Ap og Venstre vil stanse Carl I. Hagens vei til Nobelkomiteen

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Arbeiderpartiet og Venstre vurder å lansere forslag for å stanse at Carl I. Hagen får en plass i Nobelkomiteen.

Fremskrittspartiet har ikke snudd etter all kritikken partiet har fått for å nominere tidligere partileder Carl I. Hagen til Nobelkomiteen. Nå vil Arbeiderpartiet og Venstre å lansere et forslag å stanse prosessen. Forslaget vil gå ut på at stortingsrepresentanter og vararepresentanter ikke kan utpekes til komiteen, skriver Aftenposten.

– Det vil ikke være som en lov, men Stortinget gir da uttrykk for en holdning. Mitt håp er at møtet hos stortingspresidenten fører til at Frp vurderer nominasjonen på ny, sier Jonas Gahr Støre.

Venstres Abid Raja mener det vil være absurd dersom Carl I. Hagen, som nå er vararepresentant til Stortinget, skulle bli tildelt en plass i Nobelkomiteen og samtidig kan bli sittende i utenrikskomiteen eller kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

– Carl I. Hagen kan altså få ansvar for sikkerhetstjenestene i Norge, føre tilsyn og kontroll med regjeringen og samtidig skal han dele ut Nobels fredspris. Det er et komplett sammensurium, sier Raja.

Det er Stortinget som skal forvalte Alfred Nobels testamente og deriblant utnevne hvem som skal sitte i Nobelkomiteen. Mandag klokken 13.30 møtes presidentskapet og de parlamentariske lederne på Stortinget i et forsøk på å løse striden om nominasjonen av Hagen.

(©NTB)


Publisert: nov 20, 2017 @ 2:51 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • Ivar Systad

  Det er en stor skam at politikere fra AP og Venstre, prøver å stenge ute C.I.Hagen i fra Nobelkomiteen.
  Han er en av de flinkeste politikerne som har vært på stortinget, og burde vises litt anstendighet fra disse politiske utskuddene.
  Tenke seg til noe så simpelt og smålig.

  • StemmerBlankt

   Hatet mot Hagen er stort.
   Frp hadde aldri kommet i regjering med han som partileder.
   Argumentene opposisjonen bruker er lite verdt, da andre medlemmer i komiteen fra andre partier har hatt samme situasjon som Hagen uten at noen har brydd seg.

   Vi skal ha anti-mobbekampanjer og ytringsansvar, og ha lover mot hat av ulike grupperinger.

   Hat er dog fint om man hater de riktige.
   Hagen og Frp er på høyresiden, og da er nok all negativ oppførsel mot disse både tillatt og ønsket.

 • StemmerBlankt

  Norge burde si fra seg ansvaret for Nobels Fredspris, om den skal ha noen anseelse i fremtiden.
  Dette er en oppgave som er for stor for oss.
  Vi vil heller ha politikere som roter det til, enn et system som fungerer.
  Uansett område eller tema.

 • Torgunn

  Når Høyre/Frp har klart å svelge Raja som president i Stortinget, burde det være enkle for Venstre å akseptere en dyktig politier som Hagen i Nobelkomiteen.
  Ap og Venstre er smålige.

 • Profet1

  Norge har snart ødelagt Nobelprisen. Tenk at den ble delt ut til Al Gore, den største bedrageren i moderne tid. Og tenk at den ble delt ut til Obama, den mest krigende amerikanske president gjennom tidene. For ikke å snakke om at Jagland klarte å ødelegge handelsbalansen med Kina gjennom sitt politiske avtrykk på prisutdelingen. Arafat, Kissinger, eksemplene er mange på hvorfor Norge burde la noen andre styre med dette.
  Jagland kan få dele en årlig Twist-pose til sin favoritt-sosialist. Sannsynligvis hadde ingen merket forskjellen. Aller minst Jagland.

 • erikb43

  Ap og Venstre er redde for Hagen pga hans dyktighet og klokskap.

 • 1velger1234

  Så smålig kan man faktisk bli.