Guillou: – Man blir usikker på om man kan gi kvinner en klem

Den svenske forfatteren Jan Guillou sier at å være en eldre mann, er det mest motbydelige man kan være for tiden. Her fotografert i 2012. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Den svenske forfatteren Jan Guillou sier at å være en eldre mann, er det mest motbydelige man kan være for tiden.

I et intervju med Aftenposten forteller 73-åringen om #metoo-kampanjen, som har fått stor oppmerksomhet i Sverige etter at kvinner i flere bransjer har samlet seg bak forskjellige opprop mot seksuell trakassering og overgrep.

– Det er på høy tid at disse sakene kommer fram. Trakasseringen viser seg å være uendelig mye større enn man trodde, og den må bort. Men hvis man er en eldre mann som jeg, er man det mest motbydelige man kan være for tiden. Når jeg treffer kvinnelige bekjente, er jeg plutselig usikker på om jeg kan gi dem en vanlig klem, sier Guillou.

Guillou er selv anklaget i Sverige av en den kvinnelige forfatteren, journalisten og sexrådgiveren Katerina Janouch. Det dreier seg blant annet om at Guillou skal ha hvisket slibrigheter i øret hennes på fest.

– En mann i min posisjon som opptrer slik, ville umiddelbart fått et rykte på seg, sier Guillou, som har hevdet sin uskyld i saken.

– Det verste et menneske kan være nå, er en eldre mann. Se bare hvordan #metoo-kampanjen startet med en typisk makthaver – Harvey Weinstein. Han er urtypen på det slemmeste på vår jord nå, sier han.

(©NTB)


Publisert: nov 20, 2017 @ 6:08 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Rudolf

  Uheldigvis sa jeg hallo til en feminist her om dagen.

  Rettssaken starter på mandag.

  • Jan Petter Glendrange

   Du er kanskje nærmere en sannhet enn du er klar over. I Sverige er en 80 år gammel mann anmeldt av en 60 år gammel kvinne fordi han har sagt «hei» til henne når de har møttes utendørs langs gater og streder i en småby.

   P.S.: Ser det er en link til saken lenger nede i kommentarfeltet.

   • GHjo

    Det er nok mer enn dette som bør bekymre Guillou.
    Han har mange svin på skogen.Bortsett fra det,kan det være at denne kvinnen ble lei seg og ventet seg noe mer fra mannen?
    Kanskje en tilnærming “Muhammed style”.
    Med “børsa” i ene hånden og koranen i den andre?

   • Pål Sitje Fjeldstad

    Herregud; Sverige: Absurdistan på stadig flere områder.
    Regner med at han blir dømt og mister den minimalistiske pensjonen han har. Og at hans sommarstuga inndras til fordel for nye «landsmenn».
    Men han beholder nok vedlikeholdsplikten…

    Stakkars, stakkars Sverige…

 • StemmerBlankt

  Kan man se på en kvinne og gi et smil, lenger?

 • Martin

  Mens menn som voldtar unge jenter får gå langt under medias radar, Selv når det dreier seg om gruppevoldtekt og de tiltaltes og dømmes.

 • ytringsfrihetfred

  Kvinner er fullt ut i stand til å skjelne mellom seksuelle tilnærmelser og sex-trakassering.

  Menn er fullt ut i stand til å vite forskjellen på en seksuell tilnærmelse og sex-trakassering.

  Derfor er det ingen grunn til å bli usikker på om man kan gi en kvinne en vanlig klem.

  Terskelen for å anklage noen for seksuell trakassering er meget høy. Grunnen til det er at man vet at sjansen for å bli trodd er mikroskopisk, og derfor gir det en reell mulighet for at man blir stående alene og blir uglesett som den som flyr rundt og forsøker å ødelegge et annet menneskes liv uten grunn.
  Til og med når man blir trodd vil det være store sjanser for at omgivelsene mener at man skal holde munn og ikke ødelegge andres liv med slike bagateller. Det forventes at man skal tie og selv ta ansvar for ikke å havne i en situasjon der videre sex-trakassering vil bli muliggjort. Tallet på kvinner som holder munn og planlegger hvert skritt på jobben for å unngå situasjoner der det er fare for å bli alene med overgriperen, er antageligvis mange tusen, basert på det som er kommet fram i det siste. Det er meget sannsynlig at antallet kvinner som finner seg i sex-trakassering for å beholde jobben og unngå å bli uglesett, eller av hensyn til overgriperens omdømme, er høyt.
  Og hvis du lurer på hva forskjellen på sex-trakassering og en seksuell tilnærmelse er så har jeg eksempler fra eget liv:
  En gang ble jeg spurt av mannen til en kollega om jeg ville være med han på hyttetur, hvorpå han komplimenterte utseendet mitt og fortalte at han hadde tenkt på meg en stund på den måten. Jeg takket høflig nei, og det var det.
  En annen gang skulle jeg hente bilen min fra reparasjon hos en mann som drev verksted for seg selv. Det var en venn av familien som jeg hadde kjent som en god og stødig familiefar i mange år. Han presset meg opp mot veggen og kysset meg på halsen mens han fumlet over brystene mine utenpå klærne.
  Flere år senere jobbet jeg i en bedrift der en av mellomlederne alltid stanset når vi møttes i gangen og slikket seg rundt munnen mens han grep tak i skrittet sitt og stønnet.
  For egen del kan jeg si at sex-trakassering er veldig skremmende. Jeg tror det har å gjøre med at man ikke kan være trygg på at overgriperne vil gå hele veien til voldtekt. For når de ikke er i stand til å beherske seg til tross for at de kan miste både jobb og familie, er det sannelig ikke godt å tro annet enn at de ikke har kontroll, og at de kan komme helt ut av kontroll når som helst.

  • Astraios

   Det går begge veier. Havnet i taxi en gang med en kvinnelig kollega som var i 40-årskrisa og sa at «nå skulle hun prøve alt». Da hun ville gå ut av taxi og bli med meg hjem sa jeg nei – og hun ble rasende og kalte meg arrogant og hoven. Hilste aldri på meg mer.

   Og i oppgangen bodde ei dansk jente som lå med en av toppsjefene – og fikk forfremmelse og lederstilling. Hun visste meget godt hva hun gjorde. Da de andre jentene på jobben fikk vite det ble det ramaskrik – de ble forbigått. Hun har fremdeles toppstilling mens de andre kvinnene er borte vekk.

   Så feie for egen dør – alle menn er absolutt IKKE overgripere. Kvinner er også slu og beregnende i sin adferd og vet å spille på sin seksualitet.

 • Nordboer

  Jeg er også fullt ut i stand til å skilne mellom de to tingene. Det merkelige er at den unisone fordømmelsen av muslimsk kvinnesyn uteblir. Så forresten i går at Frøken Torp på TV uttalte at hun /de ikke var ute etter å ta enkeltpersoner. Det var kulturen som skulle endres. Jaha, det er sånn det lyder når miljøet de er en del av er pillråttent. Det er bare når det er den andre siden som har forbrutt seg at personer skal tas. Hvordan skal det gå når man ikke kan ligge seg til roller lengre?

 • Buster Best

  Kommunisten er nokk ikke så uskyldig.

  • no show

   En k er nok.

   • Buster Best

    Ok:-)

 • Dogen

  Jeg bare måtte vise at Jan Guillou også har andre sider…

  Den beste måten å få slutt på krypskyting, er lovlig jakt, sier han.
  Her på en av sine mange jaktreiser:

  https://uploads.disquscdn.com/images/0c8f2eb126f7f2e6539fa891e5c8749f2ccb2dc44beb678d0356ee09f7f14a4c.jpg

  • Rudolf

   Han har jo misforstått alt, driveby-skyting av elefanter har ingenting med jakt å gjøre.

 • tomnico

  Stakksrs Guillou som ikke ser forskjellen på å gi nære gode venner en klem og det å ikke klemme på mennesker han ikke har et slikt godt vennsksp til. Kanskje er han en del av problemet?

 • 1velger1234

  If in doubt, abstain. Dette er alltid et godt råd.

 • Hans Hansen

  Hele dette metoo-hysteriet har utviklet seg til en ren heksejakt. Antagelig er hele greia en avledningsmanøver fra pk-hold. Rett og slett fjerne oppmerksomheten fra det egentlige problemet, islam.

  • Arbeidsrud

   Eller innvandrervoldtekter. Kampanjen dreier seg jo stort sett om hvite menn

   • Pål Sitje Fjeldstad

    Du har helt rett: Plutselig dreier alt seg om tafsende, eldre, hvite menn i maktposisjon – joda, noen av dem ER skikkelige mannsgriser – men alt fra (uønsket)kyss på kinnet på julebord til reelle overgrep sauses sammen til at ALL mannlig oppmerksomhet rettet mot kvinner er/har et snev av overgrep i seg.
    Og plutselig snakker INGEN om voldtektsbølgen i Sverige – som alle vet hvem som står bak – og tilsvarende voldtekter i Norge (;14-åring voldtatt på bibliotek) som ikke lenger kvalifiserer til omtale i riksmedia. Helt utrolig!!
    Nei, la oss heller ta opp nye – og ikke minst gamle – saker om UØNSKET seksuelt betont oppmerksomhet (jeg bortforklarer IKKE reelle hendelser og overgrep!) og glatt glemme/tie ihjel aktuelle saker av idag.
    PK-media har fått sin perfekte sak for å IKKE SKRIVE OM overgrep som skjer i dagens Norge….

    Og ikke en kjeft skriver utleverende om undertrykkingen av kvinner i islamske miljøer. Nei, ikke i Midt-Østen: I Norge NÅ, idag.

    • GHjo

     Hensikten er å få oppmerksomheten bort fra voldtagende muslimer.
     De er legitimerte i sin religion til å voldta vantro kvinner og må få fred til å utøve sin religion, uten utidig oppmerksomhet og forstyrrelser.
     Den Iranske ayatollah Mesbok-Yadi som var Amadinejads religiøse rådgiver, påpekte at det var muslimers. -plikt- å voldta vantro kvinner i Dar al Harb, “Krigens hus”, dvs. Ikke-muslimske land. for å ydmyke og kue de vantro, skal muslimer voldta vantro kvinner ved enhver gitt anledning.Men muslimen må -be til allah- under voldtekten og etterpå foreta en nærmere beskrevet renselses-prosess, da alle vantro regnes for å være urene og skitne mennesker.Det seneste som har kommet frem, er at muslimene i moskeene blir belært om at de skal hate og avsky de vantro som om de var. -ekskrementer og urin- . Er dynamitt- Lars Gule oppmerksom på dette, mon tro? For ikke å snakke om Erna og Jonas m.fl.?

  • Anne Haugen

   eller korrupsjon?

 • Per Ardua

  Guillous problem er at han sitter midt i det sammen med resten av ekstremvenstre.

 • Yakero Spail

  Mann arrestert i Skottland for stirre-voldtekt
  http://www.heraldscotland.com/news/15622122.Man_jailed_for_creepily_staring_at_Glasgow_pharmacy_assistant_through_window/

  Det er dette som kommer.
  Guillou har faktisk helt rett her. Snart kan du ikke, om du er en mindre attraktiv mann, klemme bekjente eller se på kvinner på gaten. Da er det rett i fengsel med deg.

 • wiwaro

  Er ikke hele me too kampanjen avledning fra den egentlige kvinneundertrykking, som gjelder kvinner i muslimske menns eie i innen en befolkning på 50 mill i vestlige land? Dette er også segmentet som vokser sterkest i antall og øker sin innvirken på den vestlige sivilisasjonen uten at det skjer noen kritikk av deres menns holdninger til sine kvinner, enn si flerkoneriet. Som kjent giftes 95% av muslimske kvinner bare med muslimske menn innenfor et patrialsk mønster som utløser balkongmord, syreangrep og mange andre reaksjonsmåter nå deres kvinner ikke innordner seg hva familiehode har befalt.

 • Brian Cohen

  Guillou får som fortjent nå i så fall. Han har vært blant de fremste pådriverne for å demonisere hvite menn (og kun hvite menn).

  • Astraios

   Litt ironisk at det nå er venstresidens «hvite riddere» i presse og kulturliv som kjempet for feminisme nå blir grisebanket av sine feministiske kvinner – på venstresiden i presse og kulturliv. Sånn kan det gå – utakk er verdens lønn.

   Det ser ut til å bli mange arbeidsledige mannlige journalister, musikere og skuespillere fremover. En anklage er nok – og rett på NAV.

   (ironi)

   Men Guilou skriver gode bøker.

 • Astraios

  Denne kampanjen handler om makt – og ikke om sex. Det starter i USA og tok naturligvis fyr i det feministiske Sverige – som er beundret av norske feminister. Følgelig får vi copy-paste her til lands.

  Når ikke annet virker i en kamp blir det ofte tydd til sexanklager, er mye brukt hersketeknikk fra oldtiden, inkvisisjonen og til KGB – og nå også #meetoo.

  Det er 200 år siden vi avskaffet gapestokken – men nå hentes den frem igjen i sosiale media og hausses opp av redaktører og journalister i pressa (via lukkede nettverk) – som også er ute etter makt og posisjoner. En anklage er nok – vekk med domstoler og uskyldspresumpsjon i rettsstaten.

  99 % av menn er absolutt ikke overgripere – men kampanjen går ut på å stigmatisere menn generelt og på den måten bli kvitt brysom konkurranse og endre samfunnet i feministisk retning. Og de ser ut til å lykkes, sakte men sikkert.

  Og ingen mannlig politiker eller journalist våger å stå opp for sine sønners fremtid. Ikke en eneste en.

 • Eirin Munkebye

  Mens vi venter på Godot:
  Vel – personlig ville jeg ikke følt meg bekvem med en klem gitt meg av den godeste Guillou, på den annen side; «kjekkasen» klemmer nok ikke på gamle kjerringer…lol

 • Arbeidsrud

  For å presisere: En eldre HVIT mann er noe av det mest motbydelige man kan være..

 • Gina Rydland

  Det er stor forskjell på å gi noen en klem og det å tafse eller voldta noen.