Francis Fukuyama, an American political scientist, political economist and author, right, talks with an Emirati official at the Arab Strategy Forum in Dubai, United Arab Emirates, Sunday, Dec. 14, 2014. Abdullah al-Badri, the secretary-general of OPEC, is urging Gulf Arab nations to continue investing in oilfield development despite the sharp slide in crude prices. (AP Photo/Kamran Jebreili)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Internasjonale relasjoners ”superstjerne”, Francis Fukuyama, skrev i 1989 det verdenskjente essayet ”End of History.” Fukuyama spådde at liberalt demokrati og kapitalisme (vestlig styresett) var det eneste gjenværende ideologiske alternativet for menneskeheten etter Sovjetunionens og kommunismens fall. Hypotesen er kjent som ”liberal internasjonalisme:” At resten av verden sakte men sikkert ville adoptere vestlige levesett og den vestlige styremåten  Nå, 28 år etter essayet ble publisert, har illusjonen for lengst bristet – historien er ikke over, den fortsetter inn i ukjent farvann.  Ifølge den amerikanske kommentatoren Andrew J. Bacevich i the American Conservative, kan utviklingen best forklares på fire måter.

Punkt én: Det utrolige sviket i moderne amerikansk politikk: Amerikansk demokrati har blitt kapret av en privilegert gruppe av insiderjournalister, byråkrater, lobbyister og maktmeglere som ”kveler det faktiske demokratiet der borgere aktivt debatterer og engasjerer seg i virkelige saker.”

Punkt to: Den underliggende liberale konsensusen i den offentlige debatten som splitter det amerikanske samfunnet. Resultatet: ”er et politisk system som proklamerer frihet, men som uunngåelig skaper tilstander av maktesløshet, fragmentering, mistillit og ergrelse.”

Punkt tre: Krigen mot (tradisjonell) kultur. Venstresiden er fiendtlig innstilt mot tradisjon, fellesskap, etablerte normer og selve ideen om en felles kultur. Resultatet blir at “demokratikultur, som lenge har vært limet som holder amerikanerne sammen, har begynt å gå i oppløsning.”

Punkt fire: Teknokratiets triumf. Amerikanske politikere snakker varmt om frihet, men begrepet frihet har i prinsippet bare blitt redusert til ”markedsvalg:” At mennesker blir sosialisert til å innrette seg etter “de stadig mer gjennomgående og ubøyelige kravene til markedsrasjonalitet. Godta globalisering, blir unge mennesker instruert, hvis ikke [får du problemer].”

Bacevich konkluderer med at dagens system ”fungerer til fordel for hipstere, kosmopolitter, techies og medlemmer av vår stolte meritokratiske elite.” Folk flest har blitt utelatt: ”Bernie Sanders-fenomenet antydet deres misnøye. Donald Trumps valg til presidentskapet gjorde det åpenbart,” konkluderer Bacevich.

 

Les mer:

The American Conservative. The End of Endism?, 16. november 2017.

 

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]