Stortingsrepresentanter kritisk: Hoffets penger til drift av fond

DNB NXT konferanse i Bjørvika hvor Kronprins Haakon holder et innlegg samt møter utvalgte gründere og foredragsholdere. Her holder Kronprinsen et innlegg om Kronprinsparets fond under konferansen. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Det kongelige hoff lønner sine ansatte for å jobbe for Kronprinsparets fond. Det får politikere til å reagere.

Ifølge Dagbladet fører hoffet fondets regnskap. Hoffansatte sitter i styret og har bidratt som medlemmer av valgkomiteen, og i tillegg har hoffet gitt penger i gave til fondet.

– Statsbudsjettet er klart og tydelig om Stortingets forutsetninger for de årlige bevilgningene til Det kongelige hoff, og definerer hoffets roller. De skal følges. Å være forretningsfører i private fond og stiftelser er ikke en del av forutsetningene. Hoffet går utover rammene som Stortinget har lagt i statsbudsjettet, sier stortingsrepresentant Wilfred Nordlund (Sp).

Også SVs Karin Andersen reagerer.

– Kronprinsparets fond bør enten betale hoffet for arbeidet som utføres for dem, gjøre arbeidet selv eller finne andre som kan utføre den tjenesten, sier Andersen, som leder Kommunal og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Kommunikasjonssjef Ole Edvard Wold-Reitan ved Slottet skriver i en epost til Dagbladet at de kongeliges engasjement i veldedige fond har lange tradisjoner og er en viktig del av de kongeliges offisielle program.

– Arbeidet med disse fondene er en del av kongehusets offisielle virksomhet, og ansett som en vesentlig del av de kongeliges kjernevirksomhet. Derfor er også hoffets ansatte representert i styrer og involvert i driften, skriver han.

(©NTB)


Publisert: nov 17, 2017 @ 10:39 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

  • Lisa

    Ja til republikk etter at HMK Harald og HKH Sonja abdiserer eller avgår ved døden.

    • Hans Hansen

      Tiltredes. De er i realiten pensjonister så ingen grunn til å vente. Republikk nå!