OSLO 20160914. Pressedag med skuespillerne i 'Kongens Nei' på Filmens Hus i Oslo onsdag. Anders Baasmo Christiansen spiller kong Olav i storfilmen som har premiere 23. september. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Flere mannlige skuespillerprofiler sier de er sjokkert over flere av historiene som har kommet fram i forbindelse med kampanjen #stilleforopptak.

Aftenposten har vært i kontakt med flere mannlige skuespillere for å spørre hva de har hørt og sett i karrieren, i kjølvannet av at 541 norske, kvinnelige skuespillere tok til orde for et oppgjør med ukulturen i norsk TV, film og teater.

Ingen av skuespillerne Aftenposten har vært i kontakt med, sier de selv har vært vitne til eller har opplevd seksuell trakassering eller overgrep i sin karriere. Men flere av dem sier de har hørt historier.

Likevel sier de at omfanget og alvorlighetsgraden i det som har blitt delt i forbindelse med oppropet, er overraskende og sjokkerende.

– Historiene er mye drøyere enn jeg kunne forestilt meg. Det er til dels sjokkerende og overraskende lesning. Selv har jeg ikke hørt om noe lignende, annet enn som historier fra «gamle dager». Det har vært lett å tenke at ting var mye verre før, men oppropet viser at dét ikke nødvendigvis stemmer, sier Anders Baasmo Christiansen.

Også Vidar Magnussen, Per-Christian Ellefsen, Ingar Helge Gimle, Rolf Kristian Larsen og John Emil Jørgensrud samstemmer i at det er tydelig at bransjen har et problem, og at det er bra at saken rulles opp.

– Skuespillere er en sårbar yrkesgruppe. Det er ingen som trenger å begrunne det hvis vi ikke får jobber. Derfor har folk med makt og dårlige hensikter fritt spillerom. Så håper jeg det fortsatt vil være god takhøyde på våre arbeidsplasser etter dette, sier Ellefsen, som er ansatt ved Nationaltheatret.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]