Oslo 20121128. Jan Guillou er i disse dager aktuell med sin nyeste bokserie. Høsten 2011 ble første bind i den bredt anlagte serien om europeisk 1900-tall, Brobyggerne, utgitt. Boken ble en stor suksess i hele Skandinavia. Andre bind, Dandy, kom i oktober 2012. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Den svenske forfatteren Jan Guillou sier at å være en eldre mann, er det mest motbydelige man kan være for tiden.

I et intervju med Aftenposten forteller 73-åringen om #metoo-kampanjen, som har fått stor oppmerksomhet i Sverige etter at kvinner i flere bransjer har samlet seg bak forskjellige opprop mot seksuell trakassering og overgrep.

– Det er på høy tid at disse sakene kommer fram. Trakasseringen viser seg å være uendelig mye større enn man trodde, og den må bort. Men hvis man er en eldre mann som jeg, er man det mest motbydelige man kan være for tiden. Når jeg treffer kvinnelige bekjente, er jeg plutselig usikker på om jeg kan gi dem en vanlig klem, sier Guillou.

Guillou er selv anklaget i Sverige av en den kvinnelige forfatteren, journalisten og sexrådgiveren Katerina Janouch. Det dreier seg blant annet om at Guillou skal ha hvisket slibrigheter i øret hennes på fest.

– En mann i min posisjon som opptrer slik, ville umiddelbart fått et rykte på seg, sier Guillou, som har hevdet sin uskyld i saken.

– Det verste et menneske kan være nå, er en eldre mann. Se bare hvordan #metoo-kampanjen startet med en typisk makthaver – Harvey Weinstein. Han er urtypen på det slemmeste på vår jord nå, sier han.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]