Suu Kyi hardt ut mot ulovlig innvandring

AP Photo/Aung Shine Oo

Myanmars leder Aung San Suu Kyi nevnte ikke rohingyaenes skjebne med ett ord da hun åpnet et møte med europeiske og asiatiske utenriksministre mandag.

Fredsprisvinneren hevdet derimot at ulovlige innvandrere bidrar til å spre «terrorisme og voldelig ekstremisme, sosial disharmoni og til og med en trussel om atomkrig».

Regjeringshæren i Myanmar har siden slutten av august drevet over 620.000 rohingyaer på flukt til nabolandet Bangladesh.

Flertallet av innbyggerne i Myanmar er buddhister, og myndighetene ser på den muslimske rohingya-minoriteten som ulovlige innvandrere fra Bangladesh.

Ine Eriksen Søreide (H) var blant utenriksministrene som hørte Suu Kyis tale mandag, og hun mener at det er et visst håp om bedring av situasjonene for rohingyaene som er drevet på flukt.

– Det er for tidlig å bli optimistisk, men det er i alle fall en viss bevegelse. Nå skal Myanmar og Bangladesh i løpet av de kommende dagene undertegne en avtale om retur av flyktningene, sier Søreide til NRK.

Rykende ruiner

Slik retur har det vært snakket om i flere uker, men de fleste av dem som har flyktet, har bare rykende ruiner å vende hjem til.

– Det er også veldig viktig at flyktningene har noe å komme tilbake til og at det er trygt for dem å oppholde seg i Myanmar, mener Søreide.

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan, som leder FNs Myanmar-kommisjon, har bedt verdens ledere om å stanse masseflukten fra delstaten Rakhine og gjøre det mulig for rohingyaene å vende hjem.

– Myanmar har satt ned en implementeringskomité til anbefalingene til Kofi Annan, det er også positivt, sier Søreide.

Nektes adgang

Utenlandske hjelpeorganisasjoner nektes adgang til Rakhine, men dette kan det også snart bli endring på, tror Søreide.

– Det virker som Røde Kors fra Thailand og Filippinene nå kan komme inn i Rakhine i løpet av noen dager. Det er i så fall en positiv utvikling, sier hun.

Under møtet i Asia-Europe Meeting (Asem) i Myanmars hovedstad Naypyitaw mandag, gjentok hun Norges syn på konflikten.

– Volden må stoppe, vi må sikre humanitær tilgang, og vi må bidra til trygg retur for flyktningene, sa hun.

Oppmuntret Mogherini

EUs utenrikssjef Federica Mogherini, som sammen med blant andre Sveriges utenriksminister Margot Wallström besøkte flyktningene som lever under trøstesløse forhold i Bangladesh søndag, er også optimistisk etter møtet med Aung San Suu Kyi.

– Jeg fant samtalene svært oppmuntrende, sier hun.

– Jeg er svært oppmuntret av muligheten – som jeg mener er virkelig og konkret – for at Myanmar og Bangladesh kommer fram til en avtale om repatriering av flyktningene, sa Mogherini.

Hundrevis av landsbyer i Rakhine er brent de siste ukene, det meldes om utenomrettslige henrettelser og massevoldtekter, og FN har slått fast at det drives etnisk rensing. Optimismen står derfor i sterk kontrast til realitetene på bakken.

(©NTB)


Publisert: nov 20, 2017 @ 2:50 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • bitten

  Ja slik er det i Europa også , at økonomiske immigranter av ulovlige illegale innvandrere ,
  bidrar til å spre terrorisme , vold , kriminalitet osv for harde livet i de Europeiske samfunn.

 • StemmerBlankt

  Vanskelig å være uenig i disse konklusjonene, men ennå vanskeligere å være enig i måten de «rydder opp» på.
  Drap, voldtekter og mishandling satt i system kan ikke forsvares.

 • Spageten

  Enig i at hjelpearbeidere bør få tilgang til Rakhine, men helt uenig i at muslimene bør returnere. En nasjonalstat bør optimalt sett bestå av ett folk, alternativt flere som undergår frivillig og aktiv homogenisering.

  Disse muslimene har motsatt seg assimilering og homogenisering med de øvrige folkegruppene i Myanmar i lang tid, de identifiserer seg altså som en fremmed nasjon i nasjonalstaten Myanmar. Men de kan enkelt assimileres i Bangladesh, dermed bør de bli der. De som vil returnere må avgi troskapsløfte til Myanmar, ta en buddhistisk identitet og aller viktigst få barn med en øvrig befolkningsgruppe.

 • GHjo

  Hvorvidt man kommer ned “på lavmål selv”, vet man ingenting sikkert om, før man får “den trange trøyen” på selv.
  Hvis man får huset sitt plyndret og svidd av og sine nærmeste voldtatte og drept, vil de fleste få en voldsom reaksjon.

 • Tor Anders Engen

  Litt underlig at Federica Mogherini ønsker repatriering. Når det er det stikk motsatte som gjøres i vesten. Men hun er ikke et tenkende menneske, hun er kun en marionett.

  Ser ut som Ine Eriksen Søreide ikke vet at «rohingya» er kun bengalere som har kommet hjem. Selv på midten av 1800 tallet ved folke opptelling i disse områdene var det ingen «rohingya», forklaringen er at det ikke fantes. Dem er kun ulovlige økonomiske migranter.

  Men det er som de fleste politikere at fakta og historie er noe som er mangelvare hos dem.

 • John Magne Trane

  «Myanmars leder Aung San Suu Kyi nevnte ikke rohingyaenes skjebne med ett ord».

  Skjebnen deres ja.

  Akkurat som løgnmediene her ikke har nevnt hvordan islamistene fra rohingyaene har drept burmesere i koordinerte aksjoner.

  Pressen har blitt klakører for de verste i verden i dag.