Universitetet i Oslo får knusende rasismekritikk fra likestillingsombudet

Blindern campus ved Universitetet i Oslo (UiO). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm konkluderer med at Universitetet i Oslo (UiO) har brutt diskrimineringsloven.

Bakgrunnen er en klage fra en ansatt i eiendomsavdelingen ved UiO og Organisasjonen mot offentlig diskriminering. Den ansatte sto i vår fram og hevdet at kolleger ropte apelyder etter ham, kalte ham «black stupid man», «neger» og «jævla apekatt».

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har sett på saken og slår fast at den ansatte ble utsatt for rasistiske og nedverdigende kommentarer, skriver Universitas.

LDO viser til en intern rapport fra universitetet der det også går fram at den aktuelle ansatte ikke var alene om å bli utsatt for diskriminering.

– I tillegg til ord og kommentarer som ble brukt overfor den ansatte, har det ifølge rapporten fra universitetet også blitt brukt uttrykk som «guling», «kineser», og «kvinner bør holde seg på kjøkkenet», skriver likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm i en uttalelse om saken.

Hun mener det er tydelig at UiO ikke har gjort nok for å hindre eller forebygge trakasseringen, slik de er lovpålagt å gjøre etter diskrimineringsloven.

– At flere har stått for trakasseringen, at den har skjedd over tid og også overfor andre arbeidstakere, har etter ombudets oppfatning gitt universitetet en særlig oppfordring til å iverksette forebyggende tiltak mot slik trakassering. Slike tiltak kan ikke ombudet se at universitetet har iverksatt, skriver LDO.

Universitas har vært i kontakt med UiOs rektor som sier han ikke vil kommentere saken før i neste uke.

(©NTB)


Publisert: nov 18, 2017 @ 7:14 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • DrD .

  Er det ført beviser for at noen faktisk har blitt utsatt for rasisme, eller er det fritt frem for alle andre en nordmenn å fremme anklager hvis de f.eks får kritikk for dårlig utført jobb.
  Ser man på venstresiden så er det opplest og vedtatt at kun hvite kan være rasister.

 • Reidar S

  Undres på hvor mange timeverk som er kastet bort på denne saken hittil?
  Redd vi skattebetalere får regningen

 • erikb43

  Bjurstrøm! Hmmmm. Hvor objektiv er egentlig den dama?

 • Buster Best

  Han har blitt kalt Black stupid man, neger, jævla apekatt, guling og kineser?? Det er noe som ikke stemmer her eller er mannen en menneskelig kameleon på noe vis?

 • Dag Tore Vinter

  Men ingen reaksjon på at Universitas publiserer en artikkel hvor en mørkhudet person klager over hudfargen på studenter og bruker ord som kritthvit og blendahvit?

  http://universitas.no/side-2/62910/kritthvit-studentpolitikk

 • bergenser

  Hva er det som ikke er rasistisk i dag …

 • StemmerBlankt

  Dette er jo aldeles ikke bra.
  Når det er sagt, så trodde jeg overskriften siktet til at utenlandske elever har prioritet og forrang foran norske elever når rimelige studentboliger deles ut i Norge.

 • Eirin Munkebye

  Mens vi venter på Godot:
  Det var overraskende. Trodde UiO helst ville ha flest mulig studenter, og andre, med annen hudfarge enn hvit…