People gather to demonstrate for the ouster of 93-year-old President Robert Mugabe who is virtually powerless and deserted by most of his allies, in Harare, Zimbabwe, Saturday, Nov. 18, 2017. (AP Photo/Ben Curtis)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Onsdag grep regjeringshæren i Zimbabwe makten og satte den 93 år gamle presidenten i husarrest, men de nekter for at det var snakk om et militærkupp.

Mugabe, som på stadig mer autoritært vis har ledet landet i 37 år, nekter å gå av, til tross for at også regjeringspartiet ZANU-PF nå stiller seg bak dette kravet.

Krigsveteraner

Lørdagens massemønstring kom i stand på initiativ fra landets krigsveteraner, som tidligere ble regnet som Mugabes fremste støttespillere.

Nå har de aldrende geriljakrigerne han i sin tid kjempet sammen med, vendt ham ryggen, og de har fått med seg de fleste andre lag av befolkningen.

Avslutte jobben

Natt til lørdag kom det en jevn strøm av busser og lastebiler med demonstranter til Harare.

– Vi vil gjenopprette stoltheten vår, og lørdag er dagen vi kan avslutte jobben militæret har startet på, sa Chris Mutsvangwa, styreleder i foreningen for krigsveteraner i Zimbabwe.

Foreningen støtter i likhet med forsvarsledelsen tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa, som ble avskjediget av presidenten tirsdag.

Lystig stemning

Stemningen i Harares gater var lørdag formiddag fargerik og lystig, og det ble tutet med bilhorn og danset og sunget.

Demonstrantene bar plakater med krav om at Mugabe må gå av, og soldater fulgte det hele fra sidelinjen uten å gripe inn.

– Det er rene julestemningen, sa en av demonstrantene, Fred Mubay, som mener innbyggerne i Zimbabwe har lidd lenge nok.

Takker generalene

– Vi ønsker et nytt Zimbabwe, sa Tina, en hvit kvinne i 50-årene som deltok i demonstrasjonen sammen med datteren og med landets flagg svøpt rundt skuldrene.

– Vi vil at alle skal forenes og bringe landet tilbake på sporet, sier hun.

– Vi er her for å feire, vi ønsker bare å bli kvitt Mugabe, sier Shadrack.

– Vi takker generalene, dette er en ny uavhengighetsdag, sier den arbeidsledige 35-åringen.

NTB-AFP

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]