(©NTB)

Annonser

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]