African migrants hold signs and gesture as they protest against Israel's detention policy toward them, from inside the fence surrounding Holot, Israel's southern Negev desert detention centre February 17, 2014. Israel opened Holot as part of its bid to rid itself of some of the 50,000 African migrants, mostly Sudanese and Eritreans who have entered its territory illegally since around 2007. REUTERS/Amir Cohen (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST SOCIETY IMMIGRATION)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) advarer Israel mot å deportere asylsøkere fra Eritrea og Sudan til andre afrikanske land. 

Ifølge israelske myndigheter befant det seg i august 27.000 eritreiske og 8.000 sudanske asylsøkere i Israel og landets høyesterett slo i august fast at de kan deporteres.

Israels innenriksminister Arye Dery og sikkerhetsminister Gilad Erdan varslet denne uka at de ønsker å stenge det omstridte Holot-mottaket i Negev-ørkenen og gi asylsøkerne der valget mellom deportasjon eller fengsling på ubestemt tid, skriver Haaretz.

Rundt 4.000 eritreiske og sudanske asylsøkere er de siste tre-fire årene sendt fra Israel til Rwanda og Uganda.

Norsk kritikk

Den norske ambassaden i Tel Aviv kritiserer i sin siste halvårsrapport Israel for ikke å vurdere asylsøkerne individuelt.

– I stedet blir de internert i Negev-ørkenen i inntil tolv måneder og forsøkt presset til å godta gjenbosetting i tredjeland, påpeker de norske diplomatene, som antar at det er snakk om Rwanda og Uganda.

– I 2016 skal det kun ha blitt innvilget én asylsøknad i Israel, konkluderer ambassaden i rapporten som NTB har fått tilgang til.

Dypt bekymret

UNHCR er dypt bekymret over Derys og Erdans trussel om å deportere asylsøkere til Rwanda eller Uganda, eller sperre dem inne på ubestemt tid.

– Som følge av hemmeligheten som omgir denne politikken, og mangelen på åpenhet når det gjelder iverksettelsen, har det vært svært vanskelig å systematisk overvåke situasjonen for mennesker som blir forflyttet til disse afrikanske landene, konstaterer UNHCR.

– UNHCR er bekymret over at disse personene ikke har funnet nødvendig trygghet eller en varig løsning på sin tilstand, og at mange derfor har forsøkt å legge ut på en farlig ferd i Afrika eller til Europa, heter det videre.

UNHCR minner om at Israel har sluttet seg til Flyktningkonvensjonen og dermed har plikt til å gi beskyttelse til mennesker på flukt.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]