Iraqi security forces deploy in Rawah, 175 miles (281 kilometers) northwest of Baghdad, Iraq, Friday, Nov. 17, 2017. Iraqi forces backed by the U.S.-led coalition retook the last town in the country that was held by the Islamic State group, more than three years after the militants stormed nearly a third of Iraq's territory, the Defense Ministry said. (AP Photo/Osama Sami)
annonse
annonse

Nuredding Qablan, nestleder for provinsrådet i Nineveh-provinsen, sa mandag at rundt 300 kvinner og barn er overført fra Nord-Irak til Bagdad.

Herfra skal de utvises til hjemlandene sine. Det skal være snakk om kvinner som har vært gift med IS-krigere i Mosul og disse parenes barn.

– Dette er den andre bølgen med utvisninger. Det kommer til å bli to eller tre til, sier Qablan.

annonse
13 ulike land

Én gruppe kvinner og barn er overført fra interneringsleiren Tel Keif ved Mosul til Bagdad tidligere. Planen er å overføre til sammen 1.200 av IS-krigernes familiemedlemmer til den irakiske hovedstaden.

Tidligere i år opplyste en irakisk kilde at det befant seg 509 kvinner og 813 barn fra 13 forskjellige land i Tel Keif. En kilde i landets regjering hevder at rundt 300 av kvinnene er tyrkiske.

Ifølge den norske organisasjonen Flyktninghjelpen, som forsøker å få tilgang til kvinnene og barna, er flertallet av dem fra Tyrkia, Aserbajdsjan, Russland og Tadsjikistan.

Trolig ingen norske

Flyktninghjelpen opplyser til NTB at de ikke kjenner til at det er noen norske statsborgere blant IS-krigernes familiemedlemmer.

annonse

Heller ikke Utenriksdepartementet har informasjon som tyder på at det er norske borgere blant kvinnene og barna som skal sendes ut av Irak. Departementet opplyser til NTB at utenrikstjenesten heller ikke er kjent med at norske IS-krigere er blitt pågrepet i Irak eller Syria.

Den ytterliggående islamistgruppa IS kontrollerte tidligere store områder i Irak og Syria, men sitter nå kun igjen med små områder nær grensa mellom landene.

NTB-AFP

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon