Israeli Health Minister Yaakov Litzman gives a press conference at the Sheba Medical Centre at Tel HaShomer near Tel Aviv on November 17, 2017, during saying he would resign if the government did not prevent planned maintenance work on the train lines on Shabbat, the weekly Jewish day of rest on Saturday. / AFP PHOTO / JACK GUEZ
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

I Israel er det forbudt med offentlig transport på lørdagene, den israelske hellige ukedagen sabbaten. Det betyr at også togtrafikken i Tel Aviv-området er innstilt. Det har de ansvarlige for toglinjene benyttet til å foreta vedlikeholdsarbeid. Men det har ikke foregått uten protester, og utløste nesten en regjeringskrise.

Fredag truet den israelske helseministeren med å gå ut av regjeringen sammen med sitt parti, dersom arbeidene ikke ble innstilt. I så fall ville statsminister Benjamin Netanyahu miste sitt flertall, skriver Jerusalem Post. Helseminister Ya’acov Litzman er formann for det ultra-ortodokse United Torah-partiet.

En regjeringskrise ble forhindret i siste liten da statsminister Benjamin Netanyahu og velferdsminister Haim Katz ble enige med lederen for det lille ultra-ortodokse partiet om at arbeidene kan fortsette forutsatt at de blir utført av ikke-jødiske arbeidere, som det finnes mange av siden rundt 20 prosent av landets befolkning er muslimske arabere.

Ikke-jødiske mennesker har lov til å jobbe på sabbat i henhold til jødisk lov. Men slik praksis, selv om det er teknisk sett tillatt i jødisk tradisjon, oppfordres ikke av rabbinere, og det kreves mye planlegging siden det er ulovlig for jødene å instruere eller be noen om å arbeide under den hellige hviledagen.

Konflikten rundt det israelske jernbaneverkets arbeider i Tel Aviv-distriktet illustrerer et langvarig problem i israelsk politikk. Små religiøse partier i vippeposisjoner i nasjonalforsamlingen Knesset bruker ofte denne posisjonen til å tvinge gjennom kompromisser som et stort flertall av israelere er imot.

En undersøkelse fra i fjor der innbyggere i flere land ble spurt om de regner seg som religiøse eller ikke, viste at Israel var et av landene i verden der lavest andel av befolkningen regner seg for å være religiøse. Likevel holder de aller fleste jødene sine religiøse tradisjoner, først og fremst fordi det har sammenheng med jødiske identitet, og ikke med religiøs overbevisning.

 

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]