Asle Toje: Vi er alle populister nå

Sebastian Kurz utviklet en politisk merkevare som viste seg populær eller populistisk, avhengig av perspektiv. (AP Photo/Ronald Zak)

Valget i Østerrike viser at innvandringsskepsis er blitt politisk ortodoksi i Europa

Historien om parlamentsvalget i Østerrike i 2017, begynner i Middelhavet i 2015. Østerrike var, nest etter Sverige, det landet som tok imot flest asylsøkere under flyktningkrisen, relativt til folketall. Mange østerrikere følte at de om lag 100 000 nyankomne var blitt tvunget på dem av tyskernes beslutning om å åpne dørene. Wien var den første vestlige byen mange asylsøkende kom til på veien mot nord.

Østerrikes tilløp til Willkommenskultur ble kortlivet da folk innså hva gildet kommer til å koste. Østerrikes statistiske sentralbyrå bidro med tall og fakta. En ny altoverskyggende bruddlinje vokste frem i østerriksk politikk: Innvandring. Arbeidsledighet, kvaliteten på sosiale tjenester, lav økonomisk vekst, kriminalitet, nasjonal identitet og islam – alt ble innvandringsspørsmål.

Lenge så det ut til at Det østerrikske frihetspartiet, FPØ stod til å tjene mest på dette. FPØ har beveget seg mot sentrum – og sentrum har beveget seg mot dem – siden den politiske provokatøren Jörg Haiders dager. Det er nå mest i utlandet at FPØ stemples som høyreekstreme, i Østerrike kalles de nasjonalkonservative.

I fjor kom partiet en hårsbredd fra å vinne presidentvalget, men måtte se seg slått av den grønnliberale Alexander Van der Bellen. Seieren ble feiret for mer enn hva den var verdt blant Europas beleirede globalister. Den ble, sammen med Emmanuel Macrons seier i det franske presidentvalget, sett på som tegn på at ‘bølgen av populisme’ hadde mistet kraft. Dette på tross av at FPØ var landets klart største parti med rundt 34 prosents oppslutning i målingene.

På mindre enn et år har kristendemokratene som lå med brukket rygg på rundt 20 prosent på meningsmålingene opplevd raskt stigende popularitet, kronet med 31.5% av stemmene i valget den 15 oktober. FPØ fikk 26 prosent, mens sosialdemokratene fikk 26,9 posent. Ikke bare har kristendemokratene stjålet riktig mange av FPØs velgere, de har også gjort høyresiden større, tilsynelatende på bekostning av innvandringsliberale De grønne, som gjorde et katastrofevalg.

Det er mange forklaringer på denne omveltningen, men de har alle en ting til felles: Sebastian Kurz. Han brukte posten som landets utenriksminister som springbrett til ledervervet i partiet. Med en blanding av urban hipster-stil, bramfri konservativisme og ved å kopiere FPØs innvandringspolitikk, utviklet han en politisk merkevare som viste seg populær eller populistisk, avhengig av perspektiv.

Det har vært mange lærde forsøk på å definere høyrepopulismen. Den mye siterte Jan-Werner Müller hevder i boken Hva er populisme? (2016), at populister mener at de alene taler i folkets navn og at deres politiske motstandere er illegitime. Med drepende saklighet påpekte professor Øyvind Østerud at Müllers definisjon også rammer etablissementets anti-populisme.

Det er trolig riktigere å si at det som forener partier som kalles populister, er at de ønsker en strengere innvandrings og integreringspolitikk. Det er verdt å merke seg at Angela Merkel mottok det østerrikske valgresultatet med gratulasjoner og uten løftet pekefinger. Valget i Østerrike viser at høyrepopulisme er blitt politisk allemannseie.

Tradisjonelt har valg i lille Østerrike med sitt forsteinede to-partisystem hatt liten relevans for andre europeiske land. Denne gangen er det annerledes. Som Wolfgang Hansson konkluderte i svenske Aftonbladet: «Ingen parti kan lengre komme til makten uten å utlove en kraftig innstramming av innvandreres muligheter til å komme til Europa og deres tilgang til velferdsstaten.»

Dette bekreftes, i noen grad, av Arbeiderpartiets valgnederlag i september. Partiet lovet strengere og mildere innvandringspolitikk på samme tid. De sa ja til innvandringskritikk, men nei til dem som ytret den – og de tapte et valg de lå an til å vinne. Ap syn på innvandring kan minne om de siste neandertalerne, som levde på Gibraltar, så nær det Afrika som de kom fra, men ikke maktet å vende tilbake til, fordi de ikke evnet å bygge en båt.

Valget i Østerrike forvansker EUs forsøk på en ny, felles asylpolitikk. EU-kommisjonens utkast har så langt har så langt høstet 1000 endringsforslag. Det har kommet om lag 75 000 migranter over Middelhavet så langt i år. EU påpeker at dette er færre enn før, Østerrike mener at det er for mange. Uten en EU-løsning vil stater konkurrere i å gjøre seg uattraktive for asylinnvandrere. Dette kan føre til at asylinstituttet opphører i sin nåværende form.

Men alt dette ligger i fremtiden. På kort sikt må Sebastian Kurz måtte forhandle fram en koalisjonsregjering. Det er nå sannsynlig, men ikke sikkert, at Kurz vil danne regjering med FPØ. I Østerrike, som i Danmark, har sosialdemokratene gitt avkall på sin avsmak for den nye høyresiden og erklært seg villige til å snakke regjering. Også denne kombinasjonen vil ha flertall, selv om mye tyder på FPØ vil foretrekke Kurz.


Publisert: nov 20, 2017 @ 10:00 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Asle Toje

Utenrikspolitisk forsker og kommentator

Latest posts by Asle Toje (see all)

 • John Magne Trane

  Müllers bok om populismen minte meg mest om en tegneserietegners bok om Trump, der han ble sammenlignet med ikke bare Hitler, men også med Stalin. Skikkelig makkverk med andre ord 🙂

  Tallet på 75.000 «migranter» er vel forøvrig feil? 27. september, snart 2 måneder siden var tallet en 136.000. https://reliefweb.int/report/italy/mediterranean-migrant-arrivals-reach-135937-2017-deaths-reach-2655

 • Skippyme

  Da snakker vi kontekst?? «Ap’s syn på innvandring kan minne om de siste neandertalerne, som levde på Gibraltar, så nær det Afrika som de kom fra, men ikke maktet å vende tilbake til, fordi de ikke evnet å bygge en båt.»

 • spirild2

  Vest-Europas befolkning vil overleve og det som nå skjer er at OVERLEVELSESINSTINKTET er aktivert.

  Macron fikk 18.6% av de innskrevne velgernes stemmer. 18,6%!!

  Hvem har han med seg? Resirkulerte sosialister.

  Det viser seg at valgplakater, bildene hans valgstab brukte var bilder fra reklameavd til internasjonale banker.

  Hvordan Frankrike har endt opp som Europas kloakk, er lett å forstå. Mediene der er mer ensrettet enn de svenske.
  Hva slags verdi har slike mennesker for oss «populister»?

  Jeg kan svaret.

  • inger sethre

   Det er kanskje flere partier som burde se seg om etter nye navn som mer dekkende for det de står for. RS-partiet er bra.

 • Finn

  Det virker paradoksalt at det på død og liv ene og alene er islam som skal banes vei for når man erfarer hva dette medfører.
  Innvandring og assimilering har fungert i alle andre sammenhenger som man ser i USA.
  Takker for gode kronikker og lærdom daglig fra RESETT.
  Trodde den tiden var forbi i mediaverden!

 • Triturus cristatus

  Gledelig å se at Toje skriver for Resett! Dette har jeg i grunnen ventet på siden oppstarten. Håper det kommer mer her fra den kanten. 🙂

  Toje skriver: «Valget i Østerrike viser at innvandringsskepsis er blitt politisk ortodoksi i Europa».

  Selv om jeg virkelig kunne ønske dette var riktig, så sliter litt med å si meg enig. Men jo fortere vi kommer dit, jo bedre. Og ting ser jo absolutt ut til å gå rett vei nå.

  Toje skriver også:

  «Det er nå mest i utlandet at FPØ stemples som høyreekstreme, i Østerrike kalles de nasjonalkonservative.»

  Nettopp. La oss bruke dette ordet i stedet for «høyreekstrem» (som aldri kan tolkes som noe positivt) eller «populistisk» (som etablissementet har svertet så grundig at det er et skjellsord).

  Nasjonalkonservativ……og patriotisk, det er også et godt ord. La oss begynne å bruke dem – igjen og igjen og igjen.

  • Geiseric

   Toje kunne tatt med at Østerrike trolig vil orientere seg mot Visegradgruppen, som i stor grad består av stater utgått fra det tidligere østerrikske imperiet.

 • Dogen

  75 000 migranter er vel kanskje en anelse underestimert?

  Nesten 160 000 migranter i 2017 så langt ifølge IOM, the UN Migration Agency.

  https://www.iom.int/news/mediterranean-migrant-arrivals-reach-158935-2017-deaths-reach-2982

  https://uploads.disquscdn.com/images/b9884c60b91131daac8bd5d9da561f39e7c183eb42aa39628b2524415411d9fd.jpg

  • John Magne Trane

   IOM her i landet har forøvrig «flyktninger» fra ferieland i Vest-Afrika ansatt…

 • Ten4

  Jeg har merket meg hvordan ekstrem raddis-media (som for eksempel NRK og TV2) bruker begreper. F. eks. i opptøyer så heter det på den ene siden:

  1. Venstre orienterte, om ANTIFA og SV. Noe vi andre kaller voldsvenstre.
  Og på den andre siden :

  2. Høyre ekstreme eller høyrepopulister.

  MSM danner en opinion helt på egenhånd ved å definere grupperinger på denne måten, og dermed styre folks oppfatning slik at det passer med deres redaksjonelle subjektive konsensus.

  Hvor røde var kringkastingssjefene i statskanalen?

  – Bjartmar Gjerde
  – Einar Førde
  – Jon G. Bernander (dette var et enormt unntak, og en i alle fall jeg har stor respekt for)
  – Hans Tore Bjerkaas.
  – Thor Gjermund Eriksen. SV’er og gift med SV-dronninga.

  Finner vi, med et unntak, en «rød» tråd her?
  Skal dette være en oppdragelse av folkets meninger?

  Gjermund Eriksen har personlig satt i gang en muslimifisering av kanalen, samt av folks oppfatninger. Man ser jo tross alt på en «opplysningskanal».
  Desinformasjonskanal er mer hva jeg tenker.

  • Jon H

   Ganske riktig alt dette. I tillegg til voldsvenstre brukes også betegnelsen venstreekstremister.

  • Nattuglen

   Thor Gjermund Eriksens kone, Margrethe Sunde, er administrerende direktør i Boots Norge. Er hun SV-dronninga?

   • Ten4

    Har han skilt seg fra Kristin Halvorsen uten at jeg har fått det med meg fra MSM/Se&Hør?
    SU’ern er etter din mening herved renvasket?

    • Nattuglen

     Kristin Halvorsen har vært gift med Charlo Jørgen Halvorsen siden 80-tallet. Han er sjef for underholdningsavdelingen i NRK. Eriksen kom fra sjefsjobb i Amedia.

     Jeg renvasker ingen i NRK. 🙂

 • Profet1

  Toje burde leses av flere, men han er vel ikke politisk korrekt nok for Akersgata.

 • Henning Rutledal

  Wir sind alle populisten! Islam macht leute populisten.

 • oliver

  Hvis det samme skulle skje i Norge at sosialdemokratene (AP) frir til Høyre og FRP blir det nok bare de mest ihuga som kommer til å få problemer med nattesøvnen av den grunn. Pr. idag synes det urealistisk, men skulle AP havne under 20-tallet i tilslutning, noe som slett ikke er umulig, er det jo et spørsmål om hvor desperate de blir. Så ingen bør føle seg for sikker…