Avsatte katalanske ministre stiller til nyvalg

Oriol Junqueras (bildet) tidligere visepresident i den avsatte regionalregjeringen i Catalonia, er blant separatistlederne som stiller som kandidat i valget på ny regionforsamling i desember. Foto: AP / NTB scanpix

Både fengslede medlemmer av Catalonias separatistbevegelse og prominente medlemmer i eksil står på valglistene til nyvalget i regionen i desember.

De to største separatistpartiene la lørdag fram sine lister over kandidater til regionvalget 21. desember. Til sammen tolv av de 14 medlemmene av regionalregjeringen som ble avsatt av sentralregjeringen i Madrid, stiller til valg.

Det var partiet til Catalonias avsatte president Carles Puigdemont, Sammen for Catalonia, og partiet til hans visepresident Oriol Junqueras, Catalonias republikanske venstre, som la fram sine valglister lørdag.

Sju av toppene i Puigdemonts eksregjering sitter varetektsfengslet i Madrid, siktet for blant annet oppvigleri og misbruk av offentlige midler. Om de blir løslatt fra varetekt innen nyvalget, er ikke kjent.

Puigdemont og fire andre avsatte ministre befinner seg i Brussel, der en domstol skal ta stilling til om de skal utleveres til Spania, slik spanske myndigheter har begjært. Det kan imidlertid ta flere måneder før han eventuelt blir utlevert. Uansett hva den belgiske dommeren kommer fram til, ventes det at begge parter kommer til å anke kjennelsen.

NTB-AFP

(©NTB)


Publisert: nov 18, 2017 @ 8:08 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.