USAs støtte til Saudi-Arabias krigføring møter motstand i Kongressen

Saudi-Arabia og deres regionale koalisjonspartnere, først og fremst De forente arabiske emirater, har med USAs støtte gjennomført massive bombeangrep i nabolandet Jemen. Minst 10.000 mennesker er ifølge FN drept i angrepene. Foto: AP / NTB scanpix

USA bistår Saudi-Arabia med å begå krigsforbrytelser i Jemen, mener kongressmannen Ro Khanna.

Representantenes hus i Kongressen vedtok denne uka med overveldende flertall en resolusjon som ber amerikanske styrker trekke seg fra «uautoriserte fiendtligheter» i krigen mot Jemen.

Khanna var blant dem som fremmet resolusjonen, som fikk støtte fra 366 representanter, mens 33 stemte imot.

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-bevegelsen i Jemen våren 2015 og over 10.000 mennesker er siden drept, 3 millioner er drevet på flukt og 17 millioner er helt avhengige av matvarehjelp utenfra.

Slik hjelp får de i dag ikke, ettersom Saudi-Arabia og koalisjonspartnerne til sterkt kritikk fra FN har innført en blokade av landets havner og flyplasser.

USA bistår

USA bistår den saudiledede koalisjonen med etterretningsinformasjon og utvelgelse av bombemål, våpenleveranser og etterfylling av kampfly i lufta, noe demokraten Ro Khanna mener at det straks bør bli slutt på.

– Vi bistår i dag Saudi-Arabia med å begå krigsforbrytelser i Jemen, sier han i et intervju med Al Jazeera.

Kongressen har aldri gitt sin tilslutning til USAs støtte til krigføringen i Jemen, som ble autorisert av tidligere president Barack Obama.

Gått ut på dato

President Donald Trump har fornyet autorisasjonen, også han med henvisning til den såkalte Authorisation for Use of Military Force (AUMF), som ble vedtatt etter terrorangrepene mot USA i 2001.

AUMF gir presidenten mandat til å «bruke makt mot alle land, organisasjoner eller personer» som på en eller annen måte antas å kunne knyttes til terrorangrepene mot USA.

Stadig flere kongressrepresentanter mener at dette mandatet for lengst har gått ut på dato og ikke lenger kan legges til grunn for bruk av amerikansk militærmakt i andre land.

(©NTB)


Publisert: nov 17, 2017 @ 8:31 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Max Karl

  AUMF er vel det som omtales som «fatwa fra USA»

 • Berit Jacobsen

  Det skulle bare mangle om deltakelse av USA i nedslakting av befolkningen i
  Jemen ble godkjent av kongressen! Nå er det vel snart på tide USA samler
  sammen tropper og soldater i Midt-Østen og trekker dem tilbake til sitt eget
  kontinent før de får gjort enda mer skade!