Eina 20171117. En eksplosjonsartet brann rammet fredag morgen Metallco på Eina på Toten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

To personer er funnet døde etter en eksplosjonsartet brann hos Metallco AS på Eina tidlig fredag morgen, bekrefter politiet.

To menn på henholdsvis 50 og 30 år hadde status som savnet etter brannen.

– De to omkomne er foreløpig ikke identifisert, men det antas å være de to savnede, sier Siv Anita Opsahl, seksjonsleder for etterforskningsseksjonen ved Gjøvik politihus, til NTB.

Det var tidlig fredag morgen at en eksplosjon fant sted og en påfølgende brann brøt ut ved Metallco Aluminium AS i Vestre Toten kommune.

Det var tre ansatte på jobb da brannen startet. En fjerde ankom omtrent samtidig.

De to overlevende ble også skadd i brannulykken. En 35-åring ble tatt med til Ullevål sykehus med moderate skader, mens den andre ble behandlet på Innlandet sykehus med lettere skader.

Alle pårørende er varslet om hendelsen.

Krevende slukningsarbeid

Brannen skal ha startet ved at det oppsto en eksplosjon i en smelteovn ved 6-tiden fredag morgen. Deretter skal det skal ha skjedd flere eksplosjoner, hvorpå bygningen raskt ble overtent.

Naboene forteller at eksplosjonene var så kraftige at de trodde det var et jordskjelv.

I mange timer etter brannen slet nødetatene med å få kontroll på stedet, og først ved 10.30-tiden ble det meldt at brannen var noenlunde under kontroll.

Først da kunne nødetatene begynne letingen etter de to savnede, selv om det fortsatt ble meldt at det brant i indre kjerne av bygget og at det var en viss eksplosjonsfare.

Etterforsker

Thune skole og SFO, som ligger like i nærheten, besluttet umiddelbart at de skulle holde stengt fredag. I tillegg ble beboerne i seks boliger i nærheten evakuert, samtidig som det ble opprettet en sikkerhetsavstand på 300 meter rundt branntomta.

Ved 14-tiden sier politiet at det ikke lengre er eksplosjonsfare ved anlegget. Beboerne kan dermed dra hjem igjen.

Samtidig kan politiet sende inn krimteknikere som skal etterforske hva som førte til brannen.

–De er på stedet og vil foreta åstedsundersøkelser, sier Opsahl.

Omfattende ødeleggelser

Bilder fra stedet, viser at ødeleggelsene på industrianlegget er omfattende. Fabrikkbygningen er totalt utbrent.

Metallco, som tidligere het Toten Metall, lager støpelegeringer av skrapaluminium og benytter to gassfyrte smelteovner med kapasitet på 15 tonn hver i produksjonen.

 

NTB

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]