Solberg varsler tøffe prioriteringer

Statsminister Erna Solberg (H) mener det er viktig å være åpen og ærlig om samfunnets utfordringer. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Å være åpen om problemene i samfunnet og ikke legge skjul på at løsningene er krevende, er nødvendig for å sikre velgernes tillit, mener statsministeren.

– I Norge har vi som politiske partier og folkevalgte høyere tillit enn i mange andre land. Det er et godt grunnlag, men det vil bare bestå hvis vi oppleves å ta tak i de viktigste utfordringene, sa statsminister og partileder Erna Solberg i en tale til Høyres sentralstyre søndag.

Mange steder i verden er det en tillitskrise mellom velgere og etablerte politikere. Det har åpnet opp for strømninger som radikalt har endret det politiske landskapet, ifølge statsministeren. Hun mener dette kan skje i Norge også.

– Vi fikk fornyet tillit. Det var ingen selvfølge, sa Solberg om høstens valgseier.

For å ivareta tilliten mellom politikere og velgere må regjeringen være åpen om samfunnets problemer, mener hun.

– Vi må også være åpne om at løsningene kan være krevende, sa Solberg.

Talen kretset rundt begrepet som regjeringen lanserte i trontalen, om et bærekraftig velferdssamfunn. Solberg tilkjennega blant annet en uro for voksende utgifter til Folketrygden.

– Da den ble innført av en borgerlig regjering i 1967, utgjorde Folketrygden 5,4 prosent av BNP for Fastlands-Norge. 50 år senere utgjør Folketrygden 16 prosent av BNP for Fastlands-Norge. Framover kommer det ikke til å være bærekraftig om Folketrygden fortsetter å vokse like mye, sa hun.

(©NTB)


Publisert: nov 19, 2017 @ 6:31 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • Peter Johan Olavsen

  Min tillit får ingen politiker før innvandringen er 0 av arabere og afrikanere, og de som ikke skal være her er sendt tilbake dit de kommer fra. Først da kan vi snakke om tillit, slik dere holder på nå så ødelegges landet av en tsunami av arabere og afrikanere som ikke har noe her å gjøre.

  • Balalaika

   Dette utsagnet betyr bare at de nå har sett at alle advarslene om fremtidens økonomi stemmer. Dette er slik politikere har lært seg å legge ut retoriske ‘ankere’ i det offentlige rom. ‘Ankere’ som de kommer til å bruke for det det er verd når stormen kommer – i håp om ikke å forliset politisk. Men nerver til å ta tak i problemet nå har de ikke, de ser at flertallet ville komme til å kaste de hvis de gjør noe med det nå. Dessverre.

 • Ten4

  For ikke å si et statsbudsjett som vokser som en eksploderende vulkan? Sotskyene legger seg over de som ikke har så mye som et komma, med i laget, mens midlene forsvinner i dype lommer innenlands, og ikke minst utenlands. Til og med utenlandske borgere innenlands, har rangen i 2017.

  Er budsjettet utfordrende? Litt lite inntekter for å matche utgiftene?
  Vel, inntektene er det lite å gjøre med, med mindre man skatter ihæl samfunnet, men der tror jeg ikke Solberg er nå.

  Da er det bare utgiftene igjen, og her ser du Solberg, er det mye å hente. La meg foreslå følgende totale kutt:

  – Partistøtte
  – Organisasjonsstøtte
  – Avisstøtte
  – Religionsstøtte
  – Ansettelser av rene byråkrater og papirskyfflere
  – Halvering av godene til stortingspolitikere inkludert gullpensjonen
  – Bistandsbudsjettet
  – Innvandringssløseriet
  – Stortingskantina
  – Fasadeoppussing og tunnel til stortinget
  – Stortingets administrasjon. Her kan det kuttes mye daukjøtt
  – Elektrifisering av sokkelen
  – Meningsløs pengebruk på parisavtaler og lignende.
  – Alt av annet fett i budsjettet som ikke gavner samfunnet. Kun snyltedyrene tjener på dette gullstøvdrysset dere bedriver.

  Men det ville selvsagt være å sette i gang et hylekor som kan høres helt over til Bill og Hillary Clinton og deres «Foundation». Kunne det være en post forresten som kunne øket tilbudet til NORSKE folket?

  • en

   Stopp i innvandringen hadde vel også spart oss for milliarder, pluss en haug med framtidige problemer.
   Men ellers er jeg helt enig med deg i dine kuttforslag.

   • Rioreal

    2x forsvarsbudsjettet/årlig koster sannsynligvis den fremmedkulturelle innvandringen norske skattebetalere når alle kostnader regnes inn
    (Ref Brockman 1 og 2, SSB ved Holmøy, NHO ++)
    Hva har vi gjort for å fortjene dette og våre naive politikere?

 • invernes

  Solberg varsler tøffe prioriteringer, berikere gis gratis hus og leiligheter med bil og alt annet på beste vest kant, ja da nordmenn skal beskattes i hel som svensker så oktober barna kan leve i luksus.

 • Gal Person

  – Da den ble innført av en borgerlig regjering i 1967, utgjorde Folketrygden 5,4 prosent av BNP for Fastlands-Norge. 50 år senere utgjør Folketrygden 16 prosent av BNP for Fastlands-Norge. Framover kommer det ikke til å være bærekraftig om Folketrygden fortsetter å vokse like mye, sa hun.
  Hvorfor fokusere på bærekraften i Folketrygden alene når hovedårsaken til dette er og har en direkte sammenheng at vi i samme periode har fjernet 2/3 av industri arbeidsplassene våre og ansatt disse i kommunene og staten. Da går ikke regnskapet opp.
  Det er ikke stigningen i Folketrygden som er problemet alene, en stigning over 50 år er helt normalt, for 50 år siden var vi 3,8 millioner, nå 5,3 millioner. Det er den dramatiske nedgangen i arbeidsplasser i industrien for forbruksvarer som biler, båter, sykler, ski, votter, gensere osv osv, som er problemet. Dette står selvfølgelig ikke i forhold til det økte folketallet, vi skulle hat mange flere arbeidsplasser nå, men slik er ikke situasjonen.
  Vesten som for bare noen 10 år siden forsynte hele verden med varer, disse kostet mottakerne skjorta, så endret vi hele systemet til å importere billig og selv ende opp uten inntekter i tilstrekkelig grad og hundretusenvis uten arbeid.
  I samme slengen har vi kastet oss på utopien til venstresiden om å fjerne siste rest av olje inntekter og satse på Løvetannpolitikken til SV og MDG, samt rakett forskere fra fjerne himmelstrøk, bakket opp av AP.
  Så da er spørsmålene.
  Har våre ledere styrt oss bra?
  Har vi mange problemer i dagens Norge?
  Klarer dagens ledere i stortinget å ordne opp?
  Fører de en ansvarlig og bra sikkerhets politikk?
  Blander våre ledere oss opp i for mye, vi egentlig ikke har noe med?
  Kan vi leve av Løvetann og smørblomst i framtiden?
  Er vi klare for framtiden våre ledere leder oss mot?
  Er vi klar til å dele landet, med folk som ønsker hele land på sikt?
  Kva kommer etter oljen?
  Er Koranklossene bare starten?
  Får vi en muslimsk Statsminister en dag?
  Selv er jeg ikke i tvil, det går til h på førsteklasse om dagens ledere ikke trekker hode opp av sanden og stikker fingeren i jorden og innser at politikken som har vært ført er langt under hva man kan anse som bra lederskap og det gjelder både høyre og venstresiden.

 • Anna Nymo

  «Å være åpen om problemene i samfunnet og ikke legge skjul på at løsningene er krevende,
  er nødvendig for å sikre velgernes tillit, mener statsministeren.»

  Flottens, så hvor smertefritt går de nå pågående og planlagte suverenitetsavståelser til EU?
  Erna? Siv? Jonas? Trygve? Noen?

 • Rahr Røre

  » I Norge har vi som politiske partier og folkevalgte høyere tillit enn i mange andre land.»

  hahahaha, kom deg ut blant vanlige mennesker Erna, det går med deg som det går med Gro Harlem Brundtland. Hun blir spyttet på. Tydelig du lever i en lukket verden.

 • 1velger1234

  Jeg har en snikende fornemmelse om at dem som tøffheten går utover, nok vil bli oss som allerede tynes av skatter for å betale for godhetstyranniet. Dette er en situasjon vi verken har bedt om eller blitt rådspurt om, men som er trykket oss nedover ørene med makt, brunbeising, brønnpissing og anklager om rasisme hvis vi turde å mukke i protest. Nok er forlengst nok.

  Jeg utfordrer deg, Erna Solberg om å høre på oss og ta til vettet, men vil ikke holde pusten mens jeg venter på din respons.

 • Truls

  De som skal få svi er nok de som svir allerede…….

 • Torgunn

  Første prioritet må være en meget restriktiv migrasjonspoltikk samt stopp i meningsløse overføringer til migranter som fort finner ut at de ikke trenger å arbeide, og heller ikke lære seg norsk funksjonelt.