AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi
annonse
annonse

Zimbabwes avsatte visepresident Emmerson Mnangagwa er i posisjon til å overta som landets nye president.

Søndag ble 75-åringen valgt til ny leder av landets ledende politiske parti. Han har kommet seg fram ved hjelp av ferdigheter han har lært av sin tidligere mentor, president Robert Mugabe (93).

Mnangagwa var i flere tiår Mugabes håndhever, en rolle som ga ham et rykte for å være både målrettet, hensynsløs og effektiv til å utøve makt. Blant befolkningen er han mer fryktet enn populær, men han har sørget for å skaffe seg lojal støtte innenfor militæret og sikkerhetsstyrkene.

annonse

Emmerson Mnangagwa har vært en ledende regjeringsfigur siden Zimbabwe fikk sin uavhengighet i 1980. Han ble visepresident i 2014, og kallenavnet «krokodillen» er så godt innarbeidet at tilhengerne hans blir omtalt som Team Lacoste med henvisning til klesfabrikantens krokodillemerke.

Utsatt Mugabe

Mugabe satte selv i gang hendelsene som førte til hans egen utsatte posisjon, ved å avsette en av sine visepresidenter 6. november. Mnangagwa flyktet fra landet for å unngå å bli arrestert. Samtidig gjorde han det klart at han ville vende tilbake for å lede Zimbabwe.

– La oss legge til side våre stridigheter og gjenoppbygge et nytt og velstående Zimbabwe, et land som har rom for forskjellige synspunkter, et land som respekterer andres meninger, et land som ikke isolerer seg fra resten av verden på grunn av en sta person som tror han har rett til å herske over dette landet til sin død, sa Mnangagwa i en uttalelse 8. november.

annonse

Han har ikke blitt sett offentlig siden han ble avsatt, men antas å være tilbake i Zimbabwe.

Demonisert

I flere uker har den tidligere visepresidenten blitt rakket ned på av Mugabe og hans kone Grace, noe som har gitt ham tid til å forberede seg. Bare dager etter at han ble avskjediget, ble Mugabe og hans kone satt i husarrest av Mnangagwas tilhengere i militæret.

Da Mugabe nektet å trekke seg, tok tusenvis av mennesker til gatene i hovedstaden Harare lørdag. Det var ikke spontant. Tusenvis av plakater som berømmet Mnangagwa og militæret var blitt trykt på forhånd.

Å trekke seg vil være den raskeste, enkleste og minst risikable måten for Mugabe å gi fra seg makten på. Men om han velger denne utgangen, vil han bli erstattet av visepresidenten.

Militærets foretrukne kandidat er Mnangagwa, som altså er avsatt. Det er imidlertid ytterligere en visepresident – Phelekeza Mphoko. Han har vært lojal mot Grace Mugabe og kan dermed bli president, noe hæren ønsker å unngå.

Landets militære ledelse må derfor først overtale Robert Mugabe til å innsette Emmerson Mnangagwa på ny.

annonse

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon