AP Photo/Bram Janssen
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Libyske myndigheter sier de skal starte etterforskning av videoer som tilsynelatende beviser at migranter blir auksjonert bort som slaver i landet.

Bakgrunnen er en video CNN har fått tilgang til som, ble publisert tirsdag. Videoen viser det som ser ut til å være en live-auksjon i Libya, der mørkhudede menn blir presentert for nordafrikanske kjøpere som potensielle gårdsarbeidere og solgt for ned mot 6.800 kroner.

– Er det noen som trenger en graver? Dette er en gravemaskin, en stor sterk mann, han vil grave, sier en mann, som tilsynelatende har rollen som selger og er kledd i kamuflasjeutstyr.

Etterpå rekker en rekke av det som ser ut til å være kjøperne hendene i været, fram til mennene blir solgt og overlevert til sin nye eier.

Etter å ha fått videoen dro CNN i ettertid til Libya for å undersøke nærmere. Ved hjelp av skjult kamera utenfor hovedstaden Libya, oppdaget og filmet kanalen et titalls folk som angivelig ble solgt på rundt sju minutter.

Ifølge kildene til CNN foregår det slike auksjoner ni andre steder i landet, og det er skal være menneskesmuglere som står bak.

De sendte videobevisene videre til den FN-støttede regjeringen i Libya, som via en Facebook-uttalelse søndag lover at de skal se nærmere på dem.

–Vi beordrer at en kommisjon skal dannes. Denne skal se nærmere på disse meldingene for å kunne pågripe de som står bak og stille dem til ansvar, heter det i uttalelsen, som er undertegnet visestatsminister Ahmed Metig.

–Hvis disse anklagene viser seg å være sanne, vil alle de impliserte bli straffet, heter det.

Videoene av «slaveauksjonen» ble raskt delt i sosiale medier, og skapte furore både i Afrika, Europa og resten av verden. Blant annet demonstrerte rundt 1.000 mennesker utenfor den libyske ambassaden i Paris lørdag, ifølge politiet der.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]