OSLO 20150226. Politiet bærer ut beslag fra kontorene til Det Katolske Bispedømme i Oslo etter at de torsdag gjennomførte en razzia i lokalene. Biskop Bernt Eidsvig er siktet for grovt bedrageri. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mandag starter rettssaken mot Oslo katolske bispedømme (OKB) og deres daglige leder som er tiltalt for medlemsjuks.

Bispedømmet ble i november i fjor ilagt et forelegg på 1 million kroner fordi ansatte i perioden fra 2011 til 2014 brukte telefonkatalogen til å finne fram til personer med «katolsk-klingende navn». Deretter innhentet de fødselsnummeret til disse personene og oppga dem som medlemmer i årlige søknader om statsstøtte.

– OKB mottok forelegg på bot som foretaksstraff for ett år siden. Forelegget ble ikke vedtatt. Begrunnelsen for dette var at ingen som har opptrådt på vegne av OKB, anses å ha begått bedrageri. Påtalemyndigheten har derfor valgt å sende forelegget til tingretten som tiltale. OKB vurderer saken på samme måte som i fjor, skriver bispedømmets forsvarer, advokat Erling O. Lyngtveit, i en SMS NTB.

OKB mener de ikke har gjort seg skyldige i grovt bedrageri, slik påtalemyndigheten mener.

– Grovt bedrageri innebærer at noen med hensikt har prøvd å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning. Vi mener dette ikke har vært tilfelle her, sa administrativ leder i OKB, Lisa Wade, etter at bispedømmet ikke vedtok millionboten.

Dermed blir det rettssak.

Wade, som sluttet i jobben i april, erkjente at det å lete etter katolsk-klingende navn i telefonkatalogen, var «lite gjennomtenkt».

Saken mot biskop Bernt Eidsvig ble henlagt fordi statsadvokaten mente det ikke kunne bevises at han hadde kjennskap til det som foregikk under hans ledelse.

Hele uken er satt av til saken i Oslo tingrett.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]