Oslo katolske bispedømme på tiltalebenken for grovt bedrageri

Oslo katolske bispedømme vedtok ikke millionboten de fikk i medlemssaken. Dermed blir det rettssak. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Mandag starter rettssaken mot Oslo katolske bispedømme (OKB) og deres daglige leder som er tiltalt for medlemsjuks.

Bispedømmet ble i november i fjor ilagt et forelegg på 1 million kroner fordi ansatte i perioden fra 2011 til 2014 brukte telefonkatalogen til å finne fram til personer med «katolsk-klingende navn». Deretter innhentet de fødselsnummeret til disse personene og oppga dem som medlemmer i årlige søknader om statsstøtte.

– OKB mottok forelegg på bot som foretaksstraff for ett år siden. Forelegget ble ikke vedtatt. Begrunnelsen for dette var at ingen som har opptrådt på vegne av OKB, anses å ha begått bedrageri. Påtalemyndigheten har derfor valgt å sende forelegget til tingretten som tiltale. OKB vurderer saken på samme måte som i fjor, skriver bispedømmets forsvarer, advokat Erling O. Lyngtveit, i en SMS NTB.

OKB mener de ikke har gjort seg skyldige i grovt bedrageri, slik påtalemyndigheten mener.

– Grovt bedrageri innebærer at noen med hensikt har prøvd å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning. Vi mener dette ikke har vært tilfelle her, sa administrativ leder i OKB, Lisa Wade, etter at bispedømmet ikke vedtok millionboten.

Dermed blir det rettssak.

Wade, som sluttet i jobben i april, erkjente at det å lete etter katolsk-klingende navn i telefonkatalogen, var «lite gjennomtenkt».

Saken mot biskop Bernt Eidsvig ble henlagt fordi statsadvokaten mente det ikke kunne bevises at han hadde kjennskap til det som foregikk under hans ledelse.

Hele uken er satt av til saken i Oslo tingrett.

(©NTB)


Publisert: nov 19, 2017 @ 8:13 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
  • 1velger1234

    Litt betenkelig når en kristen kirke må i retten anklaget for grovt bedrageri. Denslags atferd er det vi helst forbinder med visse andre religioner/ideologier.

  • John Razorfist

    Å være tiltalt er ikke det samme som å være dømt, la oss se hva de finner.