Illustrasjonsbilde. Foto: AFP/Getty Images/Sara D. Davis
Del saken
 • 30
 •  
 •  
 •  
 •  

Hålogaland teater i Tromsø setter opp en forestilling om kjønnsidentitet – for barn, melder iTromsø. Forestillingen skal ha premiere på torsdag, men flere barn har allerede sett den på prøvevisning.

Forestillingen handler om en ung jente som føler seg som en gutt og vil hete Tobias. Hverken moren eller faren vet om dette, men hun har to venner som vet, den ene av dem skal være en slags fantasifigur. Sammen prøver de å hjelpe jenta så hun kan “bli en gutt”, slik hun føler at hun er på innsiden. Den unge jenta som ønsker å bytte kjønn skal spilles av en fullvoksen mann.

Kristine Myhre Tunheim spiller en av vennene i forestillingen. Hun mener at skillet mellom gutter og jenter er mer markant enn det noensinne har vært. Dette vil hun til livs.

– Jeg opplever at barndommen er enda mer kjønnet i dag enn noen gang. Alt er veldig delt i to båser, der du er gutt eller jente, og enten liker du blått eller rosa. Det opplever jeg som et problem, og de to båsene smaler inn hvem vi er. I barndommen er vi sårbare, samtidig som den er så viktig for vår utvikling. Jeg har alltid vært over gjennomsnittet interessert i kjønn, men selv jeg som er veldig interessert hadde lite kunnskap om for eksempel transpersoner. Derfor tenkte jeg at kunnskapen ute blant folk også kunne være lav, og ville lage en forestilling om kjønnsidentitet for barn. For barn er faktisk mye mer aksepterende enn vi voksne, sier Myhre Tunheim til iTromsø.

Morten Røsrud som har regi på forestillingen later til å være fornøyd med mottagelsen.

– Så langt ser det ut som at barna liker den. Vi har prøvd å lage en enkel forestilling om noe som er vanskelig. Den skal både være undrende, men samtidig buldre og brake litt. Også liker jeg at vi har en mann i rollen som Tobias. Da ser publikum ham slik han ser på seg selv, sier Røsrud.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 30
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]