Ny forskning: Gluten er kanskje ikke grunnen til «glutenintoleranse»

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ifølge en artikkel hos IFL Science mener så mange som 13 prosent av befolkningen at de lider av glutenintoleranse. De får diagnosen fordi symptomer som oppblåsthet og fordøyelsesproblemer bedrer seg om de slutter å spise hveteholdige produkter.

Forskere ved Universitetet i Oslo og Monash University i Australia hevder nå at mange som tror de er intolerante mot gluten, egentlig reagerer på fruktaner, skriver IFL Science artikkelen. Fruktaner er en av de vanligste lagringsformene av karbohydrater hos planter, og finnes i grønnsaker, frukt og i kornprodukter, spesielt i hvete.

I en studie ble 59 personer som levde på glutenfri diett, delt inn i tre grupper som ble bedt om å spise en müslibar hver dag i en uke. Den ene gruppen fikk en type müslibar som inneholdt gluten, den andre gruppen fikk barer inneholdende fruktoner, mens den tredje gruppen spiste müslibarer som hverken hadde gluten eller fruktoner i seg. Forsøkspersonene visste ikke selv hvilken type de fikk.

Forsøket viste at müslibarene med fruktoner utløste mer oppblåsthet og flere fordøyelsesproblemer enn kontrollbaren. Det var ingen forskjell på symptomene hos gruppen som fikk barer med gluten og de som fikk kontrollbarene.

Dette er gode nyheter for de som er diagnostisert med glutenintoleranse. Dersom det viser seg at det er fruktoner, ikke gluten, som er problemet, blir en rekke matvarer de har måttet unngått, nå «tillatt». For eksempel inneholder soyasaus gluten, men ikke fruktaner, og gjæring av surdeig fjerner fruktaner fra hveten.


Publisert: Nov 18, 2017 @ 8:02 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

  • Gina Rydland

    Sprøytemidler står også høyt på listen.