Irak vil sende fremmedkrigeres koner og barn tilbake til hjemlandene

Irakiske regjeringsstyrker etter å ha gjenerobret Rawa, den siste irakiske byen som var kontrollert av IS. Foto: Osama Sami / AP / NTB scanpix

Nuredding Qablan, nestleder for provinsrådet i Nineveh-provinsen, sa mandag at rundt 300 kvinner og barn er overført fra Nord-Irak til Bagdad.

Herfra skal de utvises til hjemlandene sine. Det skal være snakk om kvinner som har vært gift med IS-krigere i Mosul og disse parenes barn.

– Dette er den andre bølgen med utvisninger. Det kommer til å bli to eller tre til, sier Qablan.

13 ulike land

Én gruppe kvinner og barn er overført fra interneringsleiren Tel Keif ved Mosul til Bagdad tidligere. Planen er å overføre til sammen 1.200 av IS-krigernes familiemedlemmer til den irakiske hovedstaden.

Tidligere i år opplyste en irakisk kilde at det befant seg 509 kvinner og 813 barn fra 13 forskjellige land i Tel Keif. En kilde i landets regjering hevder at rundt 300 av kvinnene er tyrkiske.

Ifølge den norske organisasjonen Flyktninghjelpen, som forsøker å få tilgang til kvinnene og barna, er flertallet av dem fra Tyrkia, Aserbajdsjan, Russland og Tadsjikistan.

Trolig ingen norske

Flyktninghjelpen opplyser til NTB at de ikke kjenner til at det er noen norske statsborgere blant IS-krigernes familiemedlemmer.

Heller ikke Utenriksdepartementet har informasjon som tyder på at det er norske borgere blant kvinnene og barna som skal sendes ut av Irak. Departementet opplyser til NTB at utenrikstjenesten heller ikke er kjent med at norske IS-krigere er blitt pågrepet i Irak eller Syria.

Den ytterliggående islamistgruppa IS kontrollerte tidligere store områder i Irak og Syria, men sitter nå kun igjen med små områder nær grensa mellom landene.

NTB-AFP

(©NTB)


Publisert: nov 20, 2017 @ 7:56 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Gothminister

  Her bør vel Norge være klare på at vi tar dem alle inn i vårt land. Regner med at Jan Egeland står klar til og fremme at Norge bidrar med det lille ekstra. For her må vi jo hjelpe dem. Er vi heldige så vil også kvinnenes menn komme til og da åpner vi opp for familiegjenforening her i Norge. Vi kan garantere fast bolig og sikker inntekt.

 • DrD .

  Man må for all del ikke slippe disse hjernevaskede terroristene løs i samfunnet igjen.

  • Gothminister

   Først må Støre ha et dialog møte med dem. Det vil gå seg til det et du.

 • Infowarrior

  Og mennene får en kule eller?

 • Lur

  Sverige kommer iallefall ikke si nei takk til denne berikelsen:-)

 • Finn

  De stakkars naive som ble forledet til å kutte hoder og brenne folk levende!
  Men hei, de kalles fremdeles ‘krigere’!
  Tror nok store norske må endre beskrivelsen av ‘mordere’ til ‘krigere’!

 • Gothminister

  Ingen ting er da så koselig som et fargerikt felleskap. Hånd i hånd mens vi synger, «en himmel full av stjerner».

 • heimevernet

  Gratis femtekolonister. Løp og hent. Kommer med en mor som kan gi dem den rette oppdragelsen og som kan forklare dem at vertsnasjonen er fienden. Eller snakker vi kanskje om «barn»?