AP Photo/Heng Sinith
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

USA varsler konkrete tiltak etter at Kambodsjas høyesterett vedtok å oppløse landets største opposisjonsparti CNRP.

Det hvite hus slår fast at torsdagens kjennelse er basert på grunnløse og politisk motiverte påstander. Avgjørelsen innebærer dessuten at neste års valg ikke kan bli verken legitimt, fritt eller rettferdig.

– USA kommer til å ta konkrete steg for å svare på Kambodsjas regjerings dypt beklagelige handlinger, heter det uttalelsen fra Det hvite hus fredag.

Landets autoritære statsminister Hun Sen anklager Kambodsjas nasjonale redningsparti (CNRP) for å ha planlagt statskupp. Partiet avviser anklagene, og Amnesty International mener høyesterettskjennelsen er åpenlys politisk undertrykking.

EU har også beskrevet det kommende valget i 2018 som ugyldig uten CNRP på stemmeseddelen. Vilkårlig utestengelse av opposisjonen kan ramme en handelsavtale mellom Kambodsja og EU, advarer Brussel.

Høyesterettskjennelsen, som også innebærer at 118 medlemmer av CNRP utestenges fra politikken i fem år, kan ikke ankes.

Hun Sen har vært statsminister i landet i 32 år, men har de siste årene blitt stadig mindre populær. I valget i 2013 ble han sterkt utfordret av den daværende lederen i CNRP, Sam Rainsy. Etter en knapp valgseier til Hun Sen ble det utstedt en arrestordre mot Rainsy, som siden har levd i politisk eksil.

I september i år ble opposisjonslederen Kem Sokha pågrepet og fengslet for «forræderi». Siden har 20 av CNRPs politikere flyktet fra landet.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]