Arbeid på sabbaten skapte nesten regjeringskrise

Den israelske helseministeren Yaakov Litzman holdt en pressekonferanse på Sheba Medical Centre utenfor Tel Aviv, 17. november, 2017. Han informert om at han ville trekke seg fra regjeringen dersom den ikke stoppet planlagt arbeid på toglinjene på sabbaten. AFP PHOTO / JACK GUEZ

I Israel er det forbudt med offentlig transport på lørdagene, den israelske hellige ukedagen sabbaten. Det betyr at også togtrafikken i Tel Aviv-området er innstilt. Det har de ansvarlige for toglinjene benyttet til å foreta vedlikeholdsarbeid. Men det har ikke foregått uten protester, og utløste nesten en regjeringskrise.

Fredag truet den israelske helseministeren med å gå ut av regjeringen sammen med sitt parti, dersom arbeidene ikke ble innstilt. I så fall ville statsminister Benjamin Netanyahu miste sitt flertall, skriver Jerusalem Post. Helseminister Ya’acov Litzman er formann for det ultra-ortodokse United Torah-partiet.

En regjeringskrise ble forhindret i siste liten da statsminister Benjamin Netanyahu og velferdsminister Haim Katz ble enige med lederen for det lille ultra-ortodokse partiet om at arbeidene kan fortsette forutsatt at de blir utført av ikke-jødiske arbeidere, som det finnes mange av siden rundt 20 prosent av landets befolkning er muslimske arabere.

Ikke-jødiske mennesker har lov til å jobbe på sabbat i henhold til jødisk lov. Men slik praksis, selv om det er teknisk sett tillatt i jødisk tradisjon, oppfordres ikke av rabbinere, og det kreves mye planlegging siden det er ulovlig for jødene å instruere eller be noen om å arbeide under den hellige hviledagen.

Konflikten rundt det israelske jernbaneverkets arbeider i Tel Aviv-distriktet illustrerer et langvarig problem i israelsk politikk. Små religiøse partier i vippeposisjoner i nasjonalforsamlingen Knesset bruker ofte denne posisjonen til å tvinge gjennom kompromisser som et stort flertall av israelere er imot.

En undersøkelse fra i fjor der innbyggere i flere land ble spurt om de regner seg som religiøse eller ikke, viste at Israel var et av landene i verden der lavest andel av befolkningen regner seg for å være religiøse. Likevel holder de aller fleste jødene sine religiøse tradisjoner, først og fremst fordi det har sammenheng med jødiske identitet, og ikke med religiøs overbevisning.

 


Publisert: nov 20, 2017 @ 8:13 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Max Karl

  Ennå en gang, ser vi at en liten religiøs gruppe, holder en nasjon som gissel.

  • TheWest

   Mener du at kristendommen islam og jødedommen er tre alen av samme stykke ?

 • Ingvar Nilsen

  Vi trenger en fridag, vi trenger to fridager, vi trenger tre fridager, egentlig trenger vi sju fridager i uka for at ting skal komme på stell igjen. Fridager etter jødiske prinsipper om at ingen skal instruere, ingen skal jobbe. Verden har et akutt behov for to fundamentale ting, sofaer og kondomer. Folk skal legge seg på sofaen og ikke gjøre noe som helst. Kondomer skal brukes konsekvent, alltid. Denne oppskriften er den eneste jeg kjenner til, som ville fungert.
  Det er ikke MDG, SV, og WWF som kan redde verden. Kun impotente og døgenikter kan mestre denne oppgaven.