Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Representantenes hus i Kongressen har vedtatt en skattereform som ifølge kritikerne vil gi store skattelettelser for USAs rikeste.

Reformen vil senke skatten både for bedrifter og velstående amerikanere, noe som har vært en kampsak for president Donald Trump og Republikanerne.

Ifølge The New York Times dreier det seg om skattekutt til en samlet verdi av nærmere 1.500 milliarder dollar, rundt 12.000 milliarder kroner, over en tiårsperiode.

Forslaget legger opp til å kutte selskapsskatten fra 35 til 20 prosent, reduserer antallet skatteklasser fra sju til fire, bringe USAs skattesystem mer på linje med det som er vanlig i andre land, og fjerne en rekke fradragsordninger.

– Plyndrer middelklassen

Skattereformen ble vedtatt med 227 mot 205 stemmer i Representantenes hus, etter at Trump selv hadde troppet opp i Kongressen og bedt om støtte.

13 republikanere stemte imot, og ingen demokrater stemte for reformen, som fortsatt vil møte store hindre.

– Republikanerne har lagt fram et forslag som plyndrer middelklassen for å fylle lommene til de rikeste, og som sikrer skattekutt for selskap som flytter arbeidsplasser ut av Amerika, sier Demokratenes mindretallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

Lang vei fram

Senatet i Kongressen behandler nå sin egen versjon av skattereformen, og denne versjonen er på flere områder helt annerledes enn den Representantenes hus nå har vedtatt.

Trump gledet seg likevel stort over torsdagens vedtak.

– Mine gratulasjoner til Representantenes hus for at de har vedtatt #TaxCutsandJobsAct – et stort steg i retning av å oppfylle vårt løfte om å gi det amerikanske folk historiske SKATTEKUTT innen årets slutt!, tvitret han.

Frykter reprise

Dersom Senatet eventuelt blir enige om sin versjon, må de to utkastene samordnes og veien fram kan bli lang. Den endelige versjonen må til slutt legges fram for Trump og godkjennes av ham.

Republikanerne i Kongressen er under sterkt press fra Trump, som ennå ikke har lyktes med å lose én eneste stor reform gjennom Kongressen. Dette til tross for at presidentens parti har flertall i begge kamre.

Republikanernes frykt er at Trumps skattereform skal lide samme skjebne som helsereformen, som ble vedtatt i Representantenes hus i mai, men som senere ble torpedert av Senatet.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]