Erdogan godtar ikke beklagelsen fra Norge og NATO

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan godtar ikke beklagelsen fra NATO og Norge etter å ha blitt hengt ut som fiende under en militærøvelse i Norge. Foto: AP / NTB scanpix

Hendelsen under NATO-øvelsen i Stavanger har skapt en diplomatisk krise mellom Norge og Tyrkia, mener Tyrkia-ekspert Einar Wigen ved Universitetet i Oslo.

– Norge og NATO må forberede seg på å bukke og skrape litt mer før Erdogan blir fornøyd, sier Wigen til NTB.

Fredag ble det kjent at Tyrkia kalte hjem 40 soldater fra NATO-øvelsen Trident Javelin fordi landets grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk så vel som dagens president, Recep Tayyip Erdogan, ble framstilt som fiender.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg snakket med Erdogan på telefon lørdag og lovet både disiplinære tiltak mot personen bak fornærmelsen og at slike hendelser aldri skal gjenta seg, ifølge en offisiell kilde i NATO.

I tillegg gjentok han unnskyldingen og forklaringen han kom med fredag. Hvordan president Erdogan stiller seg til saken etter lørdagens telefonsamtale, er ikke kjent, skriver Stavanger Aftenblad.

Ikke tilfreds

Både Stoltenberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) var fredag raskt ute med å beklage hendelsen. Men det var ikke nok for Erdogan:

– Dette kan ikke løses med en enkel unnskyldning, sa den tyrkiske presidenten i en direktesendt TV-tale tidligere på lørdagen, ifølge Reuters.

Samme budskap kom fra den tyrkiske opposisjonslederen Kemal Kiliçdaroglui i Det republikanske folkepartiet (CHP).

Dette er ikke en sak som kan unngås med en ordinær beklagelse, sa han ifølge den tyrkiske avisa Daily Sabah under et partimøte i Ankara lørdag.

– Ingen kan fornærme Tyrkias nåværende ledelse og historie. Vi fordømmer dette på det sterkeste, sa han.

Uvisst

– Vi bør aldri undervurdere Erdogans vilje og evne til å bruke saker som dette taktisk. Han kan utnytte dette til egen vinning, men det gjenstår å se hva han til sjuende og sist forlanger, sier Wigen.

Han beskriver handlingen under NATO-øvelsen som «usedvanlig dum».

– Dette oppleves naturlig nok grovt fornærmende. Tyrkia er fra før usikre på om NATO virkelig mener alvor med artikkel 5 i deres tilfelle, altså forsikringen om å komme landet til unnsetning ved et angrep. Tyrkia føler seg lite forstått og ivaretatt av sine allierte, og dette underbygger denne oppfatningen, sier han.

Ifølge Erdogan sto både hans eget og Atatürks navn på en tavle som fiender under NATO-øvelsen. Atatürk grunnla det moderne Tyrkia i 1923. Erdogan sier han personlig ga beskjed om at de tyrkiske soldatene umiddelbart skulle trekkes tilbake, «selv om navnene skulle bli fjernet fra tavla».

– Under NATO-øvelsen ble det utvist manglende respekt. Det ble gjort feil, ikke av tosker, men av nedrige folk, sa den tyrkiske presidenten ifølge Reuters.

Taust fra UD

Utenriksdepartementet ville lørdag ikke kommentere Erdogans uttalelser, men viste til beklagelsen som forsvarsministeren lørdag ga på den norske regjeringens vegne. Norges ambassadør til Tyrkia Vegard Ellefsen ville heller ikke kommentere saken overfor NTB lørdag.

NTB har også rettet henvendelser til den tyrkiske ambassaden i Norge. Det skal ikke ha kommet noen offisiell protest fra tyrkisk side.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen opplyste fredag at nordmannen som sto bak øvelsesmeldingen som ble skrevet på et lukket øvingsnettverk, var innleid til å arbeide i spillstaben under øvelsen.

Kontrakt sagt opp

NATO-sjef Jens Stoltenberg uttalte fredag at det er opp til norske myndigheter å avgjøre eventuelle disiplinære reaksjoner.

– Vi vil gjøre en grundig undersøkelse av hva som har skjedd i denne konkrete saken, og deretter ta nødvendige tiltak basert på konklusjonene av undersøkelsen, sa Bakke-Jensen fredag. Han understreker at meldingen på ingen måte reflekterer Norges syn på Tyrkia.

– Tyrkia er en viktig alliert i NATO, som vi ønsker å opprettholde et godt forhold til, framholder han.

Forsvaret opplyser lørdag til NTB at personen som sto bak, ble tatt ut av øvelsen og at kontraktsforholdet som vedkommende hadde med Forsvaret, er avsluttet.


Publisert: nov 18, 2017 @ 8:14 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • DrD .

  Med en så sterk reaksjon fra Tyrkia og Erdogan er det mye som tyder på at uttalelsen falt de nært og derfor er ganske riktig.
  Også i Norge har politikere og parti med sine uttalelser og handlinger vist at de har utøvet politikk som ikke har vært til det beste for folket. Arbeiderpartiet har flere ganger gjennom historien fryktet statskupp fra både politi og forsvaret; noe de viste blant annet før andre verdenskrig hvor de svekket forsvaret.

 • Islams Nemesis.

  For en vits av en leder. Hva holder Nato på med, be om unnskyldning for hva? såpass må det neket tåle.

 • en

  Kanskje vi kan berolige Erdovan med å servere ham hodet til Jens på et sølvfat, det har virket før.

  Merkel er livredd for å terge Erdogan, han kontrollerer nesten alle moskeene i landet hennes, og med den demografien Tyskland har nå, hvor det er flertall av muslimer i de fleste store byer, kan det bli store problemer.

  Vi må prøve vårt beste å bli venn med ham, siden vi er verdensmestrer i import av muslimer, og ikke har tenkt å stoppe med det..

 • Jalan Stesen

  Her må vi passe på at vi ikke dømmer Erdogan for raskt. I vår egen storhetstid, da våre forfedre dro på handelsreiser til Miklagard (vikingenes navn på Istanbul) var denslags fornærmelser ensbetydende med holmgang. Heldigvis har vi i norden klart å legge denslags æreskultur bak oss for et par hundre år siden.

  Uansett, vi må forstå dette i form av to separate fornærmelser. Den ene er fornærmelsen mot Atatürk, den andre er fornærmelsen mot Erdogan.

  Atatürk, er grunnleggeren av det moderne, sekulære Tyrkia etter det osmanske rikets fall i 1923. Atatürk har etter dette blitt kritisert for overgrep mot og undertrykkelse av befolkningen. Han tok makten gjennom et militærkupp og styrte landet til sin død. Under hans styre ble kritikere fengslet (Déjà vu) og av og til henrettet. Under Atatürks ledelse oppsto det en omfattende personkult i form av utallige skulpturer, malerier og bilder over hele landet.

  Årsaken til at dette blir en uutholdelig fornærmelse for Erdogan, altså fornærmelse nummer to, er at hans oppskrift er å gjenopprette personkulten og diktaturet etter Atatürks modell. Erdogan reverserer dermed historien inn i framtiden og legger forholdene tilrette for å kunne opprette det nye Tyrkiske kalifatet.

  • Иван Грозный

   Miklagard var i vikingtida navnet på den kristne byen Konstantinopel som var hovedstad i Det østromerske riket. I 1453 ble Konstantinopel erobret av de muslimske ottomanerne. Først da fikk byen navnet Istanbul. Vikingtida var da for lengst slutt.

 • Ole

  Tyrkia skulle aldri vært med i NATO. De uttrykker hat mot vesten hele tiden og er ikke til å regne med hvis krig skulle bryte ut. Nå har de bestilt det russiske luftvernsystemet S 400.
  Det er galskap å selge F 35 til dem.

  • Per-Ove Vebenstad

   Tyrkia får støtte av Russland til å kjøpe F35!

 • densensurerte

  Hvorfor i svarte f skal man be styggen i Tyrkia om unnskyldning?
  Dhimmiene roamer Norge og Nato.
  s

 • TheWest

  Erdogan har da kommet med trusler mot europeiske natoland som han ikke har beklaget.

 • Avatar

  Dette var en øvelse? Var det ikke?

 • vanderGolden

  For noen begynner Erdn å ligne mer og mer på en herre med bart

 • Per-Ove Vebenstad

  Det er ikke mindre enn en skandale at Generalsekretæren i NATO kryper for Erdogan. Det er vel ingen overraskelse for oss som «kjenner» Stoltenberg. Han er og har vært konfliktsky.

  Å slenge på en unnskyldning til Erdogan er for så vidt greit, men la det være med det. Her burde NATO sagt klart ifra om at enten godtar Tyrkia beklagelsen eller så kan de bli utestengt fra videre deltagelse ved lignende øvelser. En må være klar over at Tyrkia har en fot i Russland også.
  NATO bør tie denne hendelsen i hjel.

 • Per-Ove Vebenstad

  r og